Article

//www.dalmacijanews.hr/files/632747c518d1cb7bd78b45b3/80
Foto: Press

Održana treća velika ekološka akcija čišćenja podmorja u Malostonskom zaljevu

Značajan doprinos akcijama dalo je i lokalno stanovništvo i školjkari koji su barkama i maunama pratili ronioce i izvlačili prikupljeni otpad
Tijekom ovog vikenda u sklopu projekta EKO Malostonski zaljev održana je treća po redu dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija.

U okviru projekta EKO Malostonski zaljev, od lipnja do rujna, održane su tri dvodnevne ekološke akcije čišćenja morskog ekosustava Malostonskog zaljeva u kojima je sudjelovalo više od stotinjak ronioca iz različitih dijelova Republike Hrvatske te su se pridružili i ronioci iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja od odbačenog komunalnog otpada, ribolovnih alata i alata iz proizvodnje školjkaša tijekom ovog vikenda održana je u uvali Brijesta, a sudjelovalo je više od trideset pripadnika ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske te školjari i lokalno stanovništvo s barkama.

- U okviru projekta EKO Malostonski zaljev, akcije čišćenja podmorja provodile su se na osam različitih lokacija, koje su određene na način da se obuhvati što veće područje uz naselja unutar zaljeva, kako bi se uključio i potaknuo što veći broj lokalnog stanovništva i školjkara da svojim sudjelovanjem doprinesu aktivnim mjerama očuvanja i zaštite Malostonskog zaljeva, o kojem značajno ovisi posredno ili neposredno život svakog čovjeka u njegovom obuhvatu. U akcijama su sudjelovali ronioci iz cijele Republike Hrvatske, od Slavonije, Baranje, Zagreba, Zagorja, preko Istre i Rijeke, Šibenika i Splita sve do Dubrovnika, ali i ronioci iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Značajan doprinos akcijama dalo je i lokalno stanovništvo i školjkari koji su barkama i maunama pratili ronioce i izvlačili prikupljeni otpad. Otpada u moru je dosta, međutim pozitivno je što su se ipak ljudi osvijestili o važnosti očuvanja i zaštite morskih ekosustava za život čovjeka i danas ga sve manje odbacuju u more. Shvatili su da iako otpad nije vidljiv svakom pojedincu s obale, dok ne zaroni, da ima značajan negativan utjecaj na bioraznolikost morskih staništa i vrsta, posebice ribljeg fonda, koji je opet čovjeku jedan od izvora hrane. 

Mi kroz akcije čišćenja nećemo ukloniti sav odbačeni otpad, nastojimo ga prikupiti u što većim količinama,  međutim cilj nam je potaknuti svijest što većeg broja stanovništva, ali i svih posjetitelja i turista koji dolaze u ovo zaštićeno područje, da se ponašaju savjesno i odgovorno, te da i oni samostalno ukoliko vide neki otpad u moru isti prikupe i propisno zbrinu. 

Da bi se očuvalo neko zaštićeno područje, potrebno je kontinuirano provoditi  aktivne mjere očuvanja, u koje je svakako važno i nužno uključiti što više stanovnika kako bi učinak istih bio što bolji. Morski ekosustavi, osim što su stanište zaštićenih vrsta i staništa, najveći su izvor kisika, izvor hrane, skladište ugljikovog dioksida i drugih stakleničkih plinova, te regulatori klime (temperature, kiše i valova). Naš život uvelike ovisi o moru, zato aktivno se uključite i doprinesite mjerama zaštite i očuvanja morskih ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti, more te zove u pomoć!“, istaknula je je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovali su pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske; DIP Zagreb, DIP Rijeka, DIP Split, DIP Osijek, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari, dok je podršku akciji svojim dolaskom pružio i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, gospodin Valentin Dujmović koji je istaknuo važnost čišćenja mora, podmorja, rijeka i jezera.

Nakon izvlačenje otpada iz mora, ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske provodili su vježbe ronjenja u smanjenoj vidljivosti i vježbe uigravanja ronilačkih timova.

- Ovdje na terenu nalaze se pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske koja je ustrojena početkom ove godine, a opravdanost postojanja pokazala se je već samim ustrojem s obzirom da smo u vrlo kratkom periodu imali tri zahtjevne intervencije. Kontinuirano provodimo vježbe uigravanja ronilačkih timova i parova, a kod odabira  kandidata za timove vodimo se ronilačkim profilima te tako trenutno imamo u sustavu različite profile ronioca s velikim iskustvom za odroniti i najzahtjevnije zadaće uključujući dubinske ronioce koji rone s aparatima zatvorenog kruga, ronjenje s mješavinama te ronjenje s vanjskom dobavom zraka. Navedeni ronilački profili mogu postići do 120 metara dubine.

Angažiranjem ronioca kontinentalnog dijela Hrvatske ustrojili smo timove za ronjenje u mutnim i brzim rijekama. Nekoliko specijaliziranih ronioca osposobljeni su za vrlo zahtjevne podvodne radove, a to se je pokazalo na intervenciji kod otoka Unije kada je potonula privatna jahta dužine 20 metara. Naravno, naši timovi se neće angažirati za podvodne radove s obzirom da za to postoje specijalizirane tvrtke u Republici Hrvatskoj, već kroz pružanje podrške Lučkim kapetanijama. Također, potrebno je kontinuirano ulaganje u opremu, edukaciju i sigurnost. -  rekao je Rene Cipovec, voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,  Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

Podršku u provedbi akcije pružili su Nemo-Adria, HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) uz medijske pokrovitelje akcije Morski.hr, SCUBAlife.hr i Gorgonija.com.
hr Sun Sep 18 2022 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2d64b6f52dfdc918b4580/80
Foto: Pixabay

HZJZ naručio 600.000 doza cjepiva protiv gripe: "Ako pogledamo Australiju, možemo pretpostaviti što nas čeka"

Iz HZJZ-a navode da osobe starije od 65 spadaju u ciljnu skupinu za cijepljenje protiv gripe i za njih je cijepljenje besplatno
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) naručio je 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe, čiji se dolazak i početak procjepljivanja populacije očekuje početkom studenoga. - piše Jutarnji list.

- Preporuke za cijepljenje protiv gripe ove godine su jednake kao i prethodnih godina. Građani se još ne mogu cijepiti protiv gripe jer još nije stiglo cjepivo. Do dolaska cjepiva protiv gripe, svi koji se žele cijepiti protiv covida mogu se i stignu cijepiti pa neće biti potrebe istovremeno se cijepiti jednim i drugim cjepivom - kažu iz HZJZ-a.

Miroslav Venus, predsjednik Društva epidemiologa, navodi kako je moguće očekivati pojačanu sezonu gripe.

- Ako gledamo južnu hemisferu, konkretno Australiju, vidimo nekoliko razlika u odnosu na prve dvije pandemijske godine. Prvo, gripa se pojavila ranije nego inače i imaju jako velike brojeve oboljelih, veće nego u pretpandemijskim godinama - kaže Venus i dodaje kako njihovi prosječni petogodišnji prosjeci govore o povećanom broju oboljelih, ali i hospitaliziranih zbog gripe.

Venus pojašnjava kako je takav razvoj događaja očekivan jer se posljednje dvije sezone, zbog mjera zaštite od covida, gripa nije mogla širiti.

- Praktički dvije godine nemamo pravi doticaj s gripom i prirodni buster. Ne možemo tvrditi da će biti copy-paste onoga što se događa u Australiji, ali obično se situacija s južne hemisfere reproducira na sjevernoj - govori Venus.

Iz HZJZ-a navode da osobe starije od 65 spadaju u ciljnu skupinu za cijepljenje protiv gripe i za njih je cijepljenje besplatno.

- Također, isto kao i prijašnjih godina, djecu s kroničnim bolestima preporučljivo je cijepiti i za njih je osigurano besplatno cijepljenje. Za zdravu djecu, koju roditelji žele cijepiti, bit će dostupno komercijalno cjepivo putem ljekarni i pedijatrijskih ambulanti - navode iz HZJZ-a.

Na cijepljenje poziva i Venus koji cjepivo smatra najboljom zaštitom koju imamo, a jednako kao i kod koronavirusa, gripa može biti fatalna za vulnerabilne skupine, starije i imunokompromitirane.

- Prve pandemijske godine cjepivo protiv gripe potrošilo se odmah. Već lani cjepiva je ostalo. Naime, cjepivo stiže u dvije tranše. U prvoj se žele svi cijepiti, no nema dovoljno, već dva tjedna kasnije, kad stigne nova isporuka, interes opada, što je teško za objasniti - govori Venus.

Kad se gleda po sezonama, u prošloj 2021./2022. godini bilo je oko šest tisuća registriranih, odnosno laboratorijski potvrđenih slučajeva. Sezonu ranije, 2020./2021., bilo je svega desetak slučajeva, dok je 2019./20. bilo više od 60 tisuća laboratorijski potvrđenih slučajeva.

- Nikako ne bi bilo dobro da se poklope val gripe i koronavirusa jer bi to rezultiralo jako velikim brojem oboljelih od dvije zapravo teške i često nepredvidive bolesti - kaže Venus i zaključuje da neovisno o mjerama kojih trenutno nema, savjetuje svim osobama sa simptomima prehlade, gripe ili koronavirusa da ako je moguće ostanu kod kuće ili nose zaštitnu masku.

hr Sun Sep 25 2022 10:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62e18c7c18d1cbbc2e8b4571/80
Foto: Ivana Ivanović

Vatrogasci imali pune ruke posla: Gorjelo je na više lokacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Požar otvorenog prostora zabilježen je i u Trolokvama gdje je izgorjelo 6000 kvadrata trave i niskog raslinja
Pune ruke posla imali su vatrogasci na području Splitsko-dalmatinske županije gdje je gorjelo na više mjesta. 

Na tržnici na Splitu 3, oko 20 sati, gorio je plastični kontejner. Osim vatrogasaca na teren je stigla i policija. 

U Stobreču je izgorjelo 100 kvadrata trave. Na terenu bio DVD Žrnovnica. 

Požar otvorenog prostora zabilježen je i u Trolokvama gdje je izgorjelo 6000 kvadrata trave i niskog raslinja, dok je u Kaštel Štafiliću izgorjelo 50 kvadrata trave.

Kod Plana pak došlo do požara na motoru autobusa. Na teren izašla JVP Trogir. 

hr Sun Sep 25 2022 08:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Obilna kiša i jako jugo: Upaljen meteoalarm za Dalmaciju

Novi tjedan će isto početi vrlo kišovito i pljuskovito, često uz grmljavinu

Pretežno oblačno je u većem dijelu zemlje, s kišom i pljuskovima. Stoga iz HAK-a upozoravaju kako su kolnici mokri i skliski i vozače pozivaju na oprez. Vožnju jutros otežava lokalno i magla u unutrašnjosti, dok je na moru vjetrovito, po jugu. - prenosi N1.

I u nastavku nedjelje slično, na Jadranu jako pa i vrlo jako jugo, uz lokalno obilniju oborinu, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju. Za cijelu Dalmaciju i Jadran je upaljen meteoalarm, žuti što podrazumijeva da je vrijeme potencijalno opasno.

Novi tjedan će isto početi vrlo kišovito i pljuskovito, često uz grmljavinu. Oborina će lokalno biti obilnija, osobito duž Jadrana te u Gorskom kotaru i Lici.

Na moru su lokalno moguće nevere.

Kišovite prilike nastavljaju i tijekom utorka, tek bi u srijedu oborina bila rjeđa, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali. 


hr Sun Sep 25 2022 08:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f57d346daf72d1a8f8b458c/80
Foto: UNSPLASH-ILUSTRACIJA

Ronilački klub „Roniti se mora“ podigao je svoju zastavu Think Green ovog vikenda u Šibeniku!

To je već 28. volonterska ronilčka akcija na tom području

Ekološkom akcijom Think Green - Šibenik 2022. će se  prvi put obuhvatiti cijela Šibenska riva, odnosno očistiti kilometar obale na području od mula Krka do veslačkog kluba Krka.

Nastavak je to prepoznatljive i društveno odgovorne ekološke akcije Think Green kojom Klub s iznimnim entuzijazmom, volonterima i partnerima organizirano, već 11 godina, čisti morske i slatkovodne površine, provodeći edukaciju djece i svih zainteresiranih za očuvanje životinjskog i biljnog svijeta te okoliša u cijelosti.

Također, ekološki osviješteni ronioci, kroz prateći program, na mlađe generacije prenose znanja o ronjenju kao disciplini, opremi i važnosti odgovornog pristupa prema prirodi.

Više od 100 ronioca volontera iz svih krajeva Hrvatske i regije  prionut će vrijedno na dvodnevno čišćenje podmorja i sada već svoju 28. volontersku ronilačku ekološku akciju Think Green – Šibenik.

Dodatni humanitarni aspekt ove akcije usmjeren je Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije “Kamenčići”, kojoj će se donirati sredstva prikupljena tijekom vikenda.

Ronilački klub Roniti se mora već jedanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

hr Sat Sep 24 2022 21:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .