Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53845342179942c305f39fb0/80

Kickboxing zvijezda Ernesto Hoost stiže u Split

Hoost će postati član Kuće slave borilačkih sportova čije je sjedište u Splitu (Atrium Hall of Fame of Martial Arts) i koje će i ove godine, 3. srpnja u splitskom hotelu "Atrium" okupiti svjetski priznata imena iz svijeta borilačkih sportova

Jedan od najvećih boraca u svijetu kickboxinga i muay thaija, te osvajač čak četiri titule K1 World Grand Prixa, kojeg su Japanci zbog kiriruški preciznih i silovitih udaraca prozvali Mr. Perfect, Ernesto Hoost, stiže u - Split!

Hoost će postati član Kuće slave borilačkih sportova čije je sjedište u Splitu (Atrium Hall of Fame of Martial Arts) i koje će i ove godine, 3. srpnja u splitskom hotelu "Atrium" okupiti svjetski priznata imena iz svijeta borilačkih sportova.

Zasigurno najveća zvijezda je upravo Ernesto Hoost, ali domaćini i organizatori iz JJK Uragan ističu kako je ovo tek nastavak splitske priče koja iz godine u godinu raste i okuplja poznate borilačke zvijezde, te promiče zaslužne laureate.

- Iznimno smo ponosni što iz godine u godinu ovaj projekt Hall of Famea opravdava svoju međunarodnu reputaciju i prima zaslužnike temeljem nominacija iz cijeloga svijeta. U obzir za prijem dolaze osvajači olimpijskih, svjetskih i kontinentalnih medalja u borilačkim sportovima ili javne osobe (glumci, političari, novinari, poduzetnici, itd.) koji su svojim javnim angažmanom doprinijeli razvoju borilačkih sportova.

Tako nas raduje da će se nakon Marka Žaje, Thoma Harincka, Dragana Primorca, Don Dragona Wilsona, Branka Cikatića, Siniše Andrijaševića, Nicholasa Herberta, Billa Wallacea, Ante Nobila, Avi Nardije, Ede Unkovića, Marjan Olfers i mnogih drugih, ove godine najveća zvijezda biti Ernesto Hoost, legenda borilačkih vještina koji će ujedno u Splitu održati i  dvodnevni seminar (1.i 2. srpnja op.a.) - kazao je Matko Kuzmanić, direktor Jujitsu Croatia Teama i Organizacijskog odbora "Atrium Hall of Fame-a" uz napomenu kako će više informacija biti objavljeno na skorašnjoj press konferenciji.

hr Tue May 27 2014 10:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
//www.dalmacijanews.hr/files/6179a6be6f52df0b658b456c/80
Foto: HGSS

HGSS u akciji: Ozlijedio se tijekom penjanja, sedam spašavatelja interveniralo

Ozljeđena osoba je predana hitnoj pomoći na daljnju obradu
HGSS Stanica Makarska je u 17:40 sati zaprimila je informaciju da je jedna osoba ozljeđena tokom penjanja te da se radi o ozljedi ramena.

Osoba je pri svijesti i u dobrom stanju, ali nije u mogućnosti sama hodati. Odmah je pokrenuta akcija spašavanja na koju se odazvalo sedam spašavatelja sa dva vozila.

Po dolasku na mjesto nesreće osoba je imobilizirana i transportirana do najbliže prometnice brdskom nosiljkom mariner.

Ozljeđena osoba je predana hitnoj pomoći na daljnju obradu u 19:05 sati. U 19:30 sati, povratkom u stanicu, akcija je završena.
hr Wed Oct 27 2021 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6179a4b36f52df8e648b459d/80

Povratak Ive Miličević na glazbenu scenu

Iva, podrijetlom iz Rakitna (Hercegovina), a rođena u Munchenu 1980. te je sam talent za pjevanje, kako nam kaže, nasljedila je od oca Mirka sjajnog pjevača gange
Iva Miličević nekada umjetničkog imena Mala Iva nakon gotovo dvadesetak godina novom pjesmom "Ne nadaj se", na zadovoljstvo mnogih, vraća se na glazbenu scenu.

Iva, podrijetlom iz Rakitna (Hercegovina), a rođena u Munchenu 1980. te je sam talent za pjevanje,  kako nam kaže, nasljedila je od oca Mirka sjajnog pjevača gange.

U kratkom predstavljanju nekada "mala", a sada već odrasla mama Iva 15-godišnje djevojke nam kaže:

- S 5 godina prvi put sam zapjevala na svadbenoj svečanosti, poslije toga su nekako ljudi tražili da im pjevam kada god mogu, sjećam se da sam s roditeljima odlazila na takve pozive. S 15 godina slučajno sam upoznala Nenada Ninčevića sjajnog glazbenika  i autora i tako je krenula suradnja. Neno mi je pripremio i snimio album "Čokolada" sa 6 pjesama u izdanju tada Tutti Frutti Company. U to vrijeme moja omiljena pjesma je bila "16 godina".Iva nam još dodaje: Nastupila sam s velikim zadovoljstvom dva puta na najboljem hrvatskom festivalu zabavne glazbe, na Splitskom festivalu 1996. i 1997. tada s nepunih 16 godina, ta sjećanja još uvijek vrtim u memroji te se nadam kako ću ponovnim povratkom još jednom pozdraviti  odličnu publiku u Splitu.

Iva je 1998. izdala album u suradnji sa Sinišom Vucom i Croatia Recordsom, uz tadašnjih hit koji se vrti još uvijek na radijskim postajama, a zove se "Ljepotice". U pjesmi "Ljepotice" duetsko društvo joj je činio Siniša Vuco.

Poslije toga kako je odmicalo vrijeme privlačna Iva nastupala je po disko klubovima, različitim izborima ljepote u Dalmaciji i Hrvatskoj te na prigodnim glazbenim manifestacija u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i drugim europskim zemljama.

- Moram istaknuti kako mi je najljepše u ovom comebacku velika podrška moje obitelji, rodbine, mojih "Rakićana" i prijatelja kao i suradnika, ovaku pozitivnu energiju nisam dosad nikad osjetila. I mislim da se to osjeti i vidi u pjesmi i spotu. (Ne nadaj se...)

Uz profesionalni posao koji obavljam velika mi je želja poslije korone i famnoznog „lockdowna“ pjesmom i zabavom razveseliti ljude, jer posljednje dvije tri godine  su uvjetovale drugačiji način života. Svima nam je potrebna zabava, pjesma, veselje i dobri duh razmišljanja …

U slobodno vrijeme uživam rado u prirodi obožavam more, brda, planine , te ulaskom u studio snimam pjesme skojima se vraćam sigurnim korakom prema slušateljima, gledateljiima , ljudima koji vole druženje, osmijeh na licu i život koji zaista kratko traje. -zaključuje Iva Miličević.

hr Wed Oct 27 2021 21:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61799df06f52df9e648b458b/80

CARNET obilježava 30 godina i razvija "Nove prilike": Iskustva online nastave i učitelji novoga doba

Program otvorenja konferencije svojim dolaskom uveličao je prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja

Primjena umjetne inteligencije u obrazovanju samo je jedna od zanimljivih tema CARNET-ove trodnevne, 23. konferencije za korisnike koja se ove godine održava pod nazivom “CUC 2021: Nove prilike” i u srijedu, 27. listopada 2021. svečano je otvorena u Konvencijskom centru Šibenik. Tim događajem Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET ujedno obilježava 30 godina uspješnog djelovanja u poticanju primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju.

Program otvorenja konferencije svojim dolaskom uveličao je prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, te pritom izjavio: “Danas je praktički nezamislivo funkcioniranje obrazovnog sustava bez potpore CARNETA svega onoga što CARNET čini. Htio bih vam zahvaliti ta velika postignuća kojima ste omogućili prošlogodišnje odvijanje školske godine koji smo uspješno priveli kraju. Sada na početku ove školske godine ponovo smo suočeni s razmahivanjem pandemije gdje ćemo sigurno u nekim trenucima trebati prelaziti i na online nastavu. Od ravnatelja smo čuli da je CARNET spreman i da je već unaprijedio neke mogućnosti, pa ćemo onda svi zajedno sigurno uspjeti uspješno prebroditi i ovu situaciju.”

Okupljenima se obratio Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a: Kako bismo stavili naglasak na pozitivne aspekte svega novoga što nas je zadesilo u protekle skoro dvije godine – i sve one izazove koje smo prepoznali i ostvarili kao prilike - ovogodišnju smo konferenciju s pravom nazvali „Nove prilike“! Fokusirat ćemo se na sve one izazove koje smo na neki način pretvorili sada već u trendove u području učenja i poučavanja - kazao je Puljiz.

Osvijestit ćemo važnosti i dobre prakse poučavanja usmjerenog na učenika u online i hibridnom okruženju. Istaknut ćemo načine i korištenja novih tehnologija, ali i ulogu umjetne inteligencije u obrazovanju. Razgovarat ćemo o važnosti odgojno-obrazovnih radnika u ulozi stručnjaka u osmišljavaju i implementaciji digitalnih tehnologija u proces učenja i poučavanja. Po prvi puta na konferenciji se bavimo i temom održivoga razvoja, odnosno odgovornog korištenja tehnologije u službi zelene škole. 

Značajan dio konferencije posvetili smo i našem projektu e-Škole. Nakon uspješnog pilot projekta i pune tri godine provedbe druge faze projekta, predstavit ćemo vam trenutni status provedbe. Važno nam je ovdje istaknuti brojne projektne aktivnosti koje slijede u nadolazećem razdoblju a iznimno su bitne za kontinuiran razvoj digitalne zrelosti škola – i poćenito za cilj samog projekta, a to su Digitalno zrele škole.

 Kao ravnatelj CARNET-a, mogu vam obećati da ćemo (će CARNET) i dalje sustavno, i vjerujem kao i do sada, uspješno poticati digitalnu transformaciju obrazovnoga sustava i biti potpora digitalnim promjenama u društvu. To u prvome redu znači razvoj dobre mreže i niza usluga u skladu s potrebama svih skupina naših korisnika, pružanje različitih oblika obrazovanja i podrške za korištenje novih tehnologija u obrazovanju te zaštitu hrvatskoga digitalnog identiteta i prostora. 

Ove godine slavimo i 30. godina CARNETA te se ovim putem želim zahvaliti svim dionicima koji su ugradili svoje znanje i trud u razvoj CARNET-a kako bi danas bio ono što je, a to je strateška institucija hrvatskog obrazovnog sustava”, rekao je ravnatelj CARNET-a.

Otvaranju konferencije prisustvovali su i Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, te Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva i bivši “carnetovac”. “Digitalno društvo mora biti sigurno, a to osigurava upravo CARNET”, istaknuo je među ostalim Bernard Gršić.

Pokrovitelji konferencije su Ured predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nakon prošlogodišnjeg online formata uvjetovanog epidemiološkom prilikama, konferencija je ove godine organizirana u hibridnom izdanju, pa se može pratiti putem platforme za virtualne konferencije ili uživo u Šibeniku uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde.

Ove godine konferencija nosi naziv „Nove prilike“ pa je tako i program fokusiran na teme vezane uz prilike koje pruža informacijsko-komunikacijska tehnologija - na primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju, hibridno i fleksibilno obrazovanje. Ove godine prvi puta govorimo o održivom razvoju, odnosno primjeni tehnologije za zeleni i održivi razvoj u školi.

Konferenciju samo putem online platforme prati oko 1500 sudionika – učitelja, nastavnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama, profesora s fakulteta, CARNET-ovih sistem inženjera i koordinatora, članova znanstveno-istraživačke zajednice, te informatičkih stručnjaka i gospodarstvenika iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije. Za njih i sudionike koji fizički pristustvuju konferenciji je tijekom tri dana organizirano 50 radionica, niz interaktivnih izlaganja, tri pozvana predavanja, tri panel rasprave i dva okrugla stola.

Kako postati bolji učitelj, Koliko sam uspješan u provođenju online nastave, Vodič za obrazovne influencere – učitelje nomade, Učiteljica kakva želim biti, Budućnost obrazovanja je multidisciplinarna, samo su dio predavanja održanih prvog dana konferencije “CUC 2021: Nove prilike”, koje je pratila velika posjećenost i dobra atmosfera.

Predavanje na engleskom jeziku o obrazovanju učenika za njihovu budućnost, a ne za našu prošlost u srijedu je održao Andreas Schleicher iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i inicijator Programa za međunarodnu procjenu znanja i vještina učenika. Više od 20 godina radio je s ministrima i čelnicima obrazovanja na poboljšanju obrazovnog sustava.

Predavač Andreas Schleicher govorio je o budućnosti obrazovanja na koje će utjecati i umjetna inteligencija. No, lako je reći, a teško je napraviti - dodao je, te napomenuo da je prije društvo trebalo nekolicinu izvanrednih ljudi, a danas treba sve. Tu se, naravno, postavlja i pitanje rizika od automatizacije - gubitka posla zbog robota, no što ljudi imaju više znanja i vještina, to su manje šanse od gubitka posla - rekao je. “Danas se učenike educira za zanimanja koja više neće postojati. Škole nemaju osjećaj za budućnost, već učenike educiraju za našu prošlost” - kazao je Andreas Schleicher i napomenuo kako nije dovoljno znati kemiju i fiziku, već treba razmišljati kao znanstvenik. Inovacija je spajanje točaka u veliku ideju. Moderni svijet više ne nagrađuje ono što znaš, već za ono što možeš napraviti s tim znanjem - kazao je predavač i naveo primjere kako tehnologija pomaže u učenju: “Snaga tehnologije je u tome da može pratiti napredak učenika i učitelj tada može bolje znati kada krenuti dalje s gradivom. Upotreba tehnologije za učenike s poteškoćama daje im supermoći. Možemo pratiti kako različiti ljudi različito uče. Istaknuo je da se tehnologija upotrebljava kako bi ljudi dobili supersposobnosti.”

Predavanja stranih stručnjaka se nastavljaju u četvrtak kada će Marco Neves, stručnjak za primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju, također na engleskom jeziku, govoriti o dobroj praksi uvođenja umjetne inteligencije u obrazovni sustav Portugala, te odgovoriti na pitanje kako se umjetna inteligencija može koristiti u okviru personaliziranog učenja.

Zadnji dan konferencije rezerviran je za predavanje Fengchun Miaoa, direktora Jedinice za tehnologiju i umjetnu inteligenciju u obrazovanju u UNESCO-u. Fengchun Miao je zadužen za vođenje programa o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju, razvoju digitalnih vještina za nastavnike i učenike, otvorenim obrazovnim resursima (OER), mobilnom učenju i budućim e-školama, o čemu će biti riječi i na njegovom predavanju.

Povodom 30 godina CARNET-a o događajima koji su obilježili povijest Hrvatske akademska i istraživačke mreže, te o planovima za budućnost, govorili su prof. dr. sc. Predrag Pale, jedan od osnivača CARNET-a, prof. dr. sc. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i sporta od 2003. do 2009., Jasenka Gojšić, ravnateljica CARNET-a od 1998. do 2004. godine i Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a.

hr Wed Oct 27 2021 20:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/61798f906f52dff2638b45e2/80

TREĆA LIGA Sloga u derbiju bolja od Splita, Jadran razbio Uskok

Odigrano je svih devet utakmica 12. kola 3. HNL jug
U odnosu na 11. kolo, ovo kolo donijelo je neusporedivo više pogodaka, a bilo je tu uvjerljivih pobjeda, preokreta i lijepih golova.

Vodeći Jadran “razbio” je kliške Uskok uz hat-trick Abela Kalfića, a Hrvatski vitez poražen je od Neretve. Metkovci su tako u četiri dana srušili vodeće momčadi lige. Neporažena Sloga razbila je Split u režiji prvog strijelca lige Marija Marovića. Hrvace su preokretom došle do bodova protiv Neretvanca koji nikako da pronađe formu, a rutinski je do tri boda došla Zagora na pogon Gabrića i Krajine.

Fantastičnu utakmicu odigrali su OSK i Zadar, gosti su vodili 3:0, da bi domaća momčad u drugom dijelu došla do 3:3.

Sloga je s velikih 4:1 pobijedila susjede iz Splita uz tri pogotka Marija Marovića, sva tri glavom nakon centaršuteva s boka.

Počelo je pritiskom Sloge koja je izvela par kornera nakon kojih nije bilo opasnosti po vrata Roka Mikačića. Nakon toga je Split počeo bolje igrati, iz dominacije na sredini rodile su se dvije prilike, najprije je Krešimir Luetić pucao pokraj gola, da bi potom s distance probao i mladi Marino Kukoč, ali je Brdar obranio. Dok je dojam bio da je Split bolji protivnik na terenu dogodio se prodor zdesna Boke koji je ubacio, a vješti strijelac Marović u 23. minuti pogodio za 1:0.

Split je potom krenuo po izjednačenje i imao dvije velike prilike u istom napadu u 37. minuti. Pucao je Luka Buble s 18 metara, Brdar je obranio, a na odbijenu loptu naletio Ante Melvan koji je s pet-šest metara šutirao, no domaći vratar je nevjerojatno obranio. Brdar se pokazuje kao veliko pojačanje Sloge.

Do kraja prvog dijela domaći su imali još jednu prigodu kada je iz gužve pucao Valenti, no lopta je otišla preko gola.

U nastavku je Split pokušao s dvije izmjene, no odmah ih je prekinuo novi gol Marovića na centaršut Romića, a ubrzo je isti igrač zabio i nakon asistencija Gotovca. Nakon toga su Splitovci imali dvije prilike koje nisu iskoristili, pucali su Luetić i Bruno Kukoč, ali nije bilo promjene rezultata. Usprkos Splitovim napadima, Sloga je došla i do četvrtoga gola kada je zabio Vekić. Na samom kraju Luka Kapetanović je atraktivnim pogotkom malo ublažio poraz Crvenih.

Sloga ni nakon 12 utakmica ne zna za poraz, stroj Borisa Pavić iskoristio je poraz Hrvatskog viteza te su skočili na drugo mjesto.

SLOGA – SPLIT 4:1

MRAVINCE – Igralište Glavica. Gledatelja 100. Sutkinja: Jelena Pejković (Split). Pomoćnici: Proso i Kukulj. Delegat: Šetka.

STRIJELCI: 1:0 Marović (23), 2:0 Marović (47), 3:0 Marović (52), 4:0 Vekić (64), 4:1 Kapetanović (90).

SLOGA: Brdar, Andabak (od 88. J. Matković), Vuković, Pezo, Boko (od 74. Pranjić), Boljat (od 74. Copić), Gotovac, Romić, Valenti (od 63. Blažević), Vekić (od 88. Beović), Marović. TRENER: Boris Pavić.

SPLIT: Mikačić, Jelavić, Čović, Barać, Melvan, M. Kukoč, Mamić (od 46. Gale), Ožegović (od 55. Prančević), Luetić (od 55. Tomičić), Žužul (od 55. B. Kukoč), Buble (od 46. Kapetanović). TRENER: Ivan Radeljić

REZULTATI: 

Neretva – Hrvatski vitez 2:1 (Buhač 13′, Anković 18′ // K Torbarina 34′)

Sloga – Split 4:1 (Marović 26′, 47′, 53′, Vekić 65′ // Kapetanović 90′)

Vodice – Zmaj 2:2 (Celić 69′, Lozina 87′-ag // Dan.Rašić 14′-11m, Kovačić 75′)

Hrvace – Neretvanac 3:1 (Banić 57′-11m, Andrić 69′, 83′ // Mihaljević 6′)

Zagora – Urania 3:0 (Krajina 17′, 41′, Bitunjac 79′)

GOŠK – Junak 2:0 (Lang 22′, Žile 56′)

Primorac – Kamen 1:0 (Marić 86′)

OSK – Zadar 3:3 (Barać 47′, 62′, Vuleta 84’// Bačkov 5′, Blažević 8′, Stojčević 36′)

Jadran LP – Uskok 5:0 (Kalfić 7′, 26′, 42′, Raguž 28′, Krstičević 75′)
hr Wed Oct 27 2021 19:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Split

Pročitajte još . . .