Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6412f9dc5d7965315e8b4584/80

Jubilarni 30. Wine EnoGASTRO VIP Event u Splitu ove godine još uspješniji

Riječ je o autentičnom događaju, u organizaciji agencije RICERCE MERCATO, koji se već sedmu godinu održava u pet gradova diljem Hrvatske, sa ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog ugostiteljstva i turizma
Nakon izuzetno uspješnih Wine EnoGASTRO VIP Evenata u Rijeci i Novigradu, ovogodišnje izdanje ciklusa međunarodnih konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca je nastavilo svoj put u Dalmaciju, gdje je 15.ožujka 2023. godine u hotelu Amphora u Splitu održan 30. po redu event, s još većim brojem izlagača i znatno večim brojem posjetitelja.

Riječ je o autentičnom događaju, u organizaciji agencije RICERCE MERCATO, koji se već sedmu godinu održava u pet gradova diljem Hrvatske, sa ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog ugostiteljstva i turizma. Za posjetitelje je pripremljen najbogatiji program do sada s mnoštvom stručnih degustacija, predavanja i edukativnih radionica. Događaj je usmjeren na ugostitelje i hotelijere kako na vlasnike tako i djelatnike objekata, te općenito na HoReCa sektor i gospodarstvenike usko vezane uz ugostiteljstvo i turizam, koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj,učiti od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, te ostvariti kontakte s drugim kolegama i potencijalnim klijentima.

Publika na Wine EnoGASTRO VIP Eventu je ciljana i probrana, dok je sudjelovanje moguće isključivo na pozivnicu, a u dobroj tradiciji dosadašnjih evenata, organizator Dantes Begić i njegov tim u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima, svojim gostima su omogućili sav program besplatno: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija, što ovaj događaj izdvaja po svojoj posebnosti.

S fokusom na kvalitetu, pri čemu se veliki naglasak daje malim lokalnim proizvođačima i promociji lokalne enogastronomije, ove godine su nastupili probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije poput obiteljske tvrtke MarFish - lidera u uzgoju premium jadranske ribe, pa ekološki džemovi i slani namazi Dida Bože, nagrađivani Histris proizvođač mesnih delcija od istarskog boškarina i divljači, brojni hrvatski i slovenski vinari Enosophia, Degrassi, Kutjevo vina, Arman Marijan Wines, Jakovac vina, Ščurek, zatim sirevi Dukat President, proizvođači maslinovog ulja Červar i Rheos, Craft piva Brlog, žestica i slastica, a prezentiran je i ugostiteljski inventar s barskom opremom, te drugi proizvodi i usluge za HoReCa sektor.

Poput prethodnih evenata, veliki interes su posjetitelji u Splitu iskazali za edukacijski dio programa, posebice za degustacijske radionice, koje su ove godine otvorene radionicom Crno bijeli svijet položaja Ivan Dolac uz premijerno kušanje etiketa autohtonih sorata, pod vodstvom sommeliera Siniše Koceića i Alena Gulana, vlasnika distribucijske tvrtke Vino.like i vinoteke WineBox u Splitu.

O važnosti digitalnog marketinga u ugostiteljstvu i turizmu, govorio je Ivan Boban, direktor tvrtke Cosmic Production, s višegodišnjim kombiniranim iskustvom u marketingu, turizmu i ugostiteljstvu, koji je sudionicima predavanja otkrio kako nas prate i kako pratimo na društvenim mrežama.

Ne svakom Wine EnoGASTRO VIP Eventu, uvijek rado očekivana i do zadnjeg mjesta popunjena je radionica prve vinske akademkinje na ovim prostorima i sommelierke Mire Šemić, ujedno direktorice renomiranih gastro vodiča Gault&Millau Slovenije i Gault&Millau Srbije, koja je održala degustacijsku radionicu Mira i tri mušketira, na kojoj su joj asistirala Vina Matić, Vina Prelac i Ščurek Wine, a vinari su osobno predstavili svoje etikete.

Sve što treba znati o kavi na radionici pod nazivom Arabica vs. Robusta, otkrio je Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barista i tehnički sudac, te trener na brojnim strukovnim nagradama, a posjetitelji su imali priliku usporedno kušati te dvije vrste kave.

Potom je uslijedila, uzvanicima uvijek najatraktivnija enogastro-edukacijska prezentacija gostujućih chefova, u izvedbi kojih su se smijenjivali vrhunski slijedovi upareni s odgovarajućim pratećim vinima:

*Dry-age sashimi od brancina, naranča, maslinovo ulje / Zlatne Radgonske Penine selection – Sans Dosage, RADGONSKE GORICE

MARFISH - JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša

*Pljukanci s butargom i radicchio trevigiano / Muškat momjanski, PRELAC VINA

MARFISH - JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša

*Dry-age brancin, batat, špinat, riblji demi-glace / Svježa Malvazija, MATIĆ VINA

MARFISH - JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša

* Buncek i dinstano zelje s hren umakom / Sivi Pinot Orange 2021, ŠČUREK WINES

PIK VRBOVEC - chef Marko Lučić, PIK Vrbovec

* Ragu od junećeg repa sa sladoledom od sira / Roze, SOSIĆ WINES

Safir hotel AMPHORA, Chef Marko Čuturić

*Štorija o“ otoka (badem, naranča, čokolada, orah) / Passito, DEGRASSI

LOVE IS A PIECE OF CAKE – pastry chef Antonija Nikolić 


Chefovi kuhari koji su pripremali ova fenomenalna jela su Marko Lučić PIK Vrbovec, Saša Began Marfishov predstavnik iz restorana Foša, Antonija Nikolić Love is a piece of cake i iz hotela Amphora team kuhara pod vodstvom Chefa Brune Čuturića koji je osim pripremanja jela izvrsno ovu lijepu priču i koordinirao.

Nakon druženja s izlagačima i chefovima nastavljen je drugi niz stručnih predavanja otvoren degustacijskom radionicom sommeliera WSET 3 razine Jure Andrijaševića, pod nazivom Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone, koji je posjetitelje vizualno i degustativno proveo kroz podrume Radgonskih gorica i njihove pjenušce od prirode preko tradicije do ambicije.

O moći gostoljubivosti, kvalitetnoj brizi o gostu i važnosti podizanja izvrsnosti usluge za budućnost hrvatskog ugostiteljstva i turizma, te zašto je stjecanje lojalnosti gosta preduvjet za dugoročno uspješno poslovanje u svim uslužnim djelatnostima, govorila je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić.

Zašto i kako odabrati prikladnu glazbu u hotelima i ugostiteljskim objektima uz prezentaciju inovativnog ozvučenja, pojasnio je Ivan Boban, direktor Meridian Chapters (Cosmic Production).

Nagrađivani maslinari Deni Červar  i Andrea Brečević – Rheos su na edukativno-degustacijskoj radionici predstavili uvijek dobrodošlu i nepresušnu temu o primjeni ekstra djevičanskog maslinova ulja u gastronomiji.

Zaključno predavanje je bilo posvećeno još jednom važnom piću – pivi, a kako craft pivo pokreće trendove i primjene u ugostiteljstvu je govorila Ana Teskera, upraviteljica jedine hrvatske zadružne craft pivovare Brlog iz Zadra, te posjetiteljima prezentirala različite stilistike njihovih etiketa.

Pri zavšnom druženju s izlagačima, tim Wine EnoGASTRO VIP Eventa se zahvalio svim uzvanicima, partnerima i pokroviteljima u prvom redu hotelu domaćinu Safir hotel Amphora: Grad Split, Turistička zajednica grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija i TZ Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma i sporta, te Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Nakon Splita, Wine EnoGASTRO VIP Event nastavlja svoj put prema  Zadru, gdje će 17.ožujka 2023. godine u u Falkensteiner hotel & Spa Iaderi i Kongresnom centru Fortis biti održan idući event.
hr Thu Mar 16 2023 12:15:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64243d255d79652f9b8b45bb/80
Foto: Toni Mijač

Zadržite dah i uronite u more Sine Jakelića u potrazi za "Morskim korijenom"

"Svaki putnik nekad mora doma doć", govore njegovi stihovi pa se tako i on vratio bar glazbom kući, svom glazbenom Moru

Sina Jakelić višestruko je nagrađvani tekstopisac koji je još u pjesmi "Dite", kao najistureniji član Libra, počeo kao motiv razrađivati bezuvjetno predavanje. Na tom je putu nastavio sam u novom poglavlju svoje karijere, prvo u "Polarnoj", a sada i u "Morskom korijenu".

-Jedan jednostavan telefonski poziv i ničim provocirana dobra namjera Josipa Radića rodila je jednu novu suradnju, a mene ponovo pokrenula i podmazala zupčanike, poručio je Sina koji se nakon "Polarne" koja je izašla prije 5 godine vratio s novom pjesmom "Morski korijen".

Za one koji odluče poslušati "Morski korijen" Sina napominje da je novo djelo potpuno autobiografsko, iako na kriptičan način. U stihove je sažeo, kako kaže, "povratak iz inozemstva u rodni kraj i potrebu Dalmatinca da bude uz svoje More." Josip Radić čiji je poziv pokrenuo sve, poznatiji kao dio Valentina Boškovića i frontmen benda Kensington Lima, uglazbio je Sinine stihove, a cijelu je priču zaokružio i spot na kojem je radio Toni Mijač.

Spot je snimljen u  maslinicima, šumama i na divljim liticama južne strane Sininog rodnog otoka Šolte, bez akcenta na turističke atrakcije - birane su intimnije i manje poznate lokacije koje će možda tek lokalci prepoznati. Kadrovi su savršeno saželi poruku pjesme. "Namjera je bila prikazati Šoltu kao generalni simbol svih dalmatinskih otoka čime je još jednom načeta tema nerazdvojne cjeline Dalmatinca i Mora - vječna tema toliko puta opjevana, ali nikad izlizana", pojasnio je Sina koji trenutno živi u Norveškoj, ali mu daljina nije umanjila ljubav prema Dalmaciji i "njegovom" moru.

Sina priznaje da njegove pjesme nisu za svakoga. "Moja lirika nastaje isključivo iz autentičnih situacija u mom životu, i za ispravan doživljaj zahtijeva uranjanje i slušanje u specifičnom terminu: od početka do kraja. Publika s kratkim fokusom pažnje će teško pronaći hranu za svoju dušu na mojoj valnoj duljini", poručio je i dodao: "Ali onima koji su voljni navući odijelo za ronjenje i skočit u moje 'More', želim dobrodošlicu!" U planu mu je još mnogo pjesmama, mnoge strpljivo čekaju u svojoj demo verziji. No, prvo će priču o gradnji novog iz srušenog privesti kraju, i to u "Srpnju".

hr Wed Mar 29 2023 15:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642420f65d7965319b8b4585/80

Premijera filma "Da li ste vidjeli ovu ženu?" u Kinoteci Zlatna vrata

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku
U četvrtak, 30.3.2023. u 20:00 u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split premijerno se prikazuje film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi.

Radi se o nadrealističnoj psihodrami fokusiranoj na temu identiteta, prezicnije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje, tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože, slijedi i filmska forma, i sama se preoblikujući. (Human Rights Festival 2022)

Film je nominiran za Veliku nagradu na Međunarodnom tjednu kritike, Venecija Film Festival 2022., a američku premijeru će imati na prestižnom festivalu New Directors/New Films u New Yorku.

Na premijeri će nam se pridružiti glavna glumica, Ksenija Marinković.

Ulaz je besplatan, no broj mjesta je ograničen. Ulaznice se mogu preuzeti od 16:00.
hr Wed Mar 29 2023 13:29:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb902486f2ab8161e8b4601/80
Foto: Pixabay

Promotivni tjedan u Nacionalnom parku Plitvička jezera u povodu 74. rođendana

“Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, a ipak su Plitvička jezera na čitavom svijetu samo jedna.“ Akademik Ivo Pevalek

Sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo od 1. do 9. travnja 2023. godine održati tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera!

Kao predjel naročite prirodne ljepote” Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Upravo taj datum obilježavamo kao rođendan našeg Parka. Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (engl. UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.

Kako bismo proslavili svoj 74. rođendan, pripremili smo za vas posebne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu:

Period 1.4. – 9.4.2023.
Cijena:
- Odrasli 10,00 € (75,35kn)
- Odrasli – grupe 10,00 € (75,35kn)
- Studenti 6,50 € (48,97 kn)
- Studenti – grupe 6,50 € (48,97 kn)
- Djeca 7-18 godina 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca 7-18 godina – grupe 4,50 € (33,91 kn)
- Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50% - GRATIS

S održavanjem promotivnog tjedna otvaramo i Gornja jezera stoga ćete imati priliku doživjeti svih 16 smaragdnih jezera po promotivnim cijenama. Kako biste svoj posjet što bolje isplanirali, preporučamo da unaprijed odaberete jedan od programa posjete ili preuzmete našu aplikaciju.

hr Wed Mar 29 2023 12:34:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/642405df5d79651f948b4729/80

Vraća se BAVARIN – dubrovački street food festival i dovodi u goste najbolji svjetski bar – londonski Lyaness!

Čak deset dana gastro-glazbenog i edukativnog spektakla predstavit će najbolje od domaće ponude hrane i pića, uz neizostavno sjajan koncertni lineup

Drugi put u samom srcu Dubrovnika, u predivnom ambijentu kreativne četvrti Lazareti, održat će se festival koji na savršen način spaja vrhunsku gastronomiju, sjajnu zabavu i priliku za sudjelovanjem u brojnim edukativnim radionicima – sve to pod jednim imenom: Bavarin! 

Od 5. do 14.svibnja 2023., omiljeni dubrovački street food festival doživjet će svoju proljetnu premijeru, a veliko iznenađenje ovogodišnjeg Bavarina je da će brojni gosti koji se tih dana nađu u Dubrovniku imati priliku degustirati koktele s potpisom barmena iz londonskog bara Lyaness koji je 2022.godine osvojio Spirited Awards za najbolji svjetski bar.

Čak deset dana gastro-glazbenog i edukativnog spektakla predstavit će najbolje od domaće ponude hrane i pića, uz neizostavno sjajan koncertni lineup, ali i dodatak prave svjetske barmenske kreme! Više detalja o programu direktor festivala Antonio Franić najavljuje za sredinu travnja, a do tada možemo najaviti kako Dubrovčane i njihove posjetitelje u tih deset dana očekuje čak šest koncerata, petnaestak radionica, prvenstvo u izradi tradicionalne dubrovačke slastice - rozate, a ekipa iz londonskog Lyaness bara će kroz panel predstaviti ovaj nagradama ovjenčan bar i svoje znanje kroz radionicu prenijeti na mlade naraštaje koji se žele baviti ovom granom ugostiteljstva.

- Preko pet tisuća posjetitelja koji su  u četiri dana uživali u prvom izdanju Bavarina prošle godine bili su nam pokazatelj da svojom jedinstvenom gastro-glazbeno-edukativnom ponudom možemo stajati uz bok svjetskim street food festivalima. Slika dupkom ispunjenih Lazareta svakako je jedna od ljepših razglednica koja se prošle jeseni iz Dubrovnika poslala u svijet! Dobiti Lyaness kao goste predavače na ovom festivalu podizanje je ove priče na viši nivo i tome se neizmjerno veselim – rekao je Antonio Franić, direktor festivala. 

Jedno je sigurno! Jedna od najljepših oaza u Dubrovniku postat će nezaobilazna lokacija za sve koji traže sadržajno, zabavno i edukativno mjesto za cjelodnevno druženje, večernji izlazak ili samo za uživanje u najfinijim zalogajima s potpisom najboljih hrvatskih chefova  među kojima će se opet naći i Tea Mamut, Robert Predrag Žmire, Gorana "Goge" Milaković, Beg's plant based street food, nagrađivana zadarska ekipa Picnic Mingle & Fun kao i neka nova imena koja će predstaviti dubrovačku gastronomiju.

Još je jedna novost da će se ove godine Bavarin i njegov trogirski "festivalski brat" Babarol predstaviti i na jednom od najvećih festivala regije, Weekend Food Festivalu u Rovinju od 14.-16. travnja na kojem će se naći ponajbolji svjetski chefovi kao što su Franco Pepe, Maša Salopek, Dabiz Munoz i Ana Roš - a u njihovom društvu i gourmet ponuda Bavarina i Babarola.

Ulaz za svih deset dana drugog izdanja Bavarina i ove godine je naravno slobodan! 

Sve dodatne informacije o ugostiteljskoj ponudi kao i bogatom glazbenom i zabavnom programu očekujte uskoro na društvenim mrežama festivala, Facebooku i Instagramu, kao i na službenoj stranici Turističke zajednice Grada Dubrovnika! 


hr Wed Mar 29 2023 11:33:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .