POKLON RODNOM GRADU

Za dva tjedna otvara se omiljeni splitski festival – Pričigin!

Dva tjedna pred otvaranje omiljenog splitskog festivala, u popularnom prostoru B&B Baraka bara najavljeno je sedamnaesto izdanje festivala pričanja – Pričigin 2024., koji će se održati od 19. do 23. ožujka. Uz sudjelovanje Alijane Vukšić, direktorice Turističke zajednice grada Splita i Marine Kuzmanić Petreš, voditeljice Odsjeka za kulturu grada Splita program i događanja su predstavile izvršna direktorica Maja Vrančić i umjetnička direktorica Patricija Horvat.

Alijana Vukšić je u ime TZ, koja je Pričigin proglasila događajem od posebnog interesa, zahvalila organizatoricama koje već sedamnaest godina u raznim ulogama postižu ogromne uspjehe i stavljaju Split na mapu europske kulture. Naglasila je kako je festival iz godine u godinu sve veći, ali uz to je uvijek inovativan, sve bolji i svaki put uspije s nečim iznenaditi.

Istaknula je kako je ovo puno veća priča nego što na prvi pogled izgleda, jer uključivanjem djece, posebno one s otoka, radi se i na očuvanju čakavice i lokalne baštine. Istaknula je kako baš svatko ima razlog priključiti se ovoj uspješnoj priči i zaželjela Festivalu uspjeh i ove godine.

Marina Kuzmanić Petreš, voditeljica Odsjeka za kulturu grada Splita, istaknula je kako Grad od samih početaka snažno podržava Pričigin i dodala kako se kroz ova gotovo dva desetljeća prošlo preko raznih prepreka, koje je ipak nazvala izazovima, ali je baš radi toga priča nadišla okvire prostora u kojem se održava, pa i samog grada. Spomenula je fascinantan podatak po kojem je u sedamnaest izdanja ispričano preko osamsto priča, ali to je, kako kaže – tek početak.

Izvršna direktorica Pričigina, Maja Vrančić, za početak je zahvalila gošćama:

-Zahvalni smo što je Turistička zajednica grada Splita prepoznala Pričigin kao kulturni brend našeg grada što samo po sebi govori o značaju ovog festivala. Pričigin nije samo događaj, nije samo festival pričanja priča – on je jedan od glavnih stupova kulture Splita. Ne samo da doprinosi obogaćivanju kulturne scene grada, već i jača značaj Splita na turističkoj karti privlačeći turiste iz države ali i šire izvan glavne turističke sezone, čineći Split nezaobilaznom destinacijom za ljubitelje umjetnosti i kulture. Zahvaljujemo i dugogodišnjim pokroviteljima Gradu Splitu i Ministarstvu kulture i medija RH, bez kojih ovaj festival ne bi opstao sve ove godine.

Patricija Horvat, umjetnička direktorica festivala, istaknula je da je ovogodišnje izdanje posvećeno Splitu, jer jedini grad u kojem se ovako nešto moglo roditi to zaslužuje:

-Prvi put od kad organiziramo festival, imamo krovnu temu koja će se provlačiti kroz baš cijeli program, a to je grad Split. Počinjemo tradicionalno s pričama hrvatskih pisaca i spisateljica, a u ovom slučaju bit će riječ o splitskim piscima koji su odselili iz Splita, odnosno onima koji su iz drugih gradova doselili u Split.

Nastavljamo autorskom večeri Dina Rađe, mislim da je potpuno jasno koliko je Dino sam po sebi jedan od simbola grada prepoznatljiv baš svugdje.

Drugog dana festivala, na Međunarodni dan pripovijedanja, 20. ožujka, imat ćemo isključivo međunarodne pripovjedače. Prvo su na redu regionalni pisci i spisateljice, koje smo ove godine doveli zahvaljujući međunarodnoj mreži Traduki; svi će pričati o Splitu, a neki su od njih proveli u Splitu mjesec dana u sklopu rezidencijalnog programa Udruge Kurs.

Nakon regionalnih pisaca u srijedu Baraci nas očekuje pričiginski program na engleskom jeziku: U goste nam dolaze irski storytelleri, zahvaljujući potpori Culture Ireland. Ta međunarodna inicijativa ne samo što će dodatno obogatiti naš program, već će nas i povezati s publikom izvan regionalnih granica i granica našeg jezika, otvarajući nova vrata za kulturnu razmjenu i dijalog. Također će povezati našu lokalnu zajednicu sa strancima, kojih ima sve više u našem gradu.

Treći dan započinjemo pričama naših putopisaca, kao kontrapunkt temi Splita, ali pod nazivom ‘Ča je pusta Londra kontra Splita grada’, a nakon toga je na redu još jedna autorska večer; dolazi nam Danijela Martinović, čiju povezanost sa Splitom ne treba posebno isticati.

Četvrti dan obilježit će priče profesionalnih storytellera, a nakon toga valjda najneizbježnija tema kad je Split u pitanju – večer posvećena Hajduku, koji je ove godine službeni prijatelj Pričigina.

Kao već dugi niz godina, i ove godine u subotu prijepodne održat će se Dječji Pričigin, i to u GKMM-u. Rok za prijave još nije prošao, traje do 8. ožujka, pa pozivamo sve osnovnoškolce i njihove nastavnike da se prijave ako još nisu.

Za posljednju večer, u subotu najavljujemo još jedan program u Baraci: obilježit ćemo 60. rođendan našega dragog, prerano preminulog prijatelja i velikog umjetnika Predraga Lucića. Ponosni smo što ćemo imati promociju nove zbirke pjesama, koja će sadržavati i njegove do sad neobjavljene pjesme, a i posebno izdanje Melodija.

Za konac je Maja Vrančić iznijela nekoliko važnih tehničkih podataka koji će biti važni svima koji namjeravaju pratiti ovogodišnji Pričigin:

-Ponosno objavljujemo da je žig Pričigina sada i službeno zaštićen od strane Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo što je još jedan korak naprijed u priznanju njegove vrijednosti i važnosti.

Nadalje, Pričigin je postao i sastavni dio nastavne baze Sveučilišta u Splitu, preko sveučilišnog studija za komunikaciju i medije, što svjedoči o atraktivnosti, utjecaju i važnosti Pričigina unutar akademske zajednice. Zahvaljujemo studentima koji su ove godine kroz svoju stručnu praksu doprinijeli organizaciji festivala.

Veseli nas i što smo, uz našeg partnera Lumer webshop, uspjeli realizirati ono što naša publika već neko vrijeme traži. Uzbuđeni smo što ćemo vam predstaviti našu liniju proizvoda koja će biti dostupna putem njihovog web shopa, ali i direktno s obzirom na to da će za vrijeme festivala biti prisutan mobilni shop na kojem će naša publika moći kupiti majice, torbe, ruksake pa čak i maskice za mobitel s vizualnim identitetom omiljenog festivala Pričigin.

Na najčešće pitanje ‘Ima li mista?’ ove godine smo sretni što imamo više nego izvrstan odgovor. Naime, svi znamo da se Pričigin tradicionalno odvija u Domu mladih. To je prostor u kojem je nastao, to je prostor u kojem se odvija čarolija interakcije s publikom koja se rijetko može vidjeti i u najluksuznijim dvoranama. Ovo je i prostor od kojeg se teško odvajamo jer nijedan drugi ne daje intimu odnosa pričača s publikom kao spomenuti. S druge strane, već neko vrijeme je jasno da je brojnost publike nadišla prostorne mogućnosti. Stoga nam je ove godine izuzetno drago najaviti da Pričigin ima zlatnog donatora u Baraka brew baru koji se nalazi samo nekoliko koraka od Doma mladih. Za sve koji ne uspiju doći na vrijeme i uhvatiti mjesto u Domu, Baraka će sve večeri imati live stream te ćete moći pratiti svoj festival u društvu i dalje Pričiginske publike.

Organizatorice su zahvalile i publici, temelju na kojem se svake godine gradi Pričigin i potiče ih da se trude ostvariti što bolji festival i stvoriti pričiginsku čaroliju. Na kraju su pozvale sve da prate ovogodišnji Pričigin i zahvalile svima koji su dio te lijepe priče.

POSLJEDNJE DODANO: