Ljekovito i ukusno povrće: Proljeće je vrijeme za artičoke

Izuzetno je
cijenjena u francuskoj i talijanskoj kuhinji, a sve više se koristi i
kod nas. Zbog svog ljekovitog sastava korisna je za snižavanje
kolesterola, sprječava arterosklerozu, infarkt i moždani udar. Potiče
stvaranje žuči, koristi se u terapiji protiv žučnih
kamenaca, sprječava cirozu i rak jetre. Poboljšava probavu, smanjuje
nadutost i bolove u želucu .Odlično je sredstvo za mršavljenje, a
preporuča se i dijabetičarima. Upotrebljava se na razne načine. 

Danas
smo se odlučili za jedno ukusno jelo od cvjetova artičoke.

Svježe ubrane artičoke dobro operemo
i stavimo u posudu u koju smo ocijedili sok od jednog limuna. Na taj
način izlazi iz nje višak gorčine, a ona zadržava svježu
boju. Ukoliko u njoj ostane koji mrav izići će na taj način vani u
vodu. Nakon sat vremena možemo pripremati artičoke.

Punimo ih smjesom
luka (češnjaka), peršina, krušnih mrvica, soli, vegete i papra. Svakoj artičoki
raširimo njene latice i punimo ovom smjesom. Zalijemo svaku sa žlicom
maslinovog ulja. Složimo u posudu za kuhanje, dodamo sjeckanih
krumpira ili boba, a može i graška. Zalijemo vodom i lagano kuhamo oko
sat vremena. Poslužujemo toplo uz čašu vina.

POSLJEDNJE DODANO: