Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6308d7e318d1cb2e8f8b463e/80

Udruge uljepšale dalmatinske zatvore: Uredili nekoliko prostorija i okoliš oko kaznionica

Početak ovog zanimljivog projekta obilježilo je usklađivanje održavanja funkcionalnog vrta u Zatvoru u Splitu s permakulturnim načelima

Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita je u partnerstvu sa udrugama Permakultura Dalmacija i Kulturno umjetnička udruga Romb te u suradnji sa Zatvorom u Splitu i Zatvorom u Šibeniku, od svibnja 2021. do srpnja 2022. godine provedbom projekta 'Lipi zatvori" uredila nekoliko prostorija i dio okoliša kaznenih tijela u Splitu i Šibeniku.

Početak ovog zanimljivog projekta obilježilo je usklađivanje održavanja funkcionalnog vrta u Zatvoru u Splitu s permakulturnim načelima. Zasađene su ljetne kulture, a tijekom zime dodatno i stabla agruma i masline. Započelo se primjenom naputaka za usklađivanje vrta i okoliša sa permakulturnim načelima, uspostavu modela urbanih vrtova u Zatvoru u Splitu, kružne ekonomije, ekološkim povrtlarstvom te održavanjem voćki. Ispred udruge Permakultura Dalmacija aktivnosti je koordinirao Marko Ban.

Uslijedilo je uređenje prostorije za grupni rad sa zatvorenicima te su Saša Pocrnić i Marko Svraka oslikali prostoriju za grupni rad sa zatvorenicima kao i zidove vanjske teretane. U teretani Zatvora u Splitu su naknadno postavljene betonska i antistresna podloga, zamijenjen je krov te su obojane sprave za vježbanje. Oslikavanje je koordinirala Nela Perković iz Kulturno umjetničke udruge Romb.

Nije samo Zatvor u Splitu doživio estetske promjene. U Zatvoru u Šibeniku postavljena je gumena antistresna podloga u zatvorskoj teretani. U suradnji s upravom Zatvora u Šibeniku u prostoriji za grupni rad, uklonjene su zidne pločice, obojani prozori i zidovi a zatim je jedan zid oslikan odgovarajućim motivom. U prostoriji za posjete izbrušen je i lakiran parket, postavljena je nova rasvjeta, zamijenjena su dvoja vrata, obojani su prozori i drvena pregrada u prostoriji, a zidovi su oslikani. Okoliš Zatvora u Šibeniku oplemenjen je sa 11 stabala, agruma, masline i ostalih voćki te začinskim i aromatičnim biljem, uz primjenu naputka za održavanje.

U realizaciji ovog projekta sudjelovali su i sami zatvorenici dajući svoj doprinos u procesu održavanja funkcionalnog vrta u Zatvoru u Splitu te sudjelujući u završnim građevinskim radovima u oba kaznena tijela te nekoliko volontera među kojima i ing.arch. Toni Boban koji je pružao tehničku podršku tijekom cijele provedbe projekta. Provedbu projekta 'Lipi zatvori“ udruge Liga za prevenciju ovisnosti financiralo je Ministarstvo pravosuđa i uprave a njegova vrijednost iznosi ukupno 320.000,00 kuna. - rekla nam je Josipa Kokorić Tomašević, voditeljica projekta.

Rezultate provedbe ovog projekta možete pogledati u galeriji…

 *Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti Lige za prevenciju ovisnosti i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva pravosuđa i uprave.


hr Fri Aug 26 2022 16:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633bc38718d1cb500b8b45ae/80
Foto: fb: HPD Mosor

[FOTO] Više od stotoinu Mosoraša proslavilo popravak krova i otvorilo novu planinarsku sezonu

Planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje

U Hrvatskom planinarskom društvu Mosor listopad je počeo jako veselo. Održani su Dani Mosoraša koji predstavljaju tradicionalno njihovo okupljanje  nakon ljetnih radosti i početak planinarske sezone na Mosoru.

Ovaj put Mosoraši su imali dupli razlog za slavlje budući da su nakon 2 godine planiranja te više mjeseci rada, truda i mnogo odrađenih volonterskih sati napokon završili sa svim planiranim radovima kako bi  planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje.

U subotu se održala tradicionalna misa te blagoslov novog krovišta, a nedjelja je bila rezervirana za feštu. Vremenska prognoza ih  je počastila sa predivnim sunčanim danom te se na Mosoru okupilo više stotina Mosoraša, prijatelja iz raznih pl. društava i sugrađana. Program je otvoren pozdravnim govorom predsjednice HPD-a Mosor Ivane Radonić, a nazočnima su se obratili pročelnik Gospodarske sekcije HPD-a Mosor Goran Bratim, domaćin u planinarskom domu Špiro Gruica, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dogradonačelnik grada Splita Bojan Ivošević.

Podijeljene su zahvalnice glavnim donatorima, te je odrađena simbolična šetnja oko pl. doma, a nakon službenog dijela je uslijedila pjesma, veselje i druženje do dugo u noć.

Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora.

 - Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome.  Hvala još jednom svim donatorima koji su nam pomogli financijski da ostvarimo ovaj san, ali najviše veliko hvala svim volonterima koji su mjesecima nosili potreban materijal. Bez vas ovo ne bi bilo moguće  - poručuju Mosoraši.

hr Tue Oct 04 2022 07:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .