NESTAŠICE SVE ČEŠĆE

Zbog neisplative proizvodnje i velike konkurencije nestala gotovo trećina generičkih lijekova

Na europskom je tržištu zbog neisplative proizvodnje i azijske konkurencije posljednjih godina nestala gotovo trećina generičkih lijekova. 

Nestašice su sve češće i na hrvatskom tržištu pa stabilna opskrba postaje najveći izazov prodorne farmaceutske industrije. Lani su ostvarili prihod veći od milijardu i pol eura, a u napredne tehnologije tvrtke su posljednjih godina uložile nemalih 150 milijuna eura, sve kako bi povećale održivost zdravstvenog sustava.

U našim ljekarnama nestašice lijekova nisu rijetkost, no snažna farmaceutska industrija teži samodostatnosti. Samo lani osiguran je 91 milijun kutija lijekova za hrvatske pacijente koji u kućnim zalihama drže barem 25 kutija, piše HRT.

– Mi smo lani uložili pet milijuna eura u širenje kapaciteta, radimo na antibioticima i aftimatima i razvijamo nove lijekove, ne inovativne, već generičke lijekove za stabilizaciju sustava,
rekao je Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaS.

Posljednjih mjeseci na tržištu je uočen nedostatak pojedinih antibiotika, važnih onkoloških lijekova, ali i onih za smirenje jer potrošnja znatno raste. Prosječnu cijenu od četiri i pol eura proizvođači smatraju neodrživom jer konkurencija iz Kine i Indije itekako prijeti europskoj i hrvatskoj generičkoj proizvodnji.

– Imamo puno konkurenata, mučimo se s rastom troškova, ali i dalje ćemo nastaviti lansirati naše proizvode na europsko i američko tržište, povećavamo broj zaposlenih i vjerujemo u pozitivne trendove, istaknuo je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

Javna nabava ostaje problem stabilne opskrbe, no i tu ima promjena koje zagovara nova europska regulativa.

– Većina tržišta Europske unije oslanja se na manje od tri dobavljača. Radimo na tome da se to unaprijedi reformom farmaceutskog zakonodavstva nakon punih 20 godina, naglasio je Adrian van den Hoven, direktor Europske udruge proizvođača generičkih lijekova Medicines for Europe.

Harmonizaciju zakonodavstva podupiru i naši proizvođači koji osiguravaju potrebnu terapiju za čak 70 posto naših pacijenata.

– Optimist sam u pogledu svih izazova, oni će se riješiti. U Hrvatskoj zapošljavamo 6 tisuća ljudi i još 18 tisuća indirektno i sudjelujemo s dva posto u BDP-u i mislim da to najbolje govori o snazi ove industrije, rekla je Ana Gongola, predsjednica Udruženja proizvođača lijekova HUP-a.

Farmaceutika je naša izvozna perjanica koja bilježi i nekoliko inozemnih akvizicija.

POSLJEDNJE DODANO: