Bivši dogradonačelnik Splita navodno namještao cestovne zahvate po županiji, dogovori su se odvijali preko telefona

Na splitskom Županijskom sudu nastavljen je postupak protiv Željka Sikirice te deset suoptuženika iako je klupa za optuženike bila upola prazna. Sikirica je notirao najvažnije u snimkama koje su se preslušavale, a na kojima je, prema navodima USKOK-a, dovoljno dokaza o namještanju poslova.

A prema USKOK-ovoj optužnici podignutoj još u ožujku 2017. godine, bivši HSS-ov dogradonačelnik Splita tereti se za pet kaznenih djela – nezakonito pogodovanje, zlouporaba položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, a za koje tužiteljstvo sumnja da je počinio u periodu od početka 2014. do kraja travnja 2015. godine kao kao stručni savjetnik u Županijskoj upravi za ceste Split, zadužen za održavanje i zaštitu županijskih i lokalnih cesta na području Splitsko-dalmatinske županije. Sikirica je bio ovlašten za podnošenje zahtjeva za postupke javne nabave radova i usluga pa je uglavnom s direktorima firmi dogovarao zahvate.

Sporni su poslovi semaforizacije križanja u Otoku kod Sinja, ali i radovi uređenja i bojanja zaštitnih ograda na županijskim cestama u Tugarima, Rudi te dionice kod hidroelektrane Peruča kao i dodjela posla uređenja nogostupa na ŽC 6132 kod hotela Medena, ali i postavljanja semafora na raskrižju u Trilju.

Na optuženičkoj klupi u ponedjeljak se pojavilo šest okrivljenika, a njih petero koji se nisu odazvali na zakazanu raspravu branitelji drugookrivljenog Marijana Brkića, trećeokrivljenog Vedrana Taslidžića, desetog na listi krivih Stipe Rake i Helene Ličine koja je jedanaesta na USKOK-ovoj listi pravdali su “poslovnim obvezama”!? Tek je za Antu Čovića, petookrivljenog branitelj kao razlog izostanka naveo bolest, i to bez kakve potvrde liječnika.

Sikirica, Ante Vuletić, Marinko Sopta, Petar Žuro, Rade Gusić i Joško Burica sjedili su na optuženičkoj klupi i slušali razgovore telefonom kao dokazne radnje, a USKOK ih je izdvojio više od petsto u kojima se posao dogovarao.

Taslidžić je optužnicom poticao na nezakonito pogodovanje, Vuletić za dva kaznena djela pomaganja u trgovanju utjecajem i krivotvorenjem isprava, a Čović za poticanje nezakonitog pogodovanja. Soptu se tereti za pomaganje u nezakonitom pogodovanju, kao i Žuru, a poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti Gusića. Sumnja se da je Burica zlouporabio položaj i ovlasti, Rako zlouporabio položaj u postupku javne nabave baš kao i Ličina.

Dio obrane izuzete dokaze želi proglasiti nevaljanima, ali sutkinja Ankica Boban uzima za pravo odlučiti naknadno treba li takva nastojanja branitelja uopće uzeti u obzir. Premda je gotovo polovica okrivljenika bila odsutna, postupak je danas išao dalje jer su na očitovanju o optužbi oni upozoreni kako se sve može provoditi i u njihovoj odsutnosti.

I nastavlja se.

POSLJEDNJE DODANO: