Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e0a592929111c38498b45e5/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Mjere uštede po dućanima: Neki razmišljaju o skraćivanju radnog vremena

Europske vlade potiču građane na štednju energije, a u Hrvatskoj su u tom smjeru krenuli i određeni trgovački lanci

Svjedoci smo niza poskupljenja posljednjih mjeseci - od cijena osnovnih namirnica preko cijena naftnih derivata do cijena struje i plina. Upravo je to jedan od razloga zašto europske vlade potiču građane na štednju energije, a u Hrvatskoj su u tom smjeru krenuli i određeni trgovački lanci.

Interspar je stoga u listopadu odlučio reducirati rad rasvjete u trgovinama. “S reduciranom rasvjetom SPAR očekuje dodatnu uštedu električne energije od cca 280.000 kWh na godišnjoj razini što predstavlja prosječnu godišnju potrošnju električne energije čak 80 hrvatskih kućanstava”, priopćili su listopadu.

N1 je istražio idu li u takvom smjeru i drugi trgovački lanci u Hrvatskoj i koje konkretne mjere planiraju uvesti.

LIDL

Iz Lidla su za N1 rekli da štedljivim upravljanjem resursima žele doprinijeti zaštiti okoliša, a dodaju da se temom energetike intenzivno bave već duže vrijeme. Navode da su njihove trgovine opremljene LED rasvjetom, a neke i koriste vlastite fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Također ističu da Lidl Hrvatska od 2017. godine ima certificirani sustav upravljanja energijom ISO 50001.

Što se tiče konkretnih mjera, iz Lidla su priopćili da od 30. studenog planiraju implementirati sljedeće mjere:

2. Smanjiti vrijeme rada osvjetljenja prodajnog prostora (prije otvaranja i nakon zatvaranja trgovine), parking rasvjete i rasvjete reklamnih loga.

3. Smanjiti intenzitet rasvjete u prodajnom prostoru do 30%.

- Ove mjere ne utječu na naše rashladne uređaje. To znači da u našim rashladnim uređajima nikada ne padamo ispod zadane temperature, tako da naši proizvodi uvijek ostaju svježi, a kupci se mogu pouzdati u uobičajenu Lidl kvalitetu. - pojašnjavaju iz ovog trgovačkog lanca za N1.

Što se tiče samog poskupljenja, iz Lidla navode da su troškovi električne energije veći za “oko 20% u odnosu na prošlu godinu jer je cijena električne energije veća nego prošle godine. Također, troškovi su veći nego prošle godine zbog otvaranja novih trgovina i većeg broja punionica za električna vozila.”

KONZUM

Iz Konzuma također navode da je energetska učinkovitost zastupljena u svim aspektima njihova poslovanja. 

- Za sve postavljene ciljeve upravljanja energijom, sigurnosti hrane i zaštite okoliša u Konzumu su osigurani resursi te se potiče nabava energetski učinkovitih proizvoda i usluga, a sve u cilju sprečavanja zagađenja, smanjenja onečišćenja te održivog korištenja resursa. - priopćili su iz ovog trgovačkog lanca za N1.

Zbog očekivanog povećanja troškova električne energije u idućoj godini i u Konzumu se okreću određenim mjerama uštedama.

- Već neko vrijeme ulažemo u energetski učinkovitiju i štedljiviju LED rasvjetu u našim prodavaonicama, skladištima i drugim objektima te ćemo je do kraja godine implementirati u gotovo svim maloprodajnim objektima diljem Hrvatske. - naveli su iz Konzuma i dodali:

- Osim toga, postavljamo vrata na rashladne vitrine u prodavaonicama kako bismo smanjili potencijalne gubitke hladnog zraka prema prostoru. Kao mjeru dodatne uštede, reducirat ćemo rasvjetu i temperaturu prostorija gdje je to moguće, prilikom čega ćemo pažljivo voditi računa o sigurnosti zaposlenika i kupaca.

Također, u Konzumu planiraju i ugdradnju solarnih panela “koji će nam omogućiti još veće uštede i povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora čime ćemo dodatno doprinijeti i zaštiti okoliša”.

STUDENAC

Studenac je već implementirao određene mjere uštede, ali razmišljaju i o dodatnim ulaganjima kako bi se povećala energetska učinkovitost.

- Na snazi je pridržavanje kućnog reda u kojem su naglašene mjere od gašenja rasvjete i aparata nakon završetka rada poslovnice do racionalnog korištenja rashladnih i klimatizacijskih uređaja tijekom rada. U planu je i ulaganje u postojeću mrežu kroz projekte zamjene rasvjete, kompenzacije jalove energije i rekonstrukcije trgovina, a montažom uređaja s boljom energetskom učinkovitosti planiramo ići u smjeru dodatne uštede električne energije. - poručili su iz Studenca za N1. Cijeli članak pogledajte ovdje

hr Sun Nov 06 2022 10:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638252425d7965d0108b45a0/80
Foto: Ivana Ivanović

"Štorije o' Adventa": Paljenjem prve svijeće u Đardinu započeo splitski Advent

Sve do 6. siječnja, građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja
Paljenjem prve advenske svijeće u Đardinu započeo je Advent u Splitu pod sloganom "Štorije o' Adventa". 

Svijeću su upalili dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević, direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić i fra Kristian Stipanović.

- Provedite ovaj Advent u krugu svojih najbližih, ispunjenih ljubavlju i srećom. Neka svatko pronađe jedan kutak gdje može pomoći nekome drugome i njemu učini ovaj Advent još ljepši. - rekao je Ivošević na početku. 

- Večeras započinjemo s našom manifestacijom "Štorije o' Adventa" sa željom da svijeća nade koju večeras palimo donese nadu i radost u naše domove i da svi skupa uđemo u najljepše doba godine - Božić i da vrijeme pred nama koje ide bude sve bolje i ljepše, s ljubavi i nježnosti. - rekla je Vukšić.

Sve do 6. siječnja, građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja.

Program prilagođen svim uzrastima i ukusima ove godine odvijat će se na Prokurativama, Šperunu i Mertojaku, uz dvije lokacije u privatnoj organizaciji, na Starom placu i Perivoju.

Štorije o' Adventa uključuju i trgovačke kućice na Rivi, božićni ambijent u Đardinu, u kojem će uz adventski vijenac i ambijentalnu glazbu svijetliti figurice, zatim sadržaji na Trgu Gaje Bulata i u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Novost je i da će se u Hrvatskom domu prvi puta održati Novogodišnji bal.
hr Sat Nov 26 2022 18:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e0a592929111c38498b45e5/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Stručnjakinja upozorava: "Ovi će proizvodi najviše poskupjeti!"

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je, kako kaže, daljnje kretanja cijena
Stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić govorila je u Novom danu N1 televizije o rastu cijena hrane.

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je, kako kaže, daljnje kretanja cijena.

Dodaje kako je osim napada na Ukrajinu, drugi problem izostanak poljoprivredne proizvodnje koja je vidljiva diljem svijeta. Ističe da su usjevi globalno podbacili i u Americi i Europi.

- To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako nema dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz. Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena. - naglašava Blažić.

Rast cijena više od 40 posto

Cijene energenata idu do 80 posto, gnojiva do dva i pol puta puta više, a rast cijena hrane će otprilike biti 20 posto više u odnosu na prošlu godinu, dodaje.

Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se, ističe, očekuje najveći rast, više od 40 posto.

Nesigurnost je ogromna, a cijena hrane počele su rasti još 2021. godine, kaže.

- Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine. - tvrdi stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić gostujući na N1 televiziji.

hr Sat Nov 26 2022 16:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6381f4095d7965400f8b4598/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Trogir se sprema za Advent, sve kreće koncertom Harija Rončevića

Pogledajte što je zabilježila naša fotoreporterka, vrijedna Ivana Ivanović
Trogir se sprema za Advent. Postavljaju se kućice, stavljaju ukrasi i lampice, dotjeruju sve do posljednjeg detalja...

Adventski program Zimske Adventure u Trogiru započinje 2. prosinca koncertom Harija Rončevića na Trgu Ivana Pavla ll, koji će i ove godine biti središnje mjesto zabave i druženja u toplom božićnom ambijentu.

Nastupat ćemo i Amel Ćurić (06.12.), Detour (09.12.), Luka Nižetić (13.12.), Dino Dvornik tribute band (16.12.), Magazin (20.12.), Jura Stublić (23.12.), Matija Cvek (27.12.), Jasna Zlokić (30.12.), dok će Trogirane i goste u novu 2023. godinu uvesti Trogirski kanti. Centrifuga Bend u podne će svirati na dječjem dočeku.

Pogledajte što je zabilježila naša fotoreporterka, vrijedna Ivana Ivanović...


hr Sat Nov 26 2022 12:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6381ebb05d7965ec0e8b459a/80
Foto: Ivana Ivanović

Grbin iz Trogira: "Radnik mora biti na prvom mjestu Zakona o radu"

Treba zaštiti trudnice i žene od mobinga, uznemiravanja na radnom mjestu i da im obiteljske okolnosti, jer oni preuzimaju brigu o djeci i starijim osobama, ne budu prepreka za ljudsko i radničko dostojanstvo, rekla je Glasovac
U organizacijia SDP-a Trogir održana je javna tribina "Bolji rad, bolji život" na kojoj je predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavio SDP-ovu politiku za reformu radnog zakonodavstva - za budućnost rada u Republici Hrvatskoj.

- Pred Hrvatskom je rasprava o Zakonu o radu i rasprava o usvajanju izmjena i dopuna tog Zakona i to je više nego dobra prilika da razgovaramo o tome što je u odnosu društva i države prema radu dobro, i što nije. Činjenica je da radnika mora vratiti u fokus Zakona o radu jer radnik mora biti na prvom mjestu, ali ne možemo razgovarati o sigurnosti radnika, ako ne razgovaramo o tome kakva je njegova plaća. Jer plaća je ono najvažnije bez čega ljudi ne mogu živjeti - rekao je Grbin, pa nastavio:

- Vlada ima priliku kroz Zakon o radu, ali isto tako i kroz poreznu politiku pomoći hrvatskim ljudima da žive dobro, ali ona to ne čini. Zato se mi kao SDP zalažemo i za novi pristup poreznoj politici, i to porezno rasterećenje rada kroz podizanje neoporezive osnovice na 5 tisuća kuna, ali isto tako da se u Zakon u radu jasno upišu sve odredbe koje će ticati prekovremenog rada, rada noću, u smjenama i rada nedjeljom i blagdanima. Brojni radnici u privatnom sektoru tih dodataka na plaće nemaju. Sad je naša prilika kao društva da stojimo uz te ljude i da im osiguramo da za to budu plaćeni - redao je misli Grbin.

Osvrnuo se na još neke stvari:
- Raspravljat ćemo i o radu nedjeljom, ali kao i svaki put dosad Vlada griješi jer se samo fokusiraju na trgovce. Kao da ljudi i drugdje, u ugostiteljstvu, proizvodnju i medijima, ne rade nedjeljom i svi imate pravo da vam se to dodatno plati. Puhat ćemo Vladi za vratom, inzistirat ćemo da to već sad bude u ovim izmjenama, a ako ne bude, kad SDP dobije povjerenje građana, to će biti tamo.

Nakon Grbina govorila je Sabina Glasovac, potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora:
- Trebao se ograničiti rad na određeno vrijeme, da se na efikasniji način regulira platformski rad, da rad od kuće bude na trošak poslodavca. Nema u Zakonu ni osigurača koji će jamčiti jednakost na tržištu rada, prije svega govoreći o ženama i muškarcima. Znamo da je u Hrvatskoj jaz plaća između žene i muškaraca toliki da se razlike broje u nešto manje od 7 tisuća kuna. Od 15. studenog do kraja godine, znači, žene kao da nisu plaćene.

Potom je govorila o pravima žena:
- Treba zaštiti trudnice i žene od mobinga, uznemiravanja na radnom mjestu i da im obiteljske okolnosti, jer oni preuzimaju brigu o djeci i starijim osobama, ne budu prepreka za ljudsko i radničko dostojanstvo.

hr Sat Nov 26 2022 11:37:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .