Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6160649e6f52dfc74b8b457a/80

Puljak o proračunu od milijardu i 675 milijuna kuna: "Istovremeno je štedljiv i razvojan"

Gradonačelnik Splita najavio koje će sve projekte realizirati
Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Ivica Puljak upoznao je javnost s glavnim odrednicama prijedloga proračuna Grada Splita za 2022. godinu sa projekcijama za 2023./24. Potvrdio je da je prijedlog proračuna, koji iznosi 1 milijardu i 675 milijuna kuna, u zakonskom roku upućen gradskim vijećnicima koji će ga razmatrati i o njemu odlučivati na sjednici Gradskog vijeća u prosincu.

 – Ovaj proračun istovremeno je štedljiv i razvojan. Štedljiv jer smo naslijedili minus od oko 130 milijuna kuna koji ćemo sanirati u godinama koje dolaze, a razvojan jer ćemo nastaviti sve velike projekte koje smo zatekli a važni su za ovaj grad i istovremeno započeti s novim projektima, kazao je gradonačelnik Puljak istaknuvši kako je poseban naglasak na projektima kojima se namjerava poboljšati obrazovna infrastruktura i pokazati smjer zelene politike održivog razvoja grada. – Cijeli proračun usmjeren je na podizanje kvalitete života, ravnomjerno ulaganje u sve dijelove grada i sve kategorije građana. Zato vjerujemo da ćemo za ovakav prijedlog proračuna dobiti podršku gradskih vijećnika koji predstavljaju naše građane u Gradskom vijeću, poručio je gradonačelnik. 

Govoreći o usmjeravanju planiranih sredstava u proračunu kroz konkretne projekte, gradonačelnik Puljak je potvrdio nastavak provedbe velikih projekata kao što su projekt Tehnološkog Parka na Dračevcu, projekt Karepovca, Žnjana i ITS sustava. Od novih projekata u idućoj je godini najavio  izgradnju dvaju vrtića na Pujankama i Kili, obnovu i dogradnju škola na Mejama i Lučcu te  izgradnju dvorana u Stobreču, Srinjinama, na Pujankama i Mertojaku. Potvrdio je također kako je u planu priprema Doma mladih za potpunu rekonstrukciju i dovršenje, izgradnja zgrade za branitelje kroz naredne dvije godine, rekonstrukcija Pazara, odnosno Hrvojeve ulice,  izgradnja četiri nove garaže putem gradske tvrtke Split parking. Osim toga, počet će se s izradom novog GUP-a, dok je milijun kuna rezervirano  za ozelenjivanje gradskih površina, a nastavit će se i s financiranjem nabavke novih autobusa i sustava 'ticketinga' gradskoj tvrtki Promet. 

Proračunom su planirana i sredstva za izgradnju pristupne ceste i proširenje mosta preko Žrnovnice,  kao pretpostavka za početak buduće  gradnje POS-ovog naselja Korešnica.  Rezervirana su sredstva za moguću izmjenu dokumentacije za sanaciju stadiona Poljud, kako bi Grad zajedno s državom i HNS-om iznašao financijsko rješenje za njegovu potpunu rekonstrukciju.  Milijun kuna rezervirano je i za fond za obnovu kuća i nekretnina unutar Stare gradske jezgre, a planirana su i sredstva za kompetitivne projekte u kotarevima. Grad Split u narednom će razdoblju nastaviti i s provedbom svih socijalnih projekata i mjera, potvrdio je gradonačelnik Puljak dodavši kako je rješavanje financijskih odnosa s tvrtkom koja održava gradske prometnice intenziviralo njihovo saniranje i održavanje te da se ista dinamika namjerava održavati i u budućnosti. 

- Mi ćemo javnim financijama i dalje upravljati odgovorno i transparentno i ovim smo prijedlogom  proračuna pokazali novi smjer upravljanja gradom za koji smo dobili podršku građana i koji nas u tom smjeru podržavaju. Takvim smjerom nastavljamo dalje upravljati gradom, zaključio je gradonačelnik Puljak.
hr Tue Nov 16 2021 13:38:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61ab921f6f52df189a8b45bf/80
Foto: Facebook

Most prikuplja potpise za referendum o COVID mjerama, stotine Sinjana potpisalo inicijativu

Na više od tisuću lokacija diljem zemlje prikupljaju se potpisi, a među njima je i Sinj
Danas je krenulo prikupljanje potpisa za referendum koji je potaknuo Most.

Dvije su referendumske inicijative: ustavna i zakonodavna, kako bi o epidemiološkim mjerama, umjesto Stožera civilne zaštite, odlučivao hrvatski Sabor.

Na više od tisuću lokacija diljem zemlje prikupljaju se potpisi, a među njima je i Sinj. 

Kako je objavljeno na Facebook stranici "Sinj", jutros je za svako referendumsko pitanje prikupljeno po 484 potpisa.
hr Sat Dec 04 2021 17:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61ab89886f52df129a8b45ba/80
Foto: Facebook

Pronađen ozlijeđeni pas na Marjanu: "Prepoznaje li možda netko ovog jadnička?"

Pas je u očajnom stanju
Na Facebook stranici udruge Sehaliah osvanula je uznemirujuća objava o ozlijeđenom psu koji je pronađen na Marjanu. 

- Nađen pas na Marjanu, cijeli je krvav po glavi i ušima. Ne znam je li ga tko već viđa po gradu, ali pas je u očajnom stanju! Ima ogrlicu protiv buha i cijelo vrijeme prati mene i psa. 

U međuvremenu je otišao, ali je i dalje vjerojatno negdje po Marjanu. Prepoznaje li možda netko ovog jadnička? - stoji uz objavljene fotografije. 
hr Sat Dec 04 2021 16:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8cda7429111cb5d38b45a7/80

U Zadarskoj županiji 134 novozaraženih, umrle dvije žene

Na području Zadarske županije u posljednja 24 sata covid-19 potvrđen je kod 134 osobe, a s koronavirusom su umrle dvije žene u dobi od 79 i 97 godina, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Testirana su 392 uzorka, pod aktivnim je nadzorom 1391 stanovnik, od bolesti se oporavilo 125 osoba, a ukupno su aktivna 804 slučaja.

Novozaraženih je 72 u Zadru, osmero u Pakoštanima, po sedmero u Benkovcu i Bibinjama, po petero u Obrovcu i Ražancu, po četiri osobe pozitivne su na koronavirus u Biogradu, Posedarju i Sukošanu, po tri u Ninu i Poličniku, po dvije u Jasenicama, Novigradu, Tkonu i Viru te po jedna u Gračacu, Pagu, Preku i Sv. Filipu i Jakovu.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 50 oboljelih, od kojih je sedmero na respiratorima, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je deset pacijenata.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje mjere samoizolacije.

hr Sat Dec 04 2021 14:31:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/619e64b96f52df528b8b45da/80
Foto: DalmacijaNews

Puljak u Zagrebu: 'Vrijeme za razum, odgovornost i dijalog'

Predsjednik stranke Centar i splitski gradonačelnik Ivica Puljak na konferenciji za novinare u središtu Zagreba govorio je o sukobu predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.
Smatrajući da sukob ima potencijal ozbiljnog narušavanja dosegnutih demokratskih standarda, Ivica Puljak poručio je da je vrijeme za razum, odgovornost i dijalog.

- Pozivam ih da pokažu svoju važnost i u civiliziranom, kulturnom dijalogu, bez strasnih podbadanja, pokažu izlaz iz ove krize jer u protivnom se može dogoditi da nam cijelo durštvo upadne u ozbiljnu političku i društvenu krizu, kazao je. 
hr Sat Dec 04 2021 13:51:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .