NORME IZ 80-IH

Zbog sve većih automobila premala parkirna mjesta građanima stvaraju probleme

Sve više ljudi kupuje veće automobile pa samim tim parkirališna mjesta postaju premala. Do prije nekoliko godina iscrtavala su se prema staroj normi iz 80-ih godina. 

Prema novom pravilniku, u idućih pet godina to se treba promijeniti. Ekipa HRT-a provjerila je kako će se to provesti.

– Prijašnjim propisima je bilo 2 m široko, 5 m dugačko parkirno mjesto. Danas je to 2,20 metara širine i 5,5 metara duljine, rekao je Marko Vezlek, pomoćnik pročelnika za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost.

– Svaki put kada se radi izmjena na pojedinoj prometnici, parkirališnim mjestima, usred nekih radova, onda se ucrtavaju nova parkirna mjesta po novom pravilniku, dodao je.

Novim pravilnikom za mjere parkirnih mjesta nalaže se da se do 2029. ona koja imaju stare mjere promijene, no to nije svugdje jednostavno.

– Parkirno mjesto se gubi htjeli ili ne htjeli i nije jednostavno i izmjestit stablo koje je 30 ili 40 godina staro, odnosno pomaknut ga lijevo ili desno. I opet, i instalacije utječu gdje će biti stablo i tako jedna promjena utječe na drugu, druga na treću, naglasio je Vezlek. 

Parkirna mjesta šire se prije svega zbog automobila koji su danas sve veći.

– Karakteristični automobil je tad bio 4 m ili nešto duži od 4 m, a širina 1,60, a danas se to sve promijenilo. Danas su auti i duži i širi tako da parkirališna mjesta koja su davno prije rađena više nisu prikladna za današnje automobile, istaknuo je Marko Šoštarić, prometni stručnjak.

Iako su i proširena mjesta sve tješnja – novih korekcija dimenzija neće biti.

– Malo je uvijek na knap, a onda se neki posebni i parkiraju loše pa onda je još veći problem, govori Vladimir.

– Ima premalo parkirnih mjesta, a šira trebaju biti. Je li vi imate problema pri izlasku iz automobila? Mislim da to svi imamo, istaknula je Mirjana.

Pri čemu i najčešće nastaju oštećenja na vozilu.

POSLJEDNJE DODANO: