Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ff38b9c6f52dfcd908b4717/80
Foto: Saša Tadinac

Do Sinja nikad nije stigla, Kristina je svirepo ubijena s 23 udarca francuskim ključem. I 14 godina poslije bol je ista u gradu na Cetini

Na dan kad je ubijena Kristina je trebala slaviti 21. rođendan. Umjesto rođendanskog slavlja svećenik je na njezinu grobu služio misu.
Brat Luka Kristinu je na triljskom mostu ostavio oko 20 sati. Bila je subota. Vrijeme za još jedan noćni provod. S prijateljicama se odlučila zabaviti u susjednom Sinju. Dogovor koji se pretvorio u noćnu moru. Tih petnaestak kilometara nikad nije prošla. Nestala je. Kako nešto nije u redu bilo je jasno kada se do tada odgovorna studentica Ekonomije nije javila roditeljima, a do jutra u svoju obiteljsku kuću nije stigla. Kristinu Šušnjaru života je lišio svirepi ubojica iz Dolca Donjeg. 

Stopirala je do Sinja, s povjerenjem sjela u auto poznanika Luke Pezelja. S izlikom kako mora po novac uputio se kući. Na putu je djevojku počeo dirati. Zamolila ga je da zaustavi automobil, na što je on nasrnuo. Pokušao ju je silovati. Ubio ju je s čak 23 udarca odvijačem.

U prvim jutarnjim satima nedjelje pokrenuta je opsežna potraga, ali gotovo ništa na ruku nije išlo policajcima. Tek se govorilo o zelenom automobilu sportskih "felgi". Sve dok nije jedan čudan poziv iz kamenoloma, desetak kilometara od triljskog mosta, počeo rasplitati priču i sužavati obruč oko hladnokrvnog ubojice. Ondje se šetao mještanin s psom i pronašao Kristinu. Prvo je mislio kako je riječ o lutki, ali ispostavilo se da je bio u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Dok je policija slagala mozaik, tjedan dana prije pronalaska tijela, Pezelj je u kaminu zapalio Kristininu odjeću, sjedala u Golfu je oprao, a onda dan kasnije s roditeljima otišao u kafić pokraj mjesta gdje je pokupio nesretnu djevojku.

Kasnije se sam predao policiji, na inzistiranje obitelji. Osuđen je na 31 godinu zatvora. Navodno se u zatvoru dvaput pokušao ubiti, ali njegovi prijatelji kaže kako je sve samo predstava za javnost. Za stravičan čin se nije pokajao. Do ubojice je policija došla prstom sudbine jer je automobil, koji se dovodio u svezu s cijelim triljskim slučajem, bio nepropisno parkiran u Makarskoj. Vozio ga je brat ubojice.

Na dan kad je ubijena Kristina je trebala slaviti 21. rođendan. Umjesto rođendanskog slavlja svećenik je na njezinu grobu služio misu.

Nestanak i ubojstvo Kristine bilo je tek jedno od niza trenutaka koji su senzibilizirali hrvatsku javnost. Anđela Bešlić pješačila je do svoje kuće u Sinju, Antonia Bilić ušla je u kobni kamion na Čikolskom mostu. Pokvareni mladenački planovi, prekinuti životi. Zauvijek ugašeni osmijesi koji su opijali. Anđela je ubijena 3. siječnja 2002. godine, Antonia 7. lipnja 2011.

Kristina je predvidjela svoju smrt. U poemi 'Zločin u vrtu ljubavi' opisala je stravičan čin do detalja.
- Bez borbe se ljubomori prepustio, samo povrijeđenost osjetio i savjete zle vještice poslušao... 

Kad su snažne ruke bodež u srce usjekle, samo težak uzdah nesretna djeva je iz sebe ispustila, a odmah nakon uzdaha i duša je izmoreno tijelo napustila...'

hr Tue Jan 04 2022 22:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0314de8e9ba0b008b459f/80
Foto: Grad Split

U Splitu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Tom prigodom u dvorištu Osnovne škole "Pojišan" na spomeniku djeci ubijenoj u holokaustu u nazočnosti gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih zamjenika Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića položen je vijenac
Grad Split i ove se godine tradicionalno pridružio obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Tom prigodom u dvorištu Osnovne škole "Pojišan" na spomeniku djeci ubijenoj u holokaustu u nazočnosti gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih zamjenika  Bojana Ivoševića  i Antonija Kuzmanića položen je vijenac.

Također, u sklopu globalne kampanje WeRemember upriličeno je i zajedničko fotografiranje sa učenicima škole sa porukom - We Remember. Kampanju godinama provodi Svjetski židovski kongres (WJC) kao međunarodna federacija židovskih zajednica, a usmjerena je na borbu protiv antisemitizma, svih oblika mržnje, genocida i ksenofobije.

Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Podsjetimo da je od 284 Židova koji su u vrijeme Drugoga svjetskog rata živjeli u Splitu, po podatcima Židovske općine, u antifašističkoj borbi sudjelovalo njih 114, a poginulo 29. U logore je odvedeno i ubijeno 22 djece, 52 muškarca i 47 žena.
hr Tue Jan 25 2022 18:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .