NAKON GOTOVO 80 GODINA

Zbog pronađene bombe iz Drugog svjetskog rata evakuira se dio hrvatskog otoka

Dio Malog Lošinja bit će evakuiran zbog pronađene mine iz Drugog svjetskog rata koja je gotovo 80 godina ležala na dnu mora.

Na današnjoj konferenciji za medije načelnica Stožera civilne zaštite i gradonačelnica Ana Kučić izvijestila je o mjerama zabrane kretanja u sigurnosnim zonama. 

Tako će u crvenoj zoni biti provedena evakuacija građana iz Uvale Čikat, kao i poslovnih subjekata. K tome će na snazi biti privremena zabrana cestovnog, pomorskog i zračnog prometa.

To znači da se od danas, 13. ožujka u 22 sata pa do sutra, 14. ožujka do završetka akcije, vozilima neće moći kretati dijelom ŽC 5159 (od raskršća iznad Doma zdravlja prema kampu Čikat) i glavnom ŽC 5160 (od raskršća Dražice do Sunčane uvale). Uz to bit će zabranjeno kretanje i nerazvrstanom cestom od Tenis centra Čikat prema uvali Čikat.

U žutoj zoni u kojoj se nalazi i autokamp, gradonačelnica je pozvala građane da tijekom provedbe aktivnosti ne borave na otvorenom, odnosno uz staklene površine. Naglasila je da prozore i vrata domova ili objekata otvore, a roletne i druga sjenila (grilje, škure) zatvore.

K tome je izdvojila i sve ulice u Malom Lošinju u žutoj zoni za koje se preporučuje smanjeno kretanje ( ulica Vresikovo, Priko od broja 60 na dalje, ulica Velopin, Istarska ulica, ulica dr. Dinka Kozulića, ulica Dominika Skopinića, kraj ulice (okretište) Ambroza Haračića, ulica dr. Conrada Clara do teniskih terena (od teniskih terena je crvena zona – zona evakuacije) te predjel Dražica.

Što se tiče pomorskog prometa, Lučka kapetanija ispostava Mali Lošinj objavila je Oglas o zabrani plovidbe u lošinjskom akvatoriju od danas, 13. ožujka u 22 sata pa do završetka akcije, a gradonačelnica Kučić je na Konferenciji dodala da se tijekom provedbe akcije uz plovidbu zabranjuju i druge aktivnosti u moru.

Plovidba je dozvoljena isključivo za brzobrodsku liniju (katamaran) Jadrolinije što je na rasporedu isplovljavanja u četvrtak,14. ožujka u 6 sati iz Malog Lošinja prema Rijeci i u povratku se očekuje oko 17.40 sati u Malom Lošinju

Na kraju izlaganja gradonačelnica je pozvala građane na razumijevanje i strpljenje tijekom akcije, kao i da poštuju sve upute Stožera civilne zaštite, odnosno nadležnih službi, piše Index.

POSLJEDNJE DODANO: