Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6308d7e318d1cb2e8f8b463e/80

Udruge uljepšale dalmatinske zatvore: Uredili nekoliko prostorija i okoliš oko kaznionica

Početak ovog zanimljivog projekta obilježilo je usklađivanje održavanja funkcionalnog vrta u Zatvoru u Splitu s permakulturnim načelima

Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita je u partnerstvu sa udrugama Permakultura Dalmacija i Kulturno umjetnička udruga Romb te u suradnji sa Zatvorom u Splitu i Zatvorom u Šibeniku, od svibnja 2021. do srpnja 2022. godine provedbom projekta 'Lipi zatvori" uredila nekoliko prostorija i dio okoliša kaznenih tijela u Splitu i Šibeniku.

Početak ovog zanimljivog projekta obilježilo je usklađivanje održavanja funkcionalnog vrta u Zatvoru u Splitu s permakulturnim načelima. Zasađene su ljetne kulture, a tijekom zime dodatno i stabla agruma i masline. Započelo se primjenom naputaka za usklađivanje vrta i okoliša sa permakulturnim načelima, uspostavu modela urbanih vrtova u Zatvoru u Splitu, kružne ekonomije, ekološkim povrtlarstvom te održavanjem voćki. Ispred udruge Permakultura Dalmacija aktivnosti je koordinirao Marko Ban.

Uslijedilo je uređenje prostorije za grupni rad sa zatvorenicima te su Saša Pocrnić i Marko Svraka oslikali prostoriju za grupni rad sa zatvorenicima kao i zidove vanjske teretane. U teretani Zatvora u Splitu su naknadno postavljene betonska i antistresna podloga, zamijenjen je krov te su obojane sprave za vježbanje. Oslikavanje je koordinirala Nela Perković iz Kulturno umjetničke udruge Romb.

Nije samo Zatvor u Splitu doživio estetske promjene. U Zatvoru u Šibeniku postavljena je gumena antistresna podloga u zatvorskoj teretani. U suradnji s upravom Zatvora u Šibeniku u prostoriji za grupni rad, uklonjene su zidne pločice, obojani prozori i zidovi a zatim je jedan zid oslikan odgovarajućim motivom. U prostoriji za posjete izbrušen je i lakiran parket, postavljena je nova rasvjeta, zamijenjena su dvoja vrata, obojani su prozori i drvena pregrada u prostoriji, a zidovi su oslikani. Okoliš Zatvora u Šibeniku oplemenjen je sa 11 stabala, agruma, masline i ostalih voćki te začinskim i aromatičnim biljem, uz primjenu naputka za održavanje.

U realizaciji ovog projekta sudjelovali su i sami zatvorenici dajući svoj doprinos u procesu održavanja funkcionalnog vrta u Zatvoru u Splitu te sudjelujući u završnim građevinskim radovima u oba kaznena tijela te nekoliko volontera među kojima i ing.arch. Toni Boban koji je pružao tehničku podršku tijekom cijele provedbe projekta. Provedbu projekta 'Lipi zatvori“ udruge Liga za prevenciju ovisnosti financiralo je Ministarstvo pravosuđa i uprave a njegova vrijednost iznosi ukupno 320.000,00 kuna. - rekla nam je Josipa Kokorić Tomašević, voditeljica projekta.

Rezultate provedbe ovog projekta možete pogledati u galeriji…

 *Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti Lige za prevenciju ovisnosti i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva pravosuđa i uprave.


hr Fri Aug 26 2022 16:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60e18cc56f52df52c98b458d/80
Foto: Pixabay

Trgovci trebaju odabrati 16 radnih nedjelja, no ne svi. Evo na koga se zabrana ne odnosi

Za rad nedjeljom ipak neće vrijediti 'priziv savjesti'. Vlada je odustala od tog prijedloga nakon konzultacija s poslodavcima

Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila prijedlog izmjena zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili. Prodajni objekti tijekom tjedna najviše mogu raditi 90 sati. U tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, dakle ukupno 105 sati u tjedan dana.

Kojim će nedjeljama prodajni objekti biti otvoreni određuju sami trgovci u skladu s potrebama, no ima iznimaka. Prema predloženim izmjenama, iznimno bi nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio - željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisim, prenosi Danas.hr. 

Također, zabrana rada nedjeljom i blagdanom ne odnosi se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih proizvoda na tržnicama na malo i na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prema prijedlogu zakona, distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica kao i specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda, bit će otvorene nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati.

hr Thu Dec 01 2022 20:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388f58d5d79654b1e8b474f/80
Foto: Ivana Ivanović

U Solinu uhićen Ivan Božić!

29-godišnjak koji je automobilom udario policajca

Uhićen je Ivan Božić, 29-godišnjak za kojeg su sumnja da je bio vozač automobila koji je pokosio vježbenika u policiji.

Uhićen jes još tri osobe, a policajci su ga svladali uz sredstva prisile.

Policija se oglasila službeno oko uhićenja oko 16:40 sati.

- Pronađen je te uz uporabu sredstava prisile uhićen 29-godišnjak muškarac za kojim se tragalo od jučer. Uhićene su još tri osobe koje su zatečene s 29-godišnjakom - kazali suhr Thu Dec 01 2022 17:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388cb495d7965bf248b457b/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Atmosfera s Prokurativa: Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje, Njujorčani u Modrićevom dresu

Split ispunjen kockicama

Igra se treća utakmica Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Split je ponovno ispunjen kockicama a nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama. Splićanima u navijačkoj atmosferi pridružili su se i Njujorčani s dresovima i šalovima na kockice. 

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…
hr Thu Dec 01 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388a3835d796558228b45c9/80

U Splitu svečano proslavljena 30. obljetnica 158. brigade i 6. domobranske pukovnije

Položeni vijenci na groblju Lovrinac, slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja i održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu

Povodom 30. obljetnice osnutka dvije ratne brigade grada Splita, 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Split, Udruga veterana Domovinskog rata ove dvije splitske postrojbe organizirala je prigodan program.

Jutros su položeni vijenci na groblju Lovrinac a potom je slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja. Na kraju je održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Potrebno je naglasiti da su ove dvije jedinice izašle iz škverskog bataljona. Ne govorim to samo zato zbog obljetnice ovih jedinica već govorim da ih je jako puno izašlo iz škverskog bataljona. Nukleus je bio tu u Splitu, ali naravno tada smo bili iznimno jedinstveni u obrani domovine, priključili su se i Kaštelani, Solinjani, Trogirani, cijeli bazen koji je stao u obranu domovine. Često sebe pitam nakon 30 godina - Bože moj da je takvog jedinstva danas, sloge i zajednice u razvoju države, županije ili lokalne zajednice gdje bi nam bio kraj - rekao je župan Blaženko Boban.

Obratio se i jedan od sudionika:

- Danas smo se skupili prvenstveno da odamo počast onima koji su najzaslužniji za današnju slobodu, našim poginulim suborcima, ali s ponosom se sjećamo naših preminulih suboraca. Ovo je prigoda da se ratnici pozdrave, stisnu ruku i prisjete se onih koji više nema. Vrijeme zajedništva i ponosa predvođena dr. Franjom Tuđmanom. Danas smo ovdje kao kreatori loše noćne more političara i elita koje lažima i nesposobnošću dovode na rub domovinu, koji su osramotili i naše kolege. Teško nam je gledati i slušati poniženja koja dolaze od koalicijskih partnera kao da im je malo što su njihovi sunarodnjaci ubijali po Hrvatskoj, posebno prve dvije godine Domovinskog rata dok vojska nije ojačala. Zar ima većeg apsurda od onog u Borovu selu gdje na mauzoleju srpskog zločinca stoji ćirilićni natpis.

- Posebna čast mi je biti ovdje i posebno mi je drago da sam u Splitu i Dalmaciji. Ovih dana u zadnje vrijeme obilježavamo ustrojenje postrojbi i ono što bih htio reći, oni najodvažniji su se uključili i branili našu domovinu. Moram se malo vratit nazad i reći jedan je rekao da jedna vojska ‘45 nije napravila svoj posao do kraja. Hvala Bogu da nisu, to su pokušavali od ‘45 do ‘91., i nastavili i nisu uspjeli. Nastavili su kroz Vukovar, Škabrnju, kako su oni to željeli. Hvala Bogu nije im uspio taj naum. Ono što smo učinili ‘95. pokazuje da smo izrasli u časnu hrvatsku policiju i vojsku koja nije činila ono što su oni nama. Tu je naša veličina. Na to morate biti ponosni. Od svih nas izrasla je naša časna i ponosna Hrvatska i na to moramo biti ponosni - rekao je Dinko Tandara zamjenik ministra Tome Medveda.
hr Thu Dec 01 2022 14:42:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .