Article

//www.dalmacijanews.hr/files/632747c518d1cb7bd78b45b3/80
Foto: Press

Održana treća velika ekološka akcija čišćenja podmorja u Malostonskom zaljevu

Značajan doprinos akcijama dalo je i lokalno stanovništvo i školjkari koji su barkama i maunama pratili ronioce i izvlačili prikupljeni otpad
Tijekom ovog vikenda u sklopu projekta EKO Malostonski zaljev održana je treća po redu dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija.

U okviru projekta EKO Malostonski zaljev, od lipnja do rujna, održane su tri dvodnevne ekološke akcije čišćenja morskog ekosustava Malostonskog zaljeva u kojima je sudjelovalo više od stotinjak ronioca iz različitih dijelova Republike Hrvatske te su se pridružili i ronioci iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja od odbačenog komunalnog otpada, ribolovnih alata i alata iz proizvodnje školjkaša tijekom ovog vikenda održana je u uvali Brijesta, a sudjelovalo je više od trideset pripadnika ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske te školjari i lokalno stanovništvo s barkama.

- U okviru projekta EKO Malostonski zaljev, akcije čišćenja podmorja provodile su se na osam različitih lokacija, koje su određene na način da se obuhvati što veće područje uz naselja unutar zaljeva, kako bi se uključio i potaknuo što veći broj lokalnog stanovništva i školjkara da svojim sudjelovanjem doprinesu aktivnim mjerama očuvanja i zaštite Malostonskog zaljeva, o kojem značajno ovisi posredno ili neposredno život svakog čovjeka u njegovom obuhvatu. U akcijama su sudjelovali ronioci iz cijele Republike Hrvatske, od Slavonije, Baranje, Zagreba, Zagorja, preko Istre i Rijeke, Šibenika i Splita sve do Dubrovnika, ali i ronioci iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Značajan doprinos akcijama dalo je i lokalno stanovništvo i školjkari koji su barkama i maunama pratili ronioce i izvlačili prikupljeni otpad. Otpada u moru je dosta, međutim pozitivno je što su se ipak ljudi osvijestili o važnosti očuvanja i zaštite morskih ekosustava za život čovjeka i danas ga sve manje odbacuju u more. Shvatili su da iako otpad nije vidljiv svakom pojedincu s obale, dok ne zaroni, da ima značajan negativan utjecaj na bioraznolikost morskih staništa i vrsta, posebice ribljeg fonda, koji je opet čovjeku jedan od izvora hrane. 

Mi kroz akcije čišćenja nećemo ukloniti sav odbačeni otpad, nastojimo ga prikupiti u što većim količinama,  međutim cilj nam je potaknuti svijest što većeg broja stanovništva, ali i svih posjetitelja i turista koji dolaze u ovo zaštićeno područje, da se ponašaju savjesno i odgovorno, te da i oni samostalno ukoliko vide neki otpad u moru isti prikupe i propisno zbrinu. 

Da bi se očuvalo neko zaštićeno područje, potrebno je kontinuirano provoditi  aktivne mjere očuvanja, u koje je svakako važno i nužno uključiti što više stanovnika kako bi učinak istih bio što bolji. Morski ekosustavi, osim što su stanište zaštićenih vrsta i staništa, najveći su izvor kisika, izvor hrane, skladište ugljikovog dioksida i drugih stakleničkih plinova, te regulatori klime (temperature, kiše i valova). Naš život uvelike ovisi o moru, zato aktivno se uključite i doprinesite mjerama zaštite i očuvanja morskih ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti, more te zove u pomoć!“, istaknula je je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovali su pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske; DIP Zagreb, DIP Rijeka, DIP Split, DIP Osijek, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari, dok je podršku akciji svojim dolaskom pružio i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, gospodin Valentin Dujmović koji je istaknuo važnost čišćenja mora, podmorja, rijeka i jezera.

Nakon izvlačenje otpada iz mora, ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske provodili su vježbe ronjenja u smanjenoj vidljivosti i vježbe uigravanja ronilačkih timova.

- Ovdje na terenu nalaze se pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske koja je ustrojena početkom ove godine, a opravdanost postojanja pokazala se je već samim ustrojem s obzirom da smo u vrlo kratkom periodu imali tri zahtjevne intervencije. Kontinuirano provodimo vježbe uigravanja ronilačkih timova i parova, a kod odabira  kandidata za timove vodimo se ronilačkim profilima te tako trenutno imamo u sustavu različite profile ronioca s velikim iskustvom za odroniti i najzahtjevnije zadaće uključujući dubinske ronioce koji rone s aparatima zatvorenog kruga, ronjenje s mješavinama te ronjenje s vanjskom dobavom zraka. Navedeni ronilački profili mogu postići do 120 metara dubine.

Angažiranjem ronioca kontinentalnog dijela Hrvatske ustrojili smo timove za ronjenje u mutnim i brzim rijekama. Nekoliko specijaliziranih ronioca osposobljeni su za vrlo zahtjevne podvodne radove, a to se je pokazalo na intervenciji kod otoka Unije kada je potonula privatna jahta dužine 20 metara. Naravno, naši timovi se neće angažirati za podvodne radove s obzirom da za to postoje specijalizirane tvrtke u Republici Hrvatskoj, već kroz pružanje podrške Lučkim kapetanijama. Također, potrebno je kontinuirano ulaganje u opremu, edukaciju i sigurnost. -  rekao je Rene Cipovec, voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,  Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

Podršku u provedbi akcije pružili su Nemo-Adria, HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) uz medijske pokrovitelje akcije Morski.hr, SCUBAlife.hr i Gorgonija.com.
hr Sun Sep 18 2022 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60e18cc56f52df52c98b458d/80
Foto: Pixabay

Trgovci trebaju odabrati 16 radnih nedjelja, no ne svi. Evo na koga se zabrana ne odnosi

Za rad nedjeljom ipak neće vrijediti 'priziv savjesti'. Vlada je odustala od tog prijedloga nakon konzultacija s poslodavcima

Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila prijedlog izmjena zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili. Prodajni objekti tijekom tjedna najviše mogu raditi 90 sati. U tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, dakle ukupno 105 sati u tjedan dana.

Kojim će nedjeljama prodajni objekti biti otvoreni određuju sami trgovci u skladu s potrebama, no ima iznimaka. Prema predloženim izmjenama, iznimno bi nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio - željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisim, prenosi Danas.hr. 

Također, zabrana rada nedjeljom i blagdanom ne odnosi se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih proizvoda na tržnicama na malo i na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prema prijedlogu zakona, distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica kao i specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda, bit će otvorene nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati.

hr Thu Dec 01 2022 20:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388f58d5d79654b1e8b474f/80
Foto: Ivana Ivanović

U Solinu uhićen Ivan Božić!

29-godišnjak koji je automobilom udario policajca

Uhićen je Ivan Božić, 29-godišnjak za kojeg su sumnja da je bio vozač automobila koji je pokosio vježbenika u policiji.

Uhićen jes još tri osobe, a policajci su ga svladali uz sredstva prisile.

Policija se oglasila službeno oko uhićenja oko 16:40 sati.

- Pronađen je te uz uporabu sredstava prisile uhićen 29-godišnjak muškarac za kojim se tragalo od jučer. Uhićene su još tri osobe koje su zatečene s 29-godišnjakom - kazali suhr Thu Dec 01 2022 17:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388cb495d7965bf248b457b/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Atmosfera s Prokurativa: Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje, Njujorčani u Modrićevom dresu

Split ispunjen kockicama

Igra se treća utakmica Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Split je ponovno ispunjen kockicama a nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama. Splićanima u navijačkoj atmosferi pridružili su se i Njujorčani s dresovima i šalovima na kockice. 

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…
hr Thu Dec 01 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388a3835d796558228b45c9/80

U Splitu svečano proslavljena 30. obljetnica 158. brigade i 6. domobranske pukovnije

Položeni vijenci na groblju Lovrinac, slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja i održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu

Povodom 30. obljetnice osnutka dvije ratne brigade grada Splita, 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Split, Udruga veterana Domovinskog rata ove dvije splitske postrojbe organizirala je prigodan program.

Jutros su položeni vijenci na groblju Lovrinac a potom je slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja. Na kraju je održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Potrebno je naglasiti da su ove dvije jedinice izašle iz škverskog bataljona. Ne govorim to samo zato zbog obljetnice ovih jedinica već govorim da ih je jako puno izašlo iz škverskog bataljona. Nukleus je bio tu u Splitu, ali naravno tada smo bili iznimno jedinstveni u obrani domovine, priključili su se i Kaštelani, Solinjani, Trogirani, cijeli bazen koji je stao u obranu domovine. Često sebe pitam nakon 30 godina - Bože moj da je takvog jedinstva danas, sloge i zajednice u razvoju države, županije ili lokalne zajednice gdje bi nam bio kraj - rekao je župan Blaženko Boban.

Obratio se i jedan od sudionika:

- Danas smo se skupili prvenstveno da odamo počast onima koji su najzaslužniji za današnju slobodu, našim poginulim suborcima, ali s ponosom se sjećamo naših preminulih suboraca. Ovo je prigoda da se ratnici pozdrave, stisnu ruku i prisjete se onih koji više nema. Vrijeme zajedništva i ponosa predvođena dr. Franjom Tuđmanom. Danas smo ovdje kao kreatori loše noćne more političara i elita koje lažima i nesposobnošću dovode na rub domovinu, koji su osramotili i naše kolege. Teško nam je gledati i slušati poniženja koja dolaze od koalicijskih partnera kao da im je malo što su njihovi sunarodnjaci ubijali po Hrvatskoj, posebno prve dvije godine Domovinskog rata dok vojska nije ojačala. Zar ima većeg apsurda od onog u Borovu selu gdje na mauzoleju srpskog zločinca stoji ćirilićni natpis.

- Posebna čast mi je biti ovdje i posebno mi je drago da sam u Splitu i Dalmaciji. Ovih dana u zadnje vrijeme obilježavamo ustrojenje postrojbi i ono što bih htio reći, oni najodvažniji su se uključili i branili našu domovinu. Moram se malo vratit nazad i reći jedan je rekao da jedna vojska ‘45 nije napravila svoj posao do kraja. Hvala Bogu da nisu, to su pokušavali od ‘45 do ‘91., i nastavili i nisu uspjeli. Nastavili su kroz Vukovar, Škabrnju, kako su oni to željeli. Hvala Bogu nije im uspio taj naum. Ono što smo učinili ‘95. pokazuje da smo izrasli u časnu hrvatsku policiju i vojsku koja nije činila ono što su oni nama. Tu je naša veličina. Na to morate biti ponosni. Od svih nas izrasla je naša časna i ponosna Hrvatska i na to moramo biti ponosni - rekao je Dinko Tandara zamjenik ministra Tome Medveda.
hr Thu Dec 01 2022 14:42:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .