Article

//www.dalmacijanews.hr/files/56f8ea6a0890d2c0268b6188/80
Foto: Ilustracija

Zdravstvena reforma: Preventivni sistematski pregledi kreću početkom iduće godine

Reformom jačaju domovi zdravlja u koje prelazi većina specijalističkih pregleda i dijagnostike, što bi trebalo rasteretiti bolničke liste čekanja
Prvi građani dobit će poziv za preventivne sistematske preglede u prvom kvartalu iduće godine, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš predstavljajući zdravstvenu reformu kojoj će u fokusu biti pacijent, jačanje primarne zdravstvene zaštite i reorganizacija bolnica.

Pilot projekt preventivnih sistematskih pregleda najprije će biti proveden u dvije županije početkom 2023. godine, a nakon toga će zaživjeti na nacionalnoj razini, rekao je Beroš. Poručuje da je cilj spriječiti bolesti ili ih što ranije početi liječiti. - piše HRT.

Reformom jačaju domovi zdravlja u koje prelazi većina specijalističkih pregleda i dijagnostike, što bi trebalo rasteretiti bolničke liste čekanja.

U domovima zdravlja dopunski će raditi bolnički specijalisti, a ministar očekuje da će se odlučiti za takav rad "na temelju svjesnosti, a ne da im to bude obaveza". Na tom tragu, dodao je, u prvoj fazi reforme provest će se vertikalna integracija domova zdravlja i bolnica te izjednačiti koeficijenti zaposlenika.

Reforma do 2030. u tri faze

Inače, reforma će imati tri faze do 2030. godine, a Beroš očekuje da će dobiti za nju politički i društveni konsenzus kako bi je nastavio i neki njegov eventualni nasljednik. 

U prvoj fazi mijenja se zakonski okvir ove godine, u drugoj fazi uspostavit će se novi model organizacije i upravljanja, a odvijat će se od 2023. do 2026., dok treća faza donosi stabilizaciju zdravstvenog sustava i završava 2030. Nakon izmjena ključnih zdravstvenih zakona - Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju - koji su u javnoj raspravi do 8. studenoga, u sljedećoj godini slijedi izmjena mreže javnozdravstvene zaštite.

Kvalitete i izvršenje bit će kriterij za ugovaranje zdravstvene zaštite, rekao je ministar te najavio promjene u ugovaranju zdravstvenih usluga i rješavanje problema bolnica koje produciraju gubitke jer nedovoljno ispunjavaju opseg ugovorenih usluga.

Realiziraju se strateški projekti

Ministar je istaknuo i da se krenulo u provedbu strateških infrastrukturnih projekata među kojima su revitalizacija Imunološkog zavoda na novoj lokaciji u Rugvici, Nacionalne dječje bolnice u Blatu, te Hitne helikopterske medicinske službe koja bi trebala zaživjeti do 2024. - piše HRT.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucian Vukelić, govoreći o financijskoj održivosti zdravstvenog sustava, rekao je da se u ovom trenutku oko 26 milijardi kuna dobiva iz doprinosa, a ostalo popunjava državni proračun. Tek jedna trećina hrvatskih građana radi i uplaćuje zdravstveni doprinos, a liječi se i koristi zdravstvene usluge oko četiri milijuna i 150.000 građana na popisu osiguranika HZZO-a, rekao je Vukelić.

Odbacio je tezu da će sustav biti na gubitku jer više neće dobivati iznos od trošarina za duhan te je istaknuo da je za iduću godinu predviđeno izdvajanje iz državnog proračuna za zdravstvo u iznosu od 5,2 milijarde kuna.

Povećava se iznos participacije za pojedine bolničke usluge, kao i maksimalni iznos participacije s 2.000 na 4.000 kuna, ali taj iznos će biti prihod bolnica, a ne HZZO-a, rekao je Vukelić. Lijekovi će i dalje biti dostupni i njihova cijena se neće mijenjati, poručio je.

Ministar je objasnio da povećanje participacije neće osjetiti građani koji imaju uplaćenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. 

Participacija skuplja samo za građane bez dopunskog osiguranja

Rekao je i da država uplaćuje 800.000 polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, čime su obuhvaćeni građani koji na temelju imovinskog cenzusa ne mogu sami plaćati to osiguranje.

- Samo 600.000 građana ne plaća dopunsko, jer to ne žele i samo oni će plaćati povećanu participaciju, rekao je ministar.

Disfunkcionalnost zdravstvenog sustava trebala bi biti riješena i prelaskom županijskih općih bolnica u državno vlasništvo, ali kada će to biti provedeno, kaže Beroš, tek će se vidjeti. Naime, sada se objedinjena javna nabava u nekima od tih bolnica provodi, a drugdje ne, pojedine bolnice generiraju značajne dugove, a pritom ne ostvaruju ugovorene obaveze s HZZO-om.

- Ovo je jedan koncept rješenja koji je izazvao veliku buru. Mi od njega možemo i odustati, iako ne znam kako bismo to pravdali EK, rekao je ministar o prelasku bolnica u državno vlasništvo.

Država bi na taj način imala u rukama alate za provedbu drugih nužnih mjera - nove kategorizacije bolnica, funkcionalne integracije, javne nabave, osnivanja centara izvrsnosti i stvaranja mreže javnozdravstvene zaštite.

Predviđeno je da svaka županija ima jednu opću bolnicu, a ostale da budu funkcionalno integrirane.

- Postoje neki župani koji su protiv toga, ja sam za razgovor i neka otvoreno kažu zbog čega im je važno zadržati upravljanje nad bolnicom, rekao je Beroš.

Postoji, kaže, i drugi koncept koji ne bi bio prijenos vlasništva, a omogućio bi kategorizaciju, funkcionalnu integraciju, objedinjenu javnu nabavu i novu mrežu, o čemu će još može raspravljati.

Na konferenciji je istaknuto i da je u tijeku nabava 23 linearna akceleratora za onkološku zaštitu, ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna.

hr Thu Oct 27 2022 19:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .