Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6364bf3518d1cb68638b4608/80

Ratne fotografije vrhunskih fotoreportera Matka Biljka i Bože Vukičevića od ponedjeljka izložene u Prokulturi

Pod naslovom Svjedoci povijesti bit će prikazan tek mali dio opusa ova dva velikana hrvatske fotografije

U povodu 31. godišnjice početka Domovinskog rata, Prokultura – Opservatorij kulturnih politika ima čast najaviti otvorenje izložbe hrvatske ratne fotografije fotoreportera Matka Biljka i Bože Vukičevića pod naslovom SVJEDOCI POVIJESTI. Izložbu koja će biti predstavljena u ponedjeljak, 7. 11. u 19 h u Prokulturi - Kući jezika i kulture Peristil, kao i ostatak bogatog programa, inicirala je i pripremila Zaklada hrvatskog sjećanja pod vodstvom predsjednice Antonije Jolić, kustosice, grafičke dizajnerice i istraživačice javne politike kulture sjećanja.  

Uz pripadajući katalog izložba predstavlja tek mali dio opusa ove dvojice velikana hrvatske fotografije. Zahvaljujući prikupljanju bogate građe nastale u vrijeme Domovinskog rata, Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Hrvatskog povijesnog muzeja te maru Zaklade hrvatskog sjećanja i sami postajemo svjedoci jednog izvanrednog vremena hrvatske povijesti.

Početak svoje profesionalne fotoreporterske karijere Matko Biljak i Bože Vukičević započeli su u Slobodnoj Dalmaciji upravo u tim presudnim godinama stvaranja hrvatske države. Spletom okolnosti i svoje hrabrosti, postali su ratni fotoreporteri, ostvarivši trajna svjedočanstva najtežih, ali i najvažnijih trenutaka suvremene hrvatske povijesti. Ova zajednička izložba prikazat će po prvi put u njihovom gradu tek mali dio ogromnog, tragičnog opusa, ističući važnost uloge predanog pojedinca koji je svojim radom posvjedočio Hrvatskoj i cijelom svijetu nepravednost rata i agresije na mladu državu, bitno pridonoseći njenom priznanju. (A. Jolić)

Matko Biljak, rođen 1968. godine u Splitu, fotografijom se bavi od 1985. godine, od 1997. radi u Slobodnoj Dalmaciji kao fotoreporter, od 2007 godine do danas urednik je fotografije u Slobodnoj Dalmaciji na dnevnim i specijaliziranim izdanjima. Do sada je uredio više foto-monografija i knjiga u izdanju Slobodne Dalmacije. Od 1991. godine aktivno je bilježio rat u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini gdje je obišao sva ratišta. U Hrvatskoj je dva puta bio zarobljen kao ratni reporter. Od 1993. godine do 2005. radi za Reuters kao fotograf i urednik. Fotografije je objavljivao u brojim stranim novinama i časopisima (Time magazine, Newsweek, Der Spiegel, Stern, Times, LA Times, Washington Post, Guardian, Paris Match, Le Figaro, Usa Today...) Objavljuje fotografije u monografijama i knjigama, izlagao je na više od 40 skupnih  i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je više puta nagrađivan. Dobitnik je prve Zlatne kamere-nagrade HND-a 1991. godine za fotografiju.

Božo Vukičević rođen 1966. god. u Splitu, fotografijom se bavi od 1987. godine. 1990. dobiva stalni posao fotoreportera u Slobodnoj Dalmaciji. Početkom rata u Hrvatskoj 1991. fotografira ratna događanja: od istočne Slavonije, Posavine, Banije, Zapadne Slavonije, preko dalmatinskih ratišta - Zadar, Šibenik, bojišnica u Zagori, do juga Hrvatske, kao i akciju "Oluja" kojom završava razdoblje ratnog reporterstva. Paralelno sa ratnim zbivanjima u Hrvatskoj pokriva i ratna događanja u susjednoj Bosni i Hercegovini. U tim ratnim godinama počinje surađivati sa foto agencijom Associated Press zahvaljujući kojoj objavljuje niz zapaženih fotografija u raznim inozemnim medijima. Vraća se svakodnevnom poslu radeći reportaže, teme i događanja od političkih, kulturnih, sportskih.... Od 2006. godine radi kao urednik fotografije u magazinu "Otvoreno more" gdje se uglavnom bavi podvodnom fotografijom, temama i reportažama s morskom tematikom. Član je ULUPUH-a od 2010. godine. Autor više samostalnih izložbi, sudionik brojnih skupnih izložbi, koautor devet fotomonografija, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Antonia Jolić, sveučilišna predavačica, znanstvena istraživačica i dizajnerica. Njezin dizajnerski rad pokriva raspon od razvijanja brendova, dizajniranja ambalaže, izdavaštva, izložbenog dizajna, grafike okoliša, kao i novih medija. U svom istraživačkom radu ispituje kako društveni dizajn (Social Design) i uloga dizajnera mogu pridonijeti očuvanju i razvoju društva. Utemeljiteljica je Zaklade hrvatskog sjećanja temeljem brojnih istraživanja o potrebi razvoja kulturnog sjećanja u Hrvatskoj. Zaklada je posvećena razvoju, očuvanju i potpori hrvatskom kulturnom sjećanju vezanom uz povijesne događaje posljednjih sto godina hrvatske povijesti, počevši od Prvog svjetskog rata do danas.

 

 


hr Fri Nov 04 2022 08:29:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6390a2715d7965fc368b4568/80
Foto: Press

Kreću prijave za još jednu Frituladu, ove godine uz kvalifikacije!

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu

Adventurina Fritulada, jedno od najuzbudljivijih natjecanja u friganju fritula vraća se i ove godine, a prijave ekipa počinju već danas, u srijedu 7. prosinca.
Kako iz godine u godinu raste interes za sudjelovanje u ovom kulinarskom izazovu, ove godine uvedene su kvalifikacije! Iste će se održati u kušaonici Vinarije Vinoplod, u utorak 13. prosinca s početkom u 19 sati. Svi zainteresirani prijaviti se mogu putem obrasca na web stranici Adventure zaključno s 12. prosinca u 16 sati.

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu. Nju će ponijeti ekipa koja pripremi najukusniju slatku okruglicu ovogodišnjeg izdanja najpopularnijeg Adventurinog gurmanskog natjecanja – Fritulade.

- Spremite svoje fritule u vama najpoznatijem okruženju, vlastitim kuhinjama, a degustacijski uzorak koji uključuje minimalno 5 komada donesite na kvalifikacije 13.12. Prijave su obvezne – zato požurite, smislite najoriginalnije ime za vaš tim, pripremite slatke okruglice i plasirajte se u veliko finale još jedne Fritulade! - poručuju iz Stožera Adventure.

Deset najboljih ekipa, po ocjeni žirija, plasira se u finale Fritulade 2022. koje će se održati u Parkiću 17.12. s početkom u 19 sati – gdje će se sve odvijati kao i dosadašnjih godina – na licu mjesta. Na Frituladu se može prijaviti baš svatko, a pravila su vrlo jednostavna. Svim sudionicima su osigurane osnovne namirnice, plamenik, i radni stol, a natjecatelji sami nose svoje tajne sastojke, kao i pribor za friganje malih slatkih okruglica.

Sam događaj Fritulade veže se uz tradiciju slavljenja Proslave ili Osmina, stoljetnog vjerskog običaja kojim započinje tjedan uoči Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika, a kojeg Šibenčani njeguju više od 500 godina. Tradicionalno, na taj datum su se u šibenskim kućama po prvi put u godini spremale ove tradicionalne božićne slastice.

Svake godine Fritulada privlači sve više natjecatelja, pa preporučamo svima da ne gube vrijeme i što prije prijave svoju ekipu putem obrasca na web stranici Adventure. Detalje programa pratite na Adventurinoj Facebook i Instagram stranici ili na internetskoj adresi


hr Wed Dec 07 2022 15:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639081155d796522368b457b/80

U Galeriji Emanuel Vidović 20. prosinca otvorenje izložbe Dunav Rendić - slikar i boem

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci

Izložba po prvi put predstavlja opus gotovo zaboravljenog, a nekada vrlo popularnog slikara Dunava Rendića (Zagreb, 1880.  Split, 1944.), sina slavnog kipara Ivana Rendića, koji je u međuratnom Splitu živio boemskim životom.

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci, koje je prodavao prolaznicima i turistima na ulicama brojnih gradova  Splita, Šibenika, Zagreba, Sarajeva, Livna, Mostara i drugih.

Odstupanja u kvaliteti posljedica su hiperprodukcije, ali i u tom dijelu Rendićeva opusa, pojedine slike se izdvajaju i daju naslutiti slikareve mogućnosti. Neki motivi splitske luke, Lučke kapetanije, elegičnoga Sustipana, ukazuju na tradiciju koja se nastavlja na slikarstvo Emanuela Vidovića, ali okupano svjetlošću.

Organizator izložbe je Muzej grada Splita. Autorice izložbe su dr. sc. Sandi Bulimbašić i dr. sc. Darija Alujević, kustosica izložbe je Petra Dajak Belas.


hr Wed Dec 07 2022 13:04:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63905bb35d796502358b45be/80

U petak božićni koncert u crkvi u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom

Uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji
Crkvom u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom  ponovno će odjekivati klapski zvuci, i to već tradicionalno, na još jednom božićnom koncertu u organizaciji klape KUD-a Vrilo, a u povodu proslave njihova nebeskog zaštitnika svetog Nikole.

Koncert će se održati u petak, 9. prosinca, a na tom će klapskom susretu, uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji.

Koncert će se održati u sklopu programa "Advent u Sinju".

- Pozivamo sve ljubitelje klapske pjesme da nazoče koncertu - poručuju iz klape KUD Vrilo.

hr Wed Dec 07 2022 10:24:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639058425d79656e358b4598/80
Foto: Damira Kalajžić

"Dječji Open stage" u nedjelju u 18 sati u Domu mladih

Pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti
Nakon duže pauze, vraćamo se puni entuzijazma jer će malci ponovno imati priliku pokazati svoje vještine.
„Dječji Open stage“ je manifestacija pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti u trajanju do 10 minuta. Program se sastoji od više kratkih točaka koje izvode pojedinci ili grupe.

Događaj će se održati 11.12.2022. u 18 sati na Maloj sceni u prostoru Doma mladih u Splitu.
Po završetku izvedbi ostanite s nama i na malom druženju.

hr Wed Dec 07 2022 10:09:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .