Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e5625d329111c69528b45b0/80
Foto: Pixabay

Počinje korizmeno vrijeme: Danas je Pepelnica ili Čista srijeda

Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje korizma, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, što je poseban oblik pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva.

Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca. Naziv joj potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: "Obratite se i vjerujte evanđelju".

Ponegdje se mogu čuti i riječi iz ranijih obrednika: "Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti".

Pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice. Posipanjem pepela na Čistu srijedu podsjetnik je na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost da sudjeluje svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u Kristovoj žrtvi.

Posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život, na što podsjećaju riječi: "Obratite se i vjerujte evanđelju"”, dok formula "Sjeti se, čovječe   da si prah i da ćeš se u prah vratiti" podsjeća na čovjekovu smrtnost i prolaznost, kao i na potrebu da se čovjek u punoj poniznosti podloži Bogu, svome Stvoritelju.

Pepelnica uvijek pada u srijedu, a kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, zato se i naziva Čistom srijedom. Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom. 

Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Post obvezuje sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina. 

Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama, kao što su npr. bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti. U takvim se okolnostima preporučuje, ako je to fizički moguće, da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

Čista srijeda je dan koji svojom simbolikom poziva ljude da sve više i više postaju Božja djeca, odnosno da kroz vrijeme korizme nastoje mijenjati vlastito ponašanje, i to posebno kroz dva vida: s jedne strane zauzetijim nastojanjem oko odbacivanja svih osobnih mana za koje čovjek osjeća da ga čine manje čovjekom. 

S druge strane u nastojanju oko određivanja za dobro, za pozitivnosti, za pomaganje drugima i za osjećaj prema ljudima u potrebi. 

Pokornička priprava početkom 3. stoljeća za Uskrs je trajala od jednog ili dva tjedna da bi već u sljedećem stoljeću trajala četrdeset dana, po kojima je i dobila naziv – korizma. 

Započinjala je prvom nedjeljom korizme, a završavala na Veliki četvrtak. Od 6. st. korizma započinje na Pepelnicu, tako da se povećala na 44 dana.

hr Wed Feb 17 2021 08:12:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/604bb15b6f52df43008b45cf/80
Foto: DalmacijaNews

Novih 49 slučajeva zaraze koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ukupno 1073 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1054 obrađena testa danas je 49  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to Splita 19, Kaštela 7, Makarske 1, Omiša 1, Sinja 4, Solina 5, Trilja 1, Dicma 1, Dugog Rata 1, Muća 1, Podbablja 3, Postira 2, Prgometa 1, Runovića 1 i Zagvozda 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 29 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1073 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 21 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.  
hr Sat Jul 31 2021 14:01:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa178266f52df18308b457c/80
Foto: Pixabay

Na području Zadarske županije novih 20 slučajeva zaraze, preminula žena

Dvije su osobe na respiratoru.
Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula.

Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar (10), Biograd (2), Benkovac (1) i Nin (1) te općina Kali (2), Posedarje (1), Starigrad (1), Sukošan (1) i Škabrnja (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 578 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 699 stanovnika, a od bolesti su se oporavile 43 osobe.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminula je 80-godišnja žena.

Na COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 18 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru, a na COVID odjelu Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 5 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.
hr Sat Jul 31 2021 13:01:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59d0cf49b9e03e23718b464d/80

Dubrovačko-neretvanska županija s 18 novozaraženih

U posljednja 24 sata obrađena su 992 uzorka, a od početka pandemije ukupno 99 344.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavile su se 24 osobe, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Zaraženo je osam osoba muškog i deset ženskog spola i to osam iz Dubrovnika, šest iz Metkovića, tri iz Smokvice te jedna iz Korčule. Od 24 oporavljene osobe sedam ih je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, četiri iz Opuzena, po jedna iz Korčule, Konavala i Župe dubrovačke te pet koje nemaju prebivalište u županiji.

U posljednja 24 sata obrađena su 992 uzorka, a od početka pandemije ukupno 99 344.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je sedam osoba pozitivnih na koronavirus, a u samoizolaciji je 646 osoba.

Županijski stožer Civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i mjera Nacionalnog stožera Cvilne zaštite.

hr Sat Jul 31 2021 12:07:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60f32d506f52dfdcdf8b456c/80

Stanišić: 'Puljak je opet bio centar svita. Sam sebi'

'Ovo nije slučajno, radi se o namjeri i stavu', kazao je Stanišić.
Igor Stanišić oglasio se na Facebooku povodom dočeka olimpijaca u Zračnoj luci u Splitu.

- Nikada se još nije dogodilo da gradonačelnik Splita ne dočeka olimpijce osobno ili da barem pošalje svoje predstavnike. To se dogodilo jučer prvi put u povijesti Splita. Sramotno je bilo čitati izgovore gradske uprave da nije postojala 'loša namjera' jer su svi bili zauzeti sastancima. Ako nije mogao doći gradonačelnik osobno mogao je poslati nekoga od dva zamjenika. Ako su i oni bili zauzeti tu je pročelnik za društvene djelatnosti. Ili barem referent zadužen za sport. Ako i oni nisu mogli doći mogao je Grad Split predstavljati predsjednik Gradskog vijeća ili netko od njegovih dopredsjednika.  

Ovo nije slučajno, radi se o namjeri i stavu.  

Kada je za svoju krilaticu koristio 'Split je centar svita' očito je u sebi mislio na jednu drugu: 'Puljak je centar svita'. A ako ipak Ivica Puljak ne može biti centar svita onda ne treba biti ni nitko drugi. Na gay paradi je bio glavna vijest, na glumcima u Zagvozdu isto tako. A jučerašnji dan je iskoristio i za snimanje promotivnog videa. Opet je bio centar svita. Sam sebi - kazao je Stanišić. 
hr Sat Jul 31 2021 11:53:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .