BORBA ZA SREDSTVA

Zastoj u financiranju: Hoće li Ukrajina ostati bez američke podrške?

Dužnosnica Bijele kuće Shalanda Young uputila je pismo predsjedniku Zastupničkog doma Mikeu Johnsonu i čelnicima Kongresa u kojem upozorava da Sjedinjenim Državama ponestaje i vremena i novca za pružanje potrebne pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom. Administracija predsjednika Joea Bidena već u listopadu zatražila je od Kongresa gotovo 106 milijardi dolara za financiranje ambicioznih planova namijenjenih Ukrajini, Izraelu i sigurnosti granica SAD-a, kako prenosi Jutarnji list.

Ističe se da je Zastupnički dom koji kontroliraju republikanci vrlo malom većinom smatra financiranje Ukrajine politički kontroverznim. Young naglašava da bi prekid financiranja i slanja oružja Ukrajini mogao povećati vjerojatnost ruske pobjede u sukobu.

Želim biti jasna: bez akcije Kongresa do kraja godine ponestat će nam resursa za nabavu veće količine oružja i opreme za Ukrajinu, kao i za nabavu opreme iz američkih vojnih zaliha – navodi Young. Dodaje da nema “čarobnog fonda sa sredstvima koje su u ovome trenutku na raspolaganju” te da su “ostali bez novca, a gotovo i bez vremena.”

Prema informacijama, do sredine studenoga američko ministarstvo obrane već je iskoristilo 97 posto od 62,3 milijarde dolara dodatnih sredstava koje je primilo. State Department također je iskoristio svih 4,7 milijardi dolara iz fonda za vojnu pomoć koji mu je dodijeljen. Ukupno je potrošeno oko 27,2 milijarde dolara za ekonomsku pomoć i još deset milijardi za humanitarnu pomoć.

POSLJEDNJE DODANO: