"SRAMOTA ZA DRŽAVU I SUDSTVO"

Zaposjedanje dijela općinske zgrade u Jelsi na Hvaru i dalje je glavna tema na otoku

Načelnik općine Jelsa objavio je kako je u petak, 26. siječnja, skupina uglavnom stranih državljana, ovlaštenika Tvornice čarapa “Ključ” iz Sarajeva, neovlašteno i uz pomoć plaćenih zaštitara uzurpirala javnu zgradu. Policija je odvela na ispitivanje nekoliko sudionika provale, a tvrtka Jelsa d.d. i Općina Jelsa podnijele su kaznene prijave protiv svih sudionika nasilne uzurpacije. Mještani su ogorčeni. Reporter HRT-a razgovarao je s načelnikom Općine Jelsa Nikšom Peronjom, koji je rekao kako se radi o velikom skandalu i ogorčenju u Jelsi. 

– To je nešto nezabilježeno, ne samo u Jelsi, nego u Dalmaciji. Pojavljuje se strana firma iz strane države, iz Sarajeva, tvrdi da je ovo njihovo vlasništvo. U Jelsi nikada nisu bili, nikada nisu imali posjed ove nekretnine. Ostao je nekakav stari upis, zato što je 1960. godine bilo razgovarano, kad je bilo plansko gospodarstvo, da bi u Jelsi trebala se napraviti tvornica čarapa i bio je dodijeljen prostor na korištenje preko društvenog vlasništva tvornici čarapa. Kako tvornica čarapa nikada nije pokrenula proizvodnju ovdje, zaposlila ljude ili bilo što, taj ugovor se po mišljenju Vrhovnog suda i takva rješenja se smatraju kao da nikada nisu niti postojala. Oni nikada nisu bili ovdje u posjedu, rekao je Peronja.

Naglašava kako se radi o javnoj zgradi i javnom dobru.

– Općina Jelsa je upisana na 50% ove nekretnine, ostatak je u vlasništvu hotelske kuće Jelsa DD. Već 70 godina smo mirni posjednici ovdje. Dakle, tvornica čarapa ne postoji. Možete pitati bilo kojeg Jelšanina, od najstarijih ljudi koji su bili veliki funkcioneri ovdje, svi će vam reći da tvornica čarapa nikada nije bila ovdje. Ovakav čin nasilja, ovo je neviđeno. Jelšani su se svi digli na noge. Od najmlađih do najstarijih, do branitelja, do udruga, do sportskih klubova, do svih. Jelšani su ujedinjeni po ovoj temi i znat će u svakom trenutku što trebaju napraviti, istaknuo je.

Peronja kaže kako Vrhovni sud smatra da takvo rješenje i takav ugovor nikada nije niti postojao.

– Ovo je javna zgrada, uvijek je bila javna i javno je dobro. Unutra su banke, županijski uredi, braniteljske udruge, matičari i zavod za zapošljavanje. Nedopustivo je da dođe tvrtka iz strane zemlje, provali unutra, glumi frajere ovdje, na ovom mjestu. To Jelšani svakako neće dopustiti, poručio je. 

– Što se tiče jedne polovine, mi smo sto posto, a drugu polovinu sada ćemo dokazati i to da Općina Jelsa ne može to držati. Ona je uzurpirala našu imovinu, drži je, a s njima se ne može čovjek dogovoriti, ni ljudski, ni pravno, rekao je Bido Dolovac, pravni zastupnik Tvornice čarapa Ključ, Sarajevo. 

Mještani Jelse kažu kako nikada nisu čuli da je ta tvornica bila u Jelsi i smještena u navedenoj zgradi. Smatraju kako je to sramota za državu i sudstvo, za sve koji su eventualno bili umiješani u taj postupak.

POSLJEDNJE DODANO: