Bandiću možda slijedi i oduzimanje titule počasnog građanina Srebrenice

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bi, zbog izjave u kojoj je spomenuo mogućnost uspostave trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, mogao ostati i bez naslova počasnog građanima Srebrenice nakon što mu je takvo priznanje tijekom dana uskratilo gradsko vijeće Sarajeva, prenijeli su u srijedu lokalni mediji u BiH.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je kako bi se rasprava o tom pitanju mogla naći već na sjednici općinskog vijeća zakazanoj za četvrtak.

Svatko pa i Bandić ima pravo na vlastito mišljenje, no neprimjereno je miješanje zagrebačkog gradonačelnika u ionako dovoljno komplicirano stanje u BiH, drži Duraković.

“Njegova (Bandićeva) vrijednost da bude građanin Srebrenice nije bila bazirana na politici nego na nekim djelima koje je grad Zagreb učinio za Srebrenicu, ali direktno uplitanje i miješanje u već kompleksnu političku situaciju u BiH nije njegov zadatak. Zbog toga ćemo na sutrašnjoj sjednici skupštine (općine) pokrenuti inicijativu o opozivu odluke o proglašenju njega kao počasnog građanina Srebrenice”, kazao je Duraković kako ga citira sarajevski portal klix.ba.

Načelnik Duraković nije siguran koliku će potporu ta inicijativa dobiti među vijećnicima, no drži kako će ipak biti dovoljno glasova da ona bude prihvaćena.

Bandić je za počasnog građanina Srebrenice proglašen 2009. godine. Primajući tu nagradu on je Srebrenici kao poklon grada Zagreba uručio i vozilo hitne pomoći.

U srpnju 2013. godine kada je obilježavana 18. obljetnica genocida nad Bošnjacima Srebrenice Bandić je načelniku Durakoviću i obiteljima svih žrtava uputio posebnu poruku solidarnosti.

“Pozvani smo da u tišini i dostojanstveno odamo dužno poštovanje srebreničkim žrtvama, pod ljudskim i pravdoljubivim geslom: zajedno i s istinom protiv zaborava”, napisao je tada Bandić Durakoviću.

POSLJEDNJE DODANO: