PRAVNA POZORNICA

Zamjenik splitskog gradonačelnika podnio prijavu protiv premijera zbog omalovažavanja predsjednika

Zamjenik splitskog gradonačelnika, Bojan Ivošević, javno je poduzeo pravne korake protiv premijera Andreja Plenkovića zbog izjava koje su upućene na račun predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića. Na svojim društvenim mrežama, Ivošević je objavio fotografiju prekršajne prijave koja se temelji na članku 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ističući svoju odgovornost i građansku dužnost u zaštiti integriteta državnih institucija i poštivanja funkcije predsjednika.

U prijavi koju je objavio, Ivošević navodi incident koji se dogodio 30.10.2023. na konferenciji za novinare u Parizu, gdje je premijer Plenković kritizirao predsjednika Milanovića, koristeći izraze koje je Ivošević smatrao vrijeđanjem i omalovažavanjem. Izjava premijera “Debilne izjave koje je on dao zadnjih godinu i pol dana su sramota za Hrvatsku. Namjerno to govorim.” postala je predmetom pravne pažnje nakon što je Ivošević odlučio da takav jezik ne priliči javnoj komunikaciji među najvišim državnim dužnosnicima.

Ivošević, u svom postu, izražava očekivanje da će nadležne vlasti postupiti s istom revnošću kao i u sličnim prethodnim slučajevima, te poziva na brzu reakciju i transparentnost u procesuiranju prijave. Ovaj potez pokreće pitanja o granicama javnog diskursa i odgovornosti koje nosi visoka politička funkcija.


POSLJEDNJE DODANO: