Article

//www.dalmacijanews.hr/files/611ba5556f52dfc7068b4694/80

Jadran tehnika: Ploviti prije 'sistematskog' pregleda broda može se pretvoriti u skupo ljetovanje od nekoliko desetaka tisuća eura

Radi se inženjerima koji vode brigu o ispravnosti brodova i o cross - platformi, sofwareu koji upravlja ispitnom stanicom - koji žele implementirati u svoju uslugu.
Nezamjenjiv je onaj osjećaj kad se otisneš brodom na pučinu i uživaš u ljepoti Jadranskog mora. Dalmatincima plovidba predstavlja odlazak u morski dnevni boravak, a strancima mjesto o kojem sanjanju cijelu godinu. Često želja za uživanjem u plavetnim ljepotama potisne brige koje su nužne za rad plovila. Što ako te na putu morem „izda“ brtvilo, ventil, pumpa, cilindar? Nevolja nikad ne pita stoga je potrebno biti siguran u zdravlje svog plovila prije nego što podignete cimu. 

Kao i čovjek, pa tako i brod, treba proći svoj sistematski pregled jednom godišnje da bi se utvrdili mogući kvarovi i nepravilnosti plovila. Stručna pomoć ključno je rješenje ovog problema, a dolazi u obliku mlade i talentirane start-up tvrtke Jadran tehnika. Naime, ova perspektivna ekipa svojim znanjem i vještinama preuzima odgovornost i brigu o brodu na način da odrade „sistematski pregled“ plovila prije nego pramac presiječe val. 

Ivan Krcatović, idejni začetnik i direktor Jadran tehnike ističe kako često zanemarivanje manjih kvarova može dovesti do onih budućih, većih problema na plovilu. Upravo zbog toga nužno je odraditi cjelokupni pregled brodskog sustava.

Što rade doktori za brodove?

Ulogu i potrebu tržišta za doktorom za brodove prepoznali su u pojavi učestalih problema s kojima su suočeni vlasnici brodova i potrebi da se odradi dijagnostika cijelog broda, kako bi se brzo i ciljano uklonio kvar. Ivan, kao završeni strojar, s velikim iskustvom, došao je do ideje o cross – platformi, software rješenju koje upravlja radom ispitne stanice za provjeru stanja broda. Riječ je o platformi, primjenjivom za desktop, web i mobilnu aplikaciju, koja osim što omogućava ispitivanje stanja broda, ujedno radi i certificiranje brodskih uređaja u realnom vremenu. 
Prilikom razvoja ideje i otvaranja start-up tvrtke bili smo svjesni kako smo na dobrom putu, s obzirom da nije bilo usluge ispitnog centra sukladno ISO normama. Isto tako nije postojala mogućnost certificiranja kvalitete i ispravnosti opreme te izdavanje garancije za servisirani dio - ističe Krcatović.

Platforma funkcionira metodom prikupljanja mjernih podataka iz senzora, koje uspoređuje sa zadanim ISO normama. Prednost ove platforme je što možete biti sigurni kako će biti kontrolirani svi brodski zahtjevi, od potrošnosti materijala i komponenti, promjene svojstva materijala do stanja brtvila, ventila, pumpe, cilindara...

Svaki brod je svoja priča

Svaki brod je svoja priča, zato je za svakog ponaosob potrebno izraditi bazu podataka, takoreći „karton“ broda. Tek po postavljanju cjelokupne dijagnoze može se pristupiti otklanjanju pojedinih problema. Kako je riječ o kompleksnom sustavu, čije su komponente međusobno uvjetovane, svaki nedostatak ne možemo sagledavati kao pojedinačan, već kao dio funkcioniranja cjelokupnog organizma broda. Na taj način baza podataka služi za sve buduće popravke i intervencije – naglašava Krcatović.

Usluga Jadran tehnike u budućnosti će imati i širu primjenu, napominje Krcatović, sukladno tehnologiji i potrebama tržišta. Daljnji razvoj vidi u digitalizaciji baze podataka broda. 

Uz pomoć pametnih senzora, u realnom vremenu, pratilo bi se stanje broda, uz mogućnost alarmiranja u slučaju pojave problema. Ova vrsta usluge omogućila bi sigurnu i mirnu plovidbu vlasnicima, uz saznanje da je tim za hitnu intervenciju uvijek spreman da im pomogne, pri pojavi i najmanjeg problema – dodaje idejni začetnik platforme.

ICT Županija -  umrežavanjem dionika do konkurentnog kadra

U poslovnom razvoju, ističe Krcatović, naišao je na neočekivani problem. S obzirom na to da je riječ o platformi koja integrira multidisciplinarna znanja s područja elektrotehnike, strojarstva, brodogradnje, obrazovani kadar je ključna komponenta funkcioniranja tvrtke, ali ujedno predstavlja i ključan problem. 

Mladim ljudima s fakulteta nedostaje praktičnog rada, poznavanja modela rješavanja realnih problema s kojima se mogu suočiti na terenu. Često se problemu ne prilazi na sustavan način već se samo „krpi“ trenutni nedostatak – riječi su direktora Jadran tehnike, koji rješenje ovog problema vidi u ICT Županiji.

ICT Županija je i do sada temeljila svoj rad na umrežavanju svih zainteresiranih dionika, institucija, pojedinaca, tvrtki. Ali tijekom proteklih godina i velikog broja start-up tvrtki, koje je podržala,  prepoznala je potrebu kapacitiranja praktičnih znanja i vještina mladih studenata. Upravo stoga, jedan od modela koji predlaže Krcatović, a to je razvoju studentskog poduzetničkog mindseta je upravo ono u što ICT Županija intenzivnije kreće ove jeseni u suradnji s FESB-om i drugim fakultetima. 

Projektno rješavanje konkretnih problema, predloženih od strane poduzetnika, a što bi studentima omogućilo usvajanje primjenjivih znanja i vještina, ojačavši njihovu tržišnu konkurentnost, model je u kojem svi dionici imaju koristi – zaključuje Krcatović.
 
Osim važnosti umrežavanja, za nove, mlade tvrtke, ističe Ivan, ključna je i financijska podrška.

- GrowIT natječaj, koji je realiziran u okviru projekta ICT županija i web platforme Digitalna Dalmacija, pokazatelj koliko potencijala postoji u našoj županiji – govori Krcatović.

Jadran tehnika jedan je od jedanaest najperspektivnijih startup-ova, s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je dobila 100.000 Kn bespovratnih sredstava, koja će im omogućiti dovršiti razvoj započetog projekta.  

Za mene je bilo izuzetno važno što je natječaj bio „user friendly“.  Prijava nije bila opterećena  bespotrebnom papirologijom i oduzimanjem vremena, kojeg mi mladi poduzetnici imamo najmanje – izjavio je Krcatović, osvrnuvši se na iskustvo na natječaju.

Iako se suočavaju s brojnim problemima na tržištu, tim iz Jadran tehnike naglašava kako su prepoznati od strane korisnika, što im omogućava daljnji razvoj poslovanja. Komparativnom prednošću smatraju to što su jedina tvrtka u Hrvatskoj, koja se bavi ovom vrstom usluge, ali i u tome što je Hrvatska izuzetno konkurentna na razini EU po pitanju cijene i kvalitete rada.

Ova mlada, perspektivna tvrtka, uz izvrsnu ideju i znanje, ima mogućnost ponuditi jednu novu vrijednost hrvatskom, ali i svjetskom tržištu, uz pravu financijsku podršku onih koji znaju prepoznati viziju i predvodnike u novim segmentima tržišta.

hr Tue Aug 17 2021 14:02:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dcf86f52dfc4308b45fe/80
Foto: SDŽ

"Dani volonterskog rada u Splitu": Volonteri prikupljaju donacije za obnovu petrinjske škole

Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila 3 milijuna kuna za tu školu
Splitsko-dalmatinska županija partner je Udruge „Mi“ na projektu Regionalnog volonterskog centra Split te je za Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Gori kraj Petrinje, koja je stradala u potresu, izdvojila 3 milijuna kuna, istaknuto je danas na Danima volonterskoga rada u Splitu.

- Mi smo sufinancirali izgradnju nove škole jer je ona uništena, a ovo ljeto smo po 50 djece iz te škole i iz susjednih škola primili na ljetovanje. - izjavio je župan Blaženko Boban. Dodao je kako je volonterizam izuzetno bitan.

- Volonter ima srce, krene i riješi problem. Od srca hvala svim volonterima. - rekao je.

Antonija Matković, voditeljica Volonterskog centra Split naglasila je važnost Splitsko-dalmatinske županije u provođenju njihovih projekata.

- Županija nam se uvijek rado odazove. Ovo je volontersko-humanitarna organizacija na kojoj sudjeluje tridesetak organizacija i na svakom od štandova prikupljaju se donacije za obnovu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gori. - rekla je Matković.
hr Sat Sep 18 2021 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dbb26f52dfc3308b4618/80
Foto: SDŽ

Župan Boban sa suradnicima na Zelenoj čistki u Žrnovnici

Sudjelovali su na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa zamjenikom Stipom Čogeljom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavom Đonlićem sudjelovao je na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.  

- Jako je bitno da sebe osvijestimo kako smo dužni prostor oko sebe držati čistim i urednim. Ako smo mi neuredni, nema te institucije koja može sanirati naše probleme. Na institucijama je rješavanje reciklažnih dvorišta, pretovarnih stanica i zelenih otoka, ali moramo raditi na svijesti građana o prostoru i prirodi. - izjavio je župan Blaženko Boban.

- Splitsko-dalmatinska županija prijateljski već godinama stoji uz našu udrugu i mnoge projekte sigurno ne bismo organizirali bez pomoći Županije. Najveći ponos nam je bio kada nas je prije 2 godine župan podupro u ideji da sačuvamo autohtonu žrnovsku jabuku. - izjavio je Rade Popadić iz Udruge „Žrvanj“.hr Sat Sep 18 2021 14:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Korona u Dalmaciji: U Šibensko-kninskoj 47 novooboljilih, a u Zadarskoj 55

Donosimo brojke iz dvije županije u Dalmaciji
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Od 47 novooboljelih, 22 osobe su s područja Šibenika, devet iz Knina, sedam iz Vodica, šest iz Primoštena, dvije iz Jezera i jedna iz Rogoznice.

Trenutno je 189 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 21 pacijent, od kojih su dva na terapiji visokim protokom kisika (HFNO-u) i dva pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji (NIV-u). Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 469 osoba, od toga je 446 bliski kontakt oboljelih, a za 23 osobe je određena mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koje su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 439 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Zadarska županija

Na području županije 55 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule.  

Novooboljele osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (25), Biograd na Moru (1), Benkovac (2), Obrovac (3) i  Nin (2) te općina Bibinje (3), Kolan (2), Novigrad (2), Polača (1), Poličnik (3), Posedarje (1), Povljana (1), Preko (1), Privlaka (2), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (1), Vir (1) i Zemunik Donji (3).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 487  uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 487  stanovnika, a od bolesti su se oporavile 42 osobe.  

U Općoj bolnici Zadar i  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru s koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od 95 i 93 godine.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 24 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 15 pacijenata oboljelih od koronavirusa.  

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije. 
hr Sat Sep 18 2021 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59143fc0b9e03e5b058b45b4/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija upozorava: "Čuvajte se lažnih popisivača"

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima
Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

Jedan od takvih slučajeva zbio se u petak oko 10 sati u Zagrebu kada je nepoznata počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit.

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima.

- Podsjećamo sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192. Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu. - kazala je policija. 
hr Sat Sep 18 2021 13:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .