PAO PREKO SMS PORUKA

Zadarski profesor osumnjičen za pedofiliju: Bio je aktivan i u crkvenim zborovima

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zadru provodi istragu nad 50-godišnjim Zadraninom zbog kaznenih djela zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Prema neslužbenim informacijama radi se o kaznenim djelima nad najmanje dvoje djece. Muškarac koji se sumnjiči za ova kaznena djela nastavnik je glazbenog odgoja u jednoj osnovnoj školi, a nekoliko desetljeća aktivan je i u crkvenim zborovima.

Zadarski ŽDO nije javnosti mogao dati informacije o ovom predmetu, budući da odredbe Zakona o državnom odvjetništvu propisuju da se u radu državnog odvjetništva smatraju tajnima spisi iz nadležnosti državnog odvjetnika za mladež.

Iz PU zadarske su, pak, naveli kako su zbog sumnje na kaznena djela iz domene kaznenih djela zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, policijski službenici Službe kriminalističke policije u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave šibensko-kninske proveli kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom u dobi od 50 godina, piše Novi List.

-Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava te je osumnjičenik predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske. Napominjemo kako o događajima u kojima su sudionici maloljetne osobe poštujemo zakonske odredbe Zakona o sudovima za mladež o tajnosti postupka, a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve, stoji u odgovoru iz PU zadarske. Sudac istrage Općinskog suda u Zadru mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, osumnjičeni profesor uhvaćen je nakon što su nad njim bile provedene posebne mjere u sklopu kojih mu je praćena telefonska komunikacija.

Pod mjere je stavljen, prema tim informacijama, na prijedlog državnog odvjetništva nakon što su roditelji djevojčice iz osnovne škole prijavili moguće nezakonito postupanje profesora prema njihovom djetetu. Dok je bio pod mjerama, profesor je putem telefona komunicirao s jednim učenikom, nešto starijim od djevojčice.

Njemu je, prema tim informacijama, uputio nekoliko inkriminirajućih poruka. Istražiteljima je to bilo dovoljno da se zatraži njegovo privođenje. Profesor je prošlog utorka priveden sucu istrage koji mu je sutradan na prijedlog Županijskog državnog odvjetnika odredio mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke.

Škola je, kako piše Jutarnji list, odmah nakon svega pokrenula poseban protokol za ovakve situacije, a profesor je automatski suspendiran i udaljen sa svih nastavnih aktivnosti do završetka istrage.

Komentirajući ovaj slučaj iz Ureda pravobraniteljice za djecu navode kako svaki novi slučaj seksualnog zlostavljanja djeteta potiče propitivanje jesmo li kao društvo zakazali u zaštiti djeteta.

-Prevencija seksualnog nasilja nad djecom, a pod seksualnim nasiljem nad djetetom podrazumijevamo sve oblike seksualnog nasilja, uključujući i vrbovanje djece i seksualno uznemiravanje, uključuje stvaranje sigurnog okruženja za djecu. To se postiže samo sveobuhvatnim pristupom koji mora uključivati provjeru osoba koje dolaze u kontakt s djecom, pravovremenu reakciju na svako neprihvatljivo ponašanje prema djetetu i brz i učinkovit odgovor kad se nasilje dogodi, ističu u Uredu pravobraniteljice, dodajući da je upravo kažnjavanje počinitelja nasilja ključno u prevenciji nasilja.

-Kada počinitelj seksualnog zlostavljanja djeteta dobije preblagu kaznu, reakcija može biti samo gorčina, ljutnja i gubljenje povjerenja u institucije. Takvom odlukom šalju se krive poruke, i djetetu koje je pretrpjelo takvo zlostavljanje, ali i drugoj djeci, da ih odrasli ne mogu ili ne žele zaštititi. Djeca s pravom očekuju da budu zaštićena, da im se osigura okruženje u kojem neće strahovati od napada seksualnih predatora, a država je to obvezna osigurati, i prema Ustavu i prema međunarodnim konvencijama. Otkrivanje seksualnog nasilja nad djetetom, njegovo procesuiranje te u konačnici kažnjavanje, trebalo bi biti važna poruka djetetu da je počinitelj kažnjen zbog zla koje mu je nanio. S druge strane, to ujedno treba biti poruka počinitelju i drugima da se zlo prema djetetu neće tolerirati, kažu u Uredu pravobraniteljice.

Budući da je osumnjičeni u ovom slučaju predmetni nastavnik u školi, podsjećaju kako je samo vođenje kaznenog postupka nad nekom osobom zapreka za rad ove osobe u školi.

-Nedavnim izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi zakonski je omogućena suspenzija djelatnika odmah po podnošenju kaznene prijave, što je značajan napredak u zaštiti djece. Međutim, »sankcioniranje« počinitelja seksualnog nasilja nad djetetom, što seksualno uznemiravanje svakako jest, ne smije se isključivo vezati uz kaznenu odgovornost i ishod kaznenog postupka. Odgojno-obrazovne ustanove moraju imati nultu razinu tolerancije na neprimjerena ponašanja odraslih prema djeci te odrasle koji se prema djeci neprimjereno ponašaju zbog povreda radnih obveza i etičkih kodeksa ponašanja ukloniti iz odgojno-obrazovnog sustava koristeći mehanizme iz radno-pravnog odnosa. Kontinuirano se zalažemo za uvođenje licenciranja učitelja kako bi se osiguralo da odgojno-obrazovni rad provode isključivo osobe visoko moralnih i stručnih kvaliteta. Također držimo da sankcioniranje za prekršaj seksualnog uznemiravanja treba biti zapreka za rad u školi, što unatoč našim prijedlozima o potrebi dopuna zapreka za rad u odgojno-obrazovnoj ustanovi i dalje nije slučaj, naglašavaju iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Budući da je osumnjičeni muškarac nekoliko desetljeća angažiran u radu crkvenih zborova te drugih aktivnosti povezanih sa Zadarskom nadbiskupijom, zatražili smo i očitovanje Nadbiskupije. Odgovorili su nam kako Zadarska nadbiskupija, prema informacijama kojima u ovom slučaju raspolaže, surađuje sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru te slijedi njihove upute.

-Zbog delikatnosti predmeta, molimo da se obratite Županijskom državnom odvjetništvu. Izražavamo duboko žaljenje i osudu zbog svakog slučaja zlostavljanja i pozivamo sve koji imaju bilo kakva saznanja da slučajeve prijave nadležnim institucijama, odgovorila je za Novi List Zadarska nadbiskupija.

POSLJEDNJE DODANO: