Lavrov: Rusija ne želi pripojiti istočne dijelove Ukrajine

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je u petak tvrdnje da Rusija želi pripojiti rusofone dijelove istočne Ukrajine i da je onamo poslala svoje vojnike i agente no ponovno je pozvao službeni Kijev da poštuje pokrajinske vlasti.

Zapad optužuje Rusiju da je rasporedila 40.000 svojih vojnika uz granicu s Ukrajinom i strahuje da bi Moskva, koja je u ožujku pripojila poluotok Krim, mogla svoje snage poslati u istočne dijelove Ukrajine.

– Mi tako nešto ne možemo željeti. To proturiječi bitnim interesima Ruske Federacije. Želimo cjelovitu Ukrajinu u njezinim sadašnjim granicama, ali cijelu uz puno poštivanje regija – rekao je Lavrov, javlja agencija RIA.

Lavrov je odbacio optužbe Sjedinjenih Država da je Moskva poslala svoje provokatore na istok Ukrajine.

– Optužuju nas da imamo tamo svoje agente. Nema ih. Nema ni ruskih vojnika ni agenata na istoku Ukrajine – rekao je Lavrov, prenosi agencija AFP.

Rusija opovrgava navode o gomilanju svojih vojnika uz ukrajinsku granicu no tvrdi da je njezino pravo štititi Ruse i rusofono stanovništvo koje je većinsko u pokrajinama istočne Ukrajine, prenosi Reuters.

NATO i Sjedinjene Države optužile su Rusiju za poticanje separatističkih nemira u gradovima u istočnoj Ukrajini gdje su prosvjednici skloni Moskvi preuzeli tijela zgrade državne uprave i zatražili više autonomije od Kijeva.

POSLJEDNJE DODANO: