Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62c7241e18d1cb59e58b4594/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kujundžuša ponovno oživljava imotske vinograde!

Kujundžuša se nekad davno uglavnom proizvodila konfekcijski, ali je uvijek zadržavala svoj rang u kvaliteti
Imotsko je vinogorje nekad bilo najveće u Hrvatskoj. S vremenom je počela propadati cijela poljoprivreda u tom kraju, pa tako i dio vinogradarstva i vinarstva u sklopu nekadašnje vinarije Imota. No mlađi vinogradari, vinari i enolozi odlučili su sami nešto poduzeti i oživiti vinogradarstvo i najpoznatiju imotsku sortu - kujundžušu. - prenosi HRT.

Kujundžuša se nekad davno uglavnom proizvodila konfekcijski, ali je uvijek zadržavala svoj rang u kvaliteti. Pojavom mlađih vinogradara i vinara kujundžuša je dosegnula i status - vrhunskog bijelog vina. A da bi to bila u kontinuitetu, pa i bolja, imotski su vinari i vinogradari odlučili sami napraviti ono što se u Hrvatskoj radi već 20-ak godina, a zaobišlo je imotsko vinogorje, a to je kolonska selekcija dviju autohtonih sorti trnjka i kujundžuše.

- Vrlo važnih sorti jer bih volio napomenuti da je kujundžuša još prije 10-ak godina bila među najzastupljenijih 10 sorti ukupno, a uzgaja se samo u jednom vinogorju. Moramo provesti klonsku selekciju kako bi za buduće naraštaje vinogradara i vinara stvorili sadni materijal, rekao je Nikola Grabovac, vinar iz Prološca.

Prvi pročišćeni i klonirani trsovi zasađeni su lani, a dio ove godine. Projekt je rađen u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, a cilj mu je očuvanje autohtonih sorti i podizanje kvalitete i grožđa i vina.

- Ovaj projekt je projekt opstanka kujundžuše kao sorte jer dugo godina su se prenosile sve mutacije i došlo bi nakon određenog razdoblja do velikih promjena na sorti i ne bi ostala ista, objasnio je Tomislav Jerković, vinar iz Runovića.

Kujundžuša je vino laganog tijela, pitka, užitna, pogotovo za ove ljetne vruće mjesece, međutim, ona može dati i više. A to imotski vinari žele postići upravo klonskom selekcijom, ali novim, suvremenim, inovativnim i modernim tehnologijama.

- Nama i neki svjetski trendovi u pijenju vina idu u prilog i u potrošnji vina koja su laganija sa nižim alkoholima, lagane aromatike, koja opet imaju svoj karakter, istaknuo je Viktor Zdilar, enolog u vinariji u Lovreću.

Dobar glas pronose i turisti koji baš vole našu kujundžušu. A zahvaljujući sadašnjim mladim vinarima i vinogradarima javlja se i interes novih mladih koji žele saditi vinograde.

hr Thu Jul 07 2022 20:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f162c918d1cbd05a8b4571/80
Foto: HGSS Split

Nevera iznenadila još jedne SUP avanturiste

SUP avantura završila je sretno

 Nevera koja je ovog ponedjeljka poslijepodne zahvatila šire splitsko područje pa i otok Brač, iznenadila je dvoje mlaloljetnika koji su po ‘lijepom vremenu’ krenuli sa SUP daskom u vožnju iz Postira, bez da su ikog obavijestili, javljaju iz HGSS Split. 

Lučka kapetanija Split obavijestila je da se kod uvale Splitska nalaze dvije osobe koje nevera nosi prema stjenovitoj obali. Dva člana Stanice Split u dvoje članova ispostave Brač odmah su krenuli prema navedenoj lokaciji, a na mjestu su zatekli dvoje mladih koje su vjetar i valovi izbacili na obalu.

 Oboje su srećom bili neozlijeđeni, tek s lakšim ogrebotinama, prestrašeni i promrzli. Utopljeni su i otpraćeni do smještaja.

hr Mon Aug 08 2022 21:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f1585918d1cbcf5a8b456c/80
Foto: Ivana Ivanović

Završen očevid požara na Hvaru, evo što je utvrđeno

Uzrok požara na Hvaru je otvoreni plamen ili žar

Danas je obavljen očevid požara koji je jučer oko 12.50 sati izbio na predjelu Vrbanj – Dol na otoku Hvaru u kojem je jedna osoba smrtno stradala. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. Slijedi podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo sukladno čl. 222. st.2.

Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Provodi se kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja počinitelja kaznenog djela. 

hr Mon Aug 08 2022 20:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ec0ecba6f2ab83c2e8b4574/80
Foto: MUP

Turist iz Češke nestao na moru u Makarskoj, pokrenuta je potraga, ali javio se obitelji

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja
Najnovije:

 Policijska uprava splitsko-dalmatinska obavijestil je kako obustavljena potraga za 50-godišnjim češkim državljaninom za kojim se tragalo na moru, obzirom da se isti s javio članovima obitelji. Ranije: Večeras je oko 18.30 Policijska postaja Makarska zaprimila prijavu nestanka 50-godišnjeg državljanina Češke koji je na crvenoj dasci za jedrenje viđen oko 17.00 sati u mjestu Brela, Punta rata, na udaljenosti od oko 100 m od obale nakon čega mu se gubi trag.

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja u koje su uključeni policijski službenici Policijske postaje Makarska, Postaje pomorske policije te Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje.
hr Mon Aug 08 2022 20:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Kada i kako zamijeniti kune u eure? Evo što kažu stručnjaci

Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja

Najbolja opcija koju savjetuju i financijski stručnjaci jest da gotovinu koju možda imate kod kuće prebacite na tekući račun u svojoj banci. Tako će se vaš novac automatski prebaciti na novu valutu s prvim danom iduće godine bez naknade. Ako ipak imate još novčanica ili kovanica, zamjena kune za eure bit će moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, piše tportal.

Tada će građani moći bez naknade zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon navedenih 12 mjeseci, zamjena kuna u eure će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade. Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura. Prijelazno razdoblje kada će na snazi biti dvojni optjecaj u kojemu će se istodobno nalaziti kuna i euro trajat će 14 dana od datuma uvođenja eura.

U obzir se treba uzeti i period zamjene novčanica u bankomatima diljem zemlje koji će započeti od 5. prosinca kako bi do kraja 2022. godine svi bankomatu diljem Hrvatske bili spremni za izdavanje isključivo eura.

hr Mon Aug 08 2022 19:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .