Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6273a889ecdbd170868b456c/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] HNK Split podijelilo nagrade: Najbolji su Teskera, Sinovčić Šiškov, Kok i Rahmatullina

Nagrade nose imena istaknutih umjetnika čiji su rad i život obilježili Kazalište i grad u kojem ono djeluje, a dodjeljuju se za ukupan doprinos Kazalištu i za umjetnička ostvarenja u dvije protekle kazališne sezone
U spomen na 6. svibnja 1893. godine, dan kada je otvoreno kazališno zdanje u kojem i danas djeluje Hrvatsko narodno kazalište Split, taj je dan proglašen Danom HNK Split. Uoči tog dana, rođendana splitskog kazališta, dodjeljuju se nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja. Nagrade nose imena istaknutih umjetnika čiji su rad i život obilježili Kazalište i grad u kojem ono djeluje, a dodjeljuju se za ukupan doprinos Kazalištu i za umjetnička ostvarenja u dvije protekle kazališne sezone.

 O nagradama je odlučivalo povjerenstvo koje je radilo u sastavu: Marija Tudor, ravnateljica GKL Split, predsjednica Povjerenstva, Jure Bučević, ravnatelj Opere HNK Split, Ilir Kerni, ravnatelj Baleta HNK Split, Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik, Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split i Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića.

Nagrada ''Ante Marušić'' za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi Hrvatskog narodnog kazališta Split

Antonija Teskera, operna solistica, sopranistica

Antonija Teskera je dugogodišnjim radom u Operi HNK Split, počevši od opernog  zbora pa sve do glavnih  solističkih uloga pokazala i dokazala da se sustavnim radom polako ali sigurno ostvaruje napredak u veoma zahtjevnom pozivu opernog pjevača. U sezonama 2020./2021. i 2021./2022. debitirala je kao Santuzza u operi CavalleriaRusticana Pietra Mascagnija te kao Sestra Angelica u istoimenoj operi GiacomaPuccinija.

Nagrada''Marko Fotez'' za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami Hrvatskog narodnog kazališta Split

Snježana Sinovčić Šiškov, prvakinja Drame HNK Split

Snježana Sinovčić Šiškov u posljednje je dvije sezone igrala u čak četiri dramske premijere, uvijek u zapaženim ulogama, a jednu je predstavu (Francuzicu Ilije Zovka) i režirala zajedno s kolegom Trpimirom Jurkićem. Sve su te predstave (uz Francuzicu to su i U malu je uša đava, Usidrene i 55 kvadrata) omiljene na repertoaru i igrane su na brojnim festivalima i gostovanjima. Snježana Sinovčić Šiškov, u svojim najkreativnijim glumačkim godinama, glumica je za koju se bez ikakvog pretjerivanja može reći da nosi repertoar svog matičnog kazališta i u svaku kreaciju unosi žar igre i zrelost glumačkog umijeća pa nema sumnje da, ma koliko se isticala u ove dvije sezone, njezin doprinos splitskom HNK ovim sigurno ne završava. Takvo glumačko iskustvo jasno pokazuje da su najvažnije i najbolje glumačke godine tek pred njom.

Nagrada ''Ana Roje'' za najbolje umjetničko ostvarenje u Baletu Hrvatskog narodnog kazališta Split

Aaron Kok, solist Baleta HNK Split

Aaron Kok rođen je 1995. u Sydneyu, u Australiji. Baletno obrazovanje započeo je na McDonald CollegePerforming Arts u Sydneyu, a nastavlja ga 2012. u Nizozemskoj na Dutch National BalletAcademy. Početkom 2017. dolazi u angažman Baleta HNK Split predstavljajući ga u najboljem svjetlu i izvan matične pozornice na uglednim međunarodnim manifestacijama ( Benefiz Gala u Münchenu, Tanzwoche Dresden i dr.). Pleše u cjelokupnom baletnom repertoaru HNK Split, gdje se u sezonama 2020./2021. i 2021./2022.  posebno ističe u ulozi Siegfrieda (Petar Iljič Čajkovski: Labuđe jezero), te kao Pierre Gringoire i Dvorska luda u Pugnijevom baletu Esmeralda. Debitirao je i kao koreograf i postavio cjelovečernji balet Venatus / Migrations.

 

Nagrada ''Ivo Tijardović'' za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u Hrvatskom narodnom kazalištu Split

Albina Rahmatullina, prvakinja Baleta HNK Split

Danas, kao baletni majstor i asistent koreografima u raznim baletnim produkcijama, prenosi svoje dugogodišnje iskustvo na mlađe plesače.

U svom dugogodišnjem umjetničkom radu kao solistica i prvakinja baleta donosila nam je vrhunske kreacije kako u klasičnom tako i u modernom izričaju. Surađivala je s istaknutim hrvatskim i svjetskim koreografima, te je ostvarila brojne kreacije koje su ostavile dubok trag na baletnoj sceni Kazališta i grada Splita. Također je i uspješno predstavljala Balet HNK Split na gostovanjima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Nagradu ''Ana Roje'' za najbolje umjetničko ostvarenje u Baletu Hrvatskog narodnog kazališta Split dobiva u sezoni 2004./2005.

Uz ples, bavi se i edukacijom mladih plesača u Baletnom studiju pri HNK Split kao pedagoginja i voditeljica.

 

 

Nagrada''Rudolf Bunk''za najbolju kostimografiju, scenografiju i dizajn

Karel i Josef Čapek: Kukci… zaustavljena priča., u režiji Saše Anočića
Kukci… zaustavljena priča., kazališno je iskustvo s kojim se u scenskoj umjetnosti rijetko susrećemo: dva tjedna prije premijere izgubili smo tragičnom smrću redatelja Sašu Anočića. Ansambl predstave, iako shrvan činjenicom gubitka redatelja s kojim su tako dobro radili, odlučio je, ponesen energijom zajedništva stvorenom u radu na predstavi, Kukce dovesti do kraja, napravivši tako najbolji hommage pokojnom redatelju.

Zbog kompletnog vizualnog identiteta predstave kojeg su uz redatelja oblikovali scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Barbara Bourek, autorica videoprojekcija Nikolina Kuzmić i oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, ali i zbog iskazanog duha kazališnog zajedništva povjerenstvo je odlučilo ovoj predstavi dodijeliti Nagradu ''Rudolf Bunk''. Na taj način ostavština Saše Anočića na simboličan način spaja se s onom koja je ostala iza velikog njemačkog slikara i scenografa koji je obilježio poslijeratni vizualni identitet splitskog HNK, a čije ime nagrada nosi.
hr Thu May 05 2022 12:36:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290c5ea18d1cb85368b45d9/80

Stanarima studentskih domova u Splitu besplatni romobili i sup daske za razbibrigu

Studentski cnetar se pobrinuo da vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno
Započinje vrijeme ispita i studenti lagano griju klupe. Ali dugotrajno učenje zaslužuje i kvalitetan odmor i malo razbibrige. Studentski centar u Splitu se pobrinuo da to vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno i da se studenti ne trebaju mnogo misliti kako ga provesti. Nakon prošlotjednih 40 besplatnih bicikla za studente, stanari splitskih studentskih domova odsad na raspolaganju imaju i 20 električnih romobila i 12 sup daski koje mogu besplatno koristiti. Dovoljno je spustiti se do recepcije i zatražiti svoj način zabave i rekreacije.
hr Fri May 27 2022 14:38:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b14e18d1cb0f388b4591/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Splitski festival koncertima će uveličati Zorica Kondža, Massimo i Neno Belan

Glazbena manifestacija koja će proslaviti 62. rođendan imat će program punih deset dana, a tri glavna dana festivala su od 1. do 3. srpnja
Splitski festival ove će godine proslaviti 62. rođendan, s programom u čak deset dana. Festivalski šušur na ulice Splita donijet će brojne koncerte, a sve će krenuti solističkim koncertom Zorice Kondže "Vrijeme ljubavi".

- Mi se trudimo da naš glazbeni izričaj opstane za uvijek, da dođe i stoti Splitski festival i da naša djeca pjevaju naše pjesme - rekao je Tomislav Mrduljaš, direktor Dalmacija koncerta, organizatora Splitskog festivala.

- Ove godine smo se maksimalno potrudili, napokon ćemo imati festival pred punim gledalište na Prokurativama, ne kao prošle dvije godine. Pripremili smo program da zadovoljimo sve ukuse budući da je pozornica festivala gdje se sretnu mladi i iskusni, i oni koji pjevaju različite stilove glazbe - podvukao je Mrduljaš koji je uz Kondžu, najavio i koncert Massima. Zorica je na Peristilu 23. lipnja, a Massimo dan kasnije.

Tri glavna dana festivala, od 1. do 3. srpnja, otvorit će koncert Nene Belana i Fiumensa, Tereza će drugog dana u Večeri retreospektive pjevati "Prokurative, moja prva ljubav", a veliko finale bit će, tradicionalno, s novim pjesmama.

hr Fri May 27 2022 13:11:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290862818d1cbe1378b456b/80
Foto: DN

[FOTO] Studenti Pomorskog fakulteta posjetili Zvjezdano selo Mosor

Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić

Nakon dvogodišnje stanke prouzročene pandemijom, suradnja Pomorskog fakulteta u Splitu i udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) nastavljena je novim posjetom skupine studenata zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Kao i ranijih godina, studenti su na početku posjeta pod vodstvom svog profesora s terase zvjezdarnice obavili vježbu rukovanja sekstantom. Po okončanju vježbe, dobili su priliku i kroz teleskop opremljen filterom promotriti Sunčev disk i na njemu uočiti nekoliko Sunčevih pjega, kao i manjim dalekozorima „baciti oko“ na okolne planine i otoke.

Uslijedilo je predavanje o Sunčevom sustavu i drugim svemirskim temama, održano u velikoj dvorani zvjezdarnice. Na koncu je s terase zvjezdarnice promatran prolazak Međunarodne svemirske postaje, a studenti su upoznati i s položajima najsjajnijih zvijezda i najupadljivijih zviježđa vidljivih ovih dana na večernjem nebu. Pokazano im je i kako najlakše pronaći Sjevernjaču, bez upotrebe mobitela.

Uz prof. Lušića, posjet studenata je organizirao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, dok je za astronomski dio programa bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez. 


hr Fri May 27 2022 10:07:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290719618d1cbd0358b45c9/80

Josip Matkov iz OŠ Kamen-Šine pobijedio na državnom natjecanju "Sigurno u prometu"

U natjecanju su sudjelovala 84 učenika petih i šestih razreda i 65 mentora

U organizaciji Hrvatskog autokluba i Agencije za odgoj i obrazovanje odnosno Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, uz podršku Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa,  u Rovinju je od 17. do 19. svibnja održano 28. Državno natjecanje pod nazivom „Sigurno u prometu“. Domaćin i suorganizator natjecanja bio je Autoklub Pula-Rovinj. U natjecanju su sudjelovala 84 učenika petih i šestih razreda  i 65 mentora. Po dvije djevojčice i dva dječaka, koji su prethodno pobijedili na županijskim natjecanjima i natjecanju u Gradu Zagrebu, raspoređeni su u 21 ekipu.

Ekipe su se natjecale u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila te u vještinama upravljanja biciklom. Cilj natjecanja je sustavno povećavanje sigurnosti cestovnog prometa djece koja tijekom natjecanja stječu znanja i vještine iz prometnih propisa i vještinu upravljanja biciklom. 

Među  dječacima pobjednik je Josip Matkov, učenik 5. razreda Osnovne škole Kamen-Šine iz Splita koji se  svojim radom, zalaganjem i  uz stalni poticaj svoje mentorice Nele Beronje plasirao na europsku razinu natjecanja. 

Pobjednici državnih natjecanja odlaze na europsko natjecanje u organizaciji Hrvatskog autokluba koje se održava krajem rujna 2022. godine u Zadru.

Zahvaljujući ovoj prometno-edukativnoj akciji, u Republici Hrvatskoj smanjuje se broj stradale djece u prometu.
hr Fri May 27 2022 08:37:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .