Article

//www.dalmacijanews.hr/files/56a54b5e12953f45078b5176/80
Foto: Miroslav Lelas, Crometeo

Požar na Mosoru vidljiv iz Splita: "Zapaljen je na više od 10 lokacija"

Centar 112 zaprimio je više desetaka poziva zabrinutih stanovnika.
Iako se požar na Mosoru u večernjim satima vidi sa splitskog područja, od vatrogasaca na terenu doznajemo da je stanje na požarištu zadovoljavajuće. Otvorena vatra postoji još sam pri vrhu Ljubljanu, ali tu požar nema mogućnost daljnjeg širenja. Ostala područja u potpunosti su sanirana. Na ovom zahtjevnom terenu, od 900 do 1100 metara nadmorske visine, požar su gasili isključivo pripadnici DVD-a Žrnovnica, a danju su imali potporu kanadera koji im je, kako kažu, uvelike olakša posao. 5 vatrogasaca ostalo je dežurati na Mosoru u noći na ponedjeljak.

Opožarena površina procjenjuje se na 15 hektara. Požar je podmetnut na najmanje 10 mjesta i svi su krenuli s planinarskog puta od Zagrađa prema lugarnici. O požaru i saznanjima vezanih uz njega obaviještena je policija.

Objavljeno u 18 sati

S padom noći kanader je prestao gasiti požarište na Mosoru, a na terenu je 12 vatrogasaca, pripadnika DVD-a iz Žrnovnice.

- Mogu kazati da je fronta duga i proteže se u ranim večernjim satima od Zagrađa gotovo do lugarnice. Ipak, najveći dio požarišta je pod nadzorom. Pod samim vrhom gori izdvojeni požar i tu još nismo intervenirali. Kako se radi o području na oko 1000 metara nadmorske visine, ne posotji nikakva mogućnost da se na požarište dovede voda, gasimo vatru na sve ostale načine - rekao nam je zapovjednika Milan Barbarić.

Objavljeno u 14:16

Veliki požar planuo je iza 13 sati na Mosoru. Požar je zahvatio veću površinu na predjelu Mosora između lugarnice i planinarskog doma, doznajemo od splitskih vatrogasaca, a zbog nepristupačnog terena u gašenju je angažiran i kanader.

Iznad požarišta je bio oko 15,30 sati, do noći bi trebao pomoći dovoljno da snage na terenu zaustave širenje vatre.

- Na požarištu su pripadnici DVD-a Žrnovnica, kako je teren daleko i dosta je nepristupačan, trebalo im je neko vrijeme dok nisu stigli. Prema sadašnjim informacijama ne gori šuma nego trava i makija, ali ima dosta dima jer je zahvaćena veća površina. - kažu nam u JVP Split.

Neslužbeno se pak doznaje 
kako lovci već neko vrijeme ispod Ljubljana spaljuju korov, pa postoji mogućnost da se ovoga puta vatra otela kontroli.

hr Sun Jan 24 2016 14:16:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .