SPLIT I OKOLICU ČEKA PROCVAT

Zbog Sveučilišnih igara obnavljat će se i graditi: “Radit ćemo centar na Brdima, Vrboranu i Trsteniku, ali i dva kampusa…!”

Za četiri godine Split i cijela Splitsko-dalmatinska županija postat će studentski centar Europe! Razlog? Domaćinstvo Europskih sveučilišnih igara na koje će doći više od 5 tisuća studenata sportaša s više od 400 europskih sveučilišta i iz 45 europskih zemalja. Natjecat će se u 19 sportova.

Odluka o domaćinstvu bila je u portugalskom Aveiru, gdje su predstavnici iz Splita, turske Manise i španjolske Granade pred Izvršnim odborom Europske sveučilišne sportske asocijacije prezentirali svoje kandidature za organizaciju ove velike manifestacije prije dva tjedna.

Nositelj domaćinstva je Hrvatski akademski sportski savez u partnerstvu s Vladom Republike Hrvatske, Ministarstvom turizma i sporta, Gradom Splitom, Sveučilištem u Splitu i Splitsko-dalmatinskom županijom.

No, jasno je da sve najviše zanima; što jedan takav događaj znači za grad pod Marjanom i Dalmaciju? Što će se obnoviti, a što novo izgraditi i koliko toga će ostati samim stanovnicima?

Čestitam timu koji je izvrsno odradio posao kandidature, Grad Split će napraviti sve što je u njegovoj moći da svim sportašima osiguramo nezaboravan boravak u Splitu i tako opravdamo tezu kako smo najsportskiji grad na cijelom svijetu. Ovim igrama potičemo i naše mlade, Sveučilište i zdrav život, zapravo sve ono što je dobro za boljitak Splita i cijele Dalmacije. Mi ćemo nastaviti ulagati u sportsku infrastrukturu, a ove igre će nam svakako biti još jedan dodatni poticaj za to. Uz obnovu postojećih objekata, napravit ćemo i nove poput multifunkcionalne dvorane i bazena na Brdima, kao i objekte na Vrboranu i Trsteniku. Dodatno, ovo je lijep primjer kako se u konstruktivnoj atmosferi i zajedničkom radu više istanci može napraviti velika stvar – rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak nakon predstavljanja igara na PMF-u.

Odmah u startu trebam zahvaliti Vladi RH koja je osigurala milijun eura da bi se uopće istaknula kandidatura za ove Sveučilišna igre. Ono što mene kao župana veselije što će se igre odvijati osim u Splitu, i u drugim jedinicama lokalne sam uprave, njih desetak. To znači kako će se sportska infrastruktura obavljati i graditi i na tim područjima – riječi su to Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana.

Pet tisuća studenata iz četrdesetak europskih zemalja koji će doći u Split 2028. godine veliki je trenutak. Glavni cilj Vlade RH i resornog Ministarstva sporta i turizma ulaganje je u sportsku infrastrukturu, a to smo već krenuli 2018. godine. Dosad je uloženo oko 25 milijuna eura investicija, a samo je deset bilo u ovoj godini. Svakako se veselimo daljnjim ulaganjima u sportsku infrastrukturu, k tome još što će ovaj projekt financijski podržavati od Vlade preko županije pa sve do grada Splita – veli ministrica Nikolina Brnjac.

Očekuje se dva nova studentska doma na kampusu Visoka, a njihova izgradnja se procjenjuje na oko 100 milijuna eura.

Mi ćemo tražiti nove izazove, jer te domove smo već riješili, Vlada je dala novac za projektnu dokumentaciju i on je osiguran, ali znate kako to ide i kojim tijekom. Međutim, našli smo i druge načine kako bi našim studentima omogućili što bolje uvjete studiranja. Tu je i Duilovo, postoje i Dom Željezničar… U svakom slučaju svake Igre koje dovedemo u Split znače rast i razvoj – rekao je Dragan Ljutić, rektor splitskog Sveučilišta.

POSLJEDNJE DODANO: