ROK JE DO 15. SVIBNJA

Zadarska riva dobiva novo ruho: Radovi teku predviđenom dinamikom, na redu je parterni dio

Zadarska riva uskoro dobiva novo ruho! Nakon cjelovite rekonstrukcije obalnog zida i opločenja morskog dijela rive, uređuje se parterni dio. Nove šetnice, biciklističke staze i hortikultura trebale bi biti dovršene do sredine svibnja. Do uskrsnih blagdana planira se urediti barem zapadni dio rive kako bi turisti i građani mogli uživati u najljepšoj zelenoj oazi pokraj mora.

Opjevana je zadarska riva mnogo prije rekonstrukcije obalnoga zida i opločenja morskog dijela. Sada je na redu uređenje parternog dijela. Radovi su u tijeku.

– U cijelosti će se urediti taj dio hortikulturalno, navodnjavanje, rubnjaci, biciklističke staze i šetnice, rekao je za HRT Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

Vrijednost radova je milijun 100 tisuća eura. Polovina je europskog novca, a radovi teku predviđenom dinamikom, unatoč arheološkim nalazima.

– Tijekom arheološkog nadzora pronađeno je više sitnih artefakata, staklo, keramika, iz razdoblja 1880. godine do kraja 19. stoljeća. Vrijedi istaknuti pečat boce luxardo ili svijećnjak, pokazuje Berislav Štefanac, muzejski savjetnik u Muzeju antičkog stakla Zadar. 

Nema bojazni da će nova otkrića zaustaviti ili usporiti radove na rivi, poručuju arheolozi.

Inače, riva će i dalje imati funkciju kao i dosad, u njoj će ponajprije biti zelenila.

– Smatramo da ovo i dalje mora biti park, uz samu obalnu crtu, na usluzi građanima, kao javni prostor i kao takav će ostati nakon rekonstrukcije i uređenja, ističe Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

Istinske ljubitelje šetnje rivom ni radovi nisu mogli zaustaviti. Već sada može se naslutiti kako će riva izgledati.

Rok za završetak rive je 15. svibnja, no već do Uskrsa trebao bi biti uređen dio od Morskih orgulja i Pozdrava suncu do obnovljenoga pristaništa.

POSLJEDNJE DODANO: