Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63c18fc85d7965499d8b4582/80
Foto: SMN

Predstavljena knjiga Silvane Burilović Crnov "Smiljana Rendić: zlatno pero hrvatskoga novinarstva"

Promociju su pjesmom uveličali 'Pivači evanđelisti' sa splitskih Brda i Ravnih njiva. Predstavljanje knjige moderirala je književnica Lana Roje Miličević
Knjiga „Smiljana Rendić: zlatno pero hrvatskoga novinarstva“ autorice dr. sc. Silvane Burilović Crnov, koja je objavljena u nakladi Glasa Koncila i sunakladi Hrvatskoga društva katoličkih novinara, svečano je predstavljena 12. siječnja 2023. godine u Splitu.

Uz autoricu, knjigu su predstavili glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, tajnica Hrvatskog društva katoličkih novinara Marija Belošević, prof. dr. sc. don Mladen Parlov i književnica Zdenka Čorkalo.

O Smiljani Rendić (1926.-1994.), znamenitoj novinarki i književnici, istaknutoj laikinji Crkve u Hrvatskoj tijekom i nakon Drugog vatikanskog koncila koja se s pravom može svrstati među prvakinje hrvatskog katoličkog novinarstva, došli su čuti mnogi pa je Galerija 'Vinko Draganja' dominikanskoga samostana bila dupkom ispunjena.

Glavni urednik lista Glas Koncila, kojeg je Smiljana Rendić s nekolicinom svećenika stvorila, g. Branimir Stanić kazao je kako glavni cilj ove knjige, koja obiluje zanimljivim informacijama, nije otkriti sve o Smiljani Rendić nego približiti njen genijalan lik kojem Crkva u Hrvatskoj, Glas Koncila i katoličko novinarstvo duguju mnogo.

- U ovoj knjizi možete doživjeti Smiljanu Rendić ne samo kao važnu ličnost 20. stoljeća nego doista kao izuzetnu i snažnu ženu. Ovo nije priča o junakinji našeg doba koja je bila siromašna dok je nisu otkrili te nije postala svjetski poznata bogatašica. Ona je ostala siromašna do kraja života i u tom svom siromaštvu učinila je nevjerojatne stvari. Iz vlastite bijede obogatila je ne samo Crkvu u Hrvatskoj nego i čitavo hrvatsko društvo.

Podsjetio je na njen progon i osudu koju je morala prolaziti ne samo zbog političkog članka za koji je osuđena. "Izlazak iz genitiva ili drugi hrvatski preporod" već zbog toga što je bila katolička novinarka u ona teška vremena. Pohvalio je temeljitu analizu arhivske građe te opširnost razgovora koje je sa Smiljaninim suvremenicima obavila autorica te zaključio da Smiljana Rendić svima u domovini i Crkvi može biti uzor i nadahnuće.

Tajnica Hrvatskoga društva katoličkih novinara Marija Belošević izrazila je radost što će zahvaljujući ovoj knjizi veći broj ljudi čuti za Smiljanu Rendić koja na najbolji mogući način podcrtava važnost vjernika laika, žena u Crkvi. Istaknula je kako od nje mogu učiti svi, a napose novinari, jer je njen život i rad svjedočanstvo promicanja objektivnosti, istine, moralne odgovornosti za napisanu riječ, hrvatskog jezika, povijesti, kulture i domoljublja.

"Snažna i jaka žena koja nikada nije odstupila od svojih uvjerenja"

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. sc. don Mladen Parlov kazao je kako je važno da postoje knjige kao ova koje će neke osobe i događaje izvući iz tame prošlosti i zaborava jer osobe kao što je Smiljana Rendić doista je vrijedno osvijetliti jer su dali veliki doprinos hrvatskoj kulturi, novinarstvu i Crkvi.

- Ona je bila snažna i jaka žena koja, iako nije imala zaštitu, nikada nije htjela odstupiti od svojih uvjerenja te je i u najtežim razdobljima sačuvala svoje dostojanstvo. Bila je žena erudiktinja koja je uvijek radila na svom znanju te je, iako nije imala fakultetsko obrazovanje, dobro govorila i pisala nekoliko svjetskih jezika te bez poteškoća ulazila u duboke teološke rasprave. Bila je vatikanistica koja je, iako nikada nije napustila Jugoslaviju, duboko poznavala život unutar vatikanskih zidina kao nitko u našem narodu prije ni poslije nje. Izrazito je voljela židovski narod jer je Isus po tijelu bio Židov te je temeljito poznavala njihovu povijest, kulturu i religiju. Bila je zauzeta vjernica laikinja koja je silno voljela Katoličku crkvu i hrvatski narod. Čestitao je autorici na izvrsnoj knjizi s nadom da će joj ovo biti prva u nizu knjiga.

"Rođena drugi put"

Književnica i doktorica Zdenka Čorkalo istaknula je kako je, zahvaljujući ovoj knjizi, Smiljana Rendić rođena po drugi put. Posvjedočila je kako je na svojoj prvoj godini studija medicine u Rijeci upoznala Smiljanu Rendić, družila se s njom i u tim susretima nikada nije osjetila neosunčanu stranu njezine stvarnosti. Približivši okupljenima povijesni kontekst njenog djetinjstva, mladosti i odrasle dobi kazala je kako je u svojim nastojanjima oko istine grubom silom zaustavljana i ponižavana do mjere koja je svakako imala namjeru promijeniti njezin katolički i nacionalni svjetonazor.

- Autorica nije imala lagan posao jer je trebalo pronaći i pročitati tisuće pisama, polemika i osvrta, trebalo je ne učiniti propust u izboru i trebalo se moći odvojiti od primjedbi kojih ima koliko i poznavatelja Smiljane Rendić dok je bila živa. Snagom prvorazrednog interpreta autorica je ušla u Smiljanin lik i u likove koji su o njoj govorili, nije dodavala svoje mišljenje nego je sve pročitano zaoblila, u intelektualnom i emocionalnom nadahnuću povezala vjerno i logično, kao da čitajući tekstove gledamo paralelno i film o njima. Knjiga se lagano čita, što je zasluga autorice, a teško pamti, za što se pobrinula sama Smiljana koja je enciklopedijskim znanjem i toplinom prema najmanjima, najslabijima, dala na znanje tko ju je obdario svime što je imala. - zaključila je.

Autorica knjige dr. sc. Silvana Burilović Crnov pojasnila je kako se sa mišlju i djelom Smiljane Rendić susrela prije nešto više od 11 godina te se u njoj probudio poticaj da istraži ono što je još uvijek nepoznato i otme zaboravu ono što je nepravedno u nj gurnuto. Godine istraživanja njene bogate pisane ostavštine kojoj pripadaju nekoliko knjiga, stotine objavljenih članaka u crkvenom i svjetovnom tisku te obilna privatna korespondencija izrodile su doktorskom disertacijom „Smiljana Rendić: katolička novinarka i pratiteljica Drugog vatikanskog koncila“.

Istaknula je kako je to istraživanje bilo velika i zahtjevna zadaća, ali i privilegij te radost i dar. Ova knjiga rasterećena je znanstvenoga aparata i svjedoči o hrabroj i odlučnoj, osebujnoj i borbenoj ženi, vjernici laikinji i vatikanistici, višedesetljetnoj hrvatskoj novinarki i književnici, ali i o vremenu u kojemu je djelovala, pisala, živjela svoj vjernički i nacionalni identitet ne odričući se istine, ne bježeći od poteškoća i nepravdi na koje je nailazila.

- Zbog svega spomenutog i zbog cjelokupnog njezinog doprinosa hrvatskom društvu, kulturi, jeziku a osobito Crkvi i hrvatskom katoličkom novinarstvu nadam se da će djelo Smiljane Rendić biti vrednovano onako kako ona to zaslužuje, da će ova knjiga i njezina promocija biti poticaj tome da će se njezino djelo jednom sabrati u sveske, prevesti na strane jezike, biti tema znanstvenih skupova i simpozija, da će se organizirati Dani Smiljane Rendić, a svakako je zaslužila da nagrada hrvatskih katoličkih novinara nosi njezino ime. - zaključila je. Zahvalila je svim sugovornicima, recenzentima, Glasu Koncila, Hrvatskom društvu katoličkih novinara i svima koji su dali doprinos nastanku ove knjige, a na poseban način svojoj obitelji na podršci.

Promociju su pjesmom uveličali 'Pivači evanđelisti' sa splitskih Brda i Ravnih njiva. Predstavljanje knjige moderirala je književnica Lana Roje Miličević.

Knjiga „Smiljana Rendić: zlatno pero hrvatskoga novinarstva“ ima 157 stranica, a kroz šest poglavlja donosi njen životopis i bibliografiju, domagojsku duhovnu formaciju i hrvatsko nacionalno usmjerenje, novinarsko i književno ostvarenje, praćenje i analizu II. vatikanskog koncila, odnos prema autoritetu te osvrt na nerazumijevanje njezina rada i uloge vjernika laika. Knjigu se može nabaviti u prodajnom prostoru Glasa Koncila (Kaptol 8, Zagreb) te preko web knjižare Glasa Koncila.

--------

Silvana Burilović Crnov diplomirala je, licencirala i doktorirala teologiju na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, na kojemu od ove akademske godine predaje kolegij o Drugom vatikanskom koncilu i laicima. Nedavno je izabrana u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika. Objavljuje znanstvene radove i sudjeluje na znanstvenim simpozijima i skupovima. Više od sedamnaest godina radi s medijima stvarajući sadržaj za katoličke medije i kao voditeljica Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije surađuje aktivno sa svjetovnim medijima.

Urednica je tv emisije „Radosna vijest“ s novinarskim iskustvom u različitim elektroničkim i tiskanim medijima. Završila je i za menadžera za odnose s javnošću. Dobitnica je rektorove nagrade najuspješnijim studentima Sveučilišta u Splitu. Članica je Hrvatskoga društva katoličkih novinara, Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Matice hrvatske i hrvatske sekcije European Society of Women in Theological Research. Supruga je i majka troje djece.

hr Fri Jan 13 2023 18:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/588b0e131eea8f342f8b4697/80
Foto: Pixabay

U novoj turističkoj sezoni ne zaboravite jednu stvar koja je gostima iznimno važna

Turistima brzi internet omogućuje jednostavno planiranje putovanja, rezervaciju i održavanje veze sa svojim najmilijima kod kuće

Svake godine Split je omiljena destinacija milijuna posjetitelja, a jedan od aspekta koji može uvelike poboljšati turističko iskustvo u Splitu, a često je zanemaren kao preduvjet turističkog smještaja, je snažna i stabilna internetska veza. Brzi internet pruža brojne pogodnosti i turistima i lokalnim tvrtkama, što ga čini neizostavnom sastavnicom suvremenog turizma.

Turistima brzi internet omogućuje jednostavno planiranje putovanja, rezervaciju i održavanje veze sa svojim najmilijima kod kuće. Uz pomoć stabilne internetske veze mogu brzo pristupiti informacijama o lokalnim atrakcijama, restoranima i događajima, pa i podijeliti svoja iskustva na društvenim mrežama u stvarnom vremenu. To čini putovanje praktičnijim i ugodnijim, povećavajući vjerojatnost povratka turista u budućnosti.

Štoviše, wi-fi postoji kao zasebna kategorija koju gost ocjenjuje prilikom boravka u apartmanu ili hotelu putem raznih platformi pa je mnogim iznajmljivačima i hotelima u interesu da svojim gostima ponude internetsku povezivost odlične kvalitete.

Građani splitskih kvartova Blatine - Škarpe, Lokve, Mejaši, Pujanke, Ravne njive, Split 3,  Trstenik i Mertojak već danas imaju priliku surfati najbržim internetom u zemlji, na Telemachovoj 10 Giga mreži, uz internetske brzine čak 20 puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj te do 40 puta veće u najvećem ponuđenom paketu, i to po konkurentnim cijenama. U nadolazećoj turističkoj sezoni pogodnosti i prednosti najbrže optičke mreže imat će priliku osjetiti i građani u drugim kvartovima diljem Splita - Sućidar, Plokite, Spinut i Lovret, uz značajno bolje korisničko iskustvo neovisno o tome koriste li internet u privatne ili poslovne svrhe.

Lokalnim tvrtkama internet ovakve brzine omogućuju dopiranje do šire publike, poboljšanje korisničke usluge i povećanje prodaje. Apartmani, hoteli, restorani i trgovine mogu koristiti internet za promidžbu svojih usluga, primati online rezervacije i nuditi mogućnosti digitalnog plaćanja. Uz brzi internet, lokalne tvrtke također mogu iskoristiti prednosti mrežnih marketinških strategija, kao što su optimizacija za tražilice i oglašavanje na društvenim mrežama, kako bi dosegle više kupaca i povećale njihovu vidljivost. To može rezultirati povećanjem prihoda i mogućnostima zapošljavanja za lokalno stanovništvo, dodatno podupirući lokalno gospodarstvo.

hr Mon Feb 06 2023 17:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0f46b5d79653add8b4620/80

Na otvorenju Mandracha u četvrtak 9. veljače nastupa vokalni sastav Cambi, a na Valentinovo 14.2. Zorica Kondža

U prostoru nekadašnjeg Hemingway Bara privode se kraju posljednje pripreme kako bi kroz nekoliko dana prostor zablistao raskošnim sjajem i primio nove goste posebno pripremljenim kulinarskim delicijima spojenim u fuziju doživljaja s prepoznatljivim mediteranskim zvukom
Nakon dugo iščekivanja, u četvrtak 9. veljače nova splitska gastro i zabavna destinacija Mandrach konačno otvara svoja vrata gala koncertom vokalnog sastava Cambi. U prostoru nekadašnjeg Hemingway Bara privode se kraju posljednje pripreme kako bi kroz nekoliko dana prostor zablistao raskošnim sjajem i primio nove goste posebno pripremljenim kulinarskim delicijima spojenim u fuziju doživljaja s prepoznatljivim mediteranskim zvukom. U gradu pod Marjanom, kažu nam vlasnici, od ovog četvrtka stvara se novi Mandrach Lifestyle.

A već idući tjedan, na Valentinovo, za sve zaljubljene, očekuje nas poseban nastup splitske dive Zorice Kondže i pratećeg orkestra. 

Mandrach, restoran & bar splitski je ugostiteljski dragulj koji gostima svoja vrata otvara prvi put u dnevno večernjem izdanju. Želimo u svom Splitu podignuti razinu ugostiteljske ponude, a posebno želimo budućim gostima ponuditi novu razinu zabave i druženja kakvu su mogli doživjeti na Azurnoj obali, Sardiniji ili na Capriju. Naš koncept obuhvaća šest cjelina (Restoran Mandrach, lounge Mandrach, pub Mandrach, bar Mandrach, catering Mandrach i VIP Mandrach) kojima želimo našim gostima ponuditi novo iskustvo u dnevno večernjem izlasku - istaknuli su iz restorana napomenuvši kako će sve rezervacije, informacije i program gostovanja komunicirati preko društvenih mreža i na telefonskom broju 0993232324. 

Za samo otvorenje izabrali su popularni splitski sastav Cambi zbog spoja toplog mediteranskog pop zvuka i moćnih vokala koji svojom raznolikošću repertoara oduševljavaju publiku svih glazbenih senzibiliteta.  

- Split je naš grad, tu nam je najdraže nastupati, veselimo se mnogim dragim licima koja će zajedno s nama pjevati iz publike. Doista smo počašćeni ovim pozivom - istaknuo je Joško Tranfić iz sastava Cambi. Momci su postali miljenici publike nakon hit pjesme "Zaljubljen" na Dori 2021., a od tada interes za njihove nastupe ne jenjava.

Nakon otvorenja ovaj četvrtak, slijedi iščekivanje glamuroznog nastupa Zorice Kondže na Valentinovo idući tjedan, a potom će organizatori, najavljuju, objaviti kompletnu listu posebnih koncerata uz koje će Splićani i njihovi gosti uživati uz novi Mandrach Lifestyle.  hr Mon Feb 06 2023 13:38:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0e5525d7965e4dd8b4617/80

U subotu u Omišu humanitarni događaj "Ljubav za ljubav - Večer s Pažaninom"

Sva prikupljena sredstva namijenjena su Zavodu za intenzivnu pedijatriju sa postintenzivnom skrbi KBC Split
U ovu subotu od 17 do 19 sati u sportskoj dvorani O.Š.Josipa Pupačića u Omišu održat će se jedinstven humanitarni događaj "Ljubav za ljubav - Večer s Pažaninom". Sva prikupljena sredstva namijenjena su Zavodu za intenzivnu pedijatriju sa postintenzivnom skrbi KBC Split.

A o čemu se točno radi ?!

U Lokvi Rogoznici već neko vrijeme aktivno djeluje KD „Lapiš“ čiji su članovi djeca uzrasta do 15 godina. Od samog početka kazalište i rad sa djecom biva prepoznat ne samo u našem mjestu nego i u široj okolici, kao nešto jako vrijedno i plemenito najprije od direktora CZK gospodina Petra Buljevića uz čiju smo stručnu, a i plemenitu podršku i pomoć došli do dosadašnjih postignuća.

Sa ponosom ističemo da su naša djeca tri godine prisutna sa predstavama na Noći kazališta u Omišu. Moto koji nas pokreće i motivira je „Ljubav za ljubav!“ Voditelji kazališta uče djecu da je dobiveni pljesak i osmijeh koji oni svojim nastupom izazovu kod ljudi vrjedniji od bilo kakvog novca i uistinu to njihova mala čista srca i shvaćaju. Naši nastupi imaju za cilj dijeliti radost i pri tom učiniti nešto korisno. Prošle godine smo u Splitu odigrali predstavu humanitarnog karaktera i donirane priloge predali djeci “Maestrala“.

Naše kazalište, uz upoznavanje djece sa glumom i kazališnim daskama ima i zadatak njegovati dalmatinsku riječ. Tako je nastala predstava „Lipa moja dalmatinska rič“. Kako se u tekstu spominju zaboravljena jela iz našeg mjesta, došli smo na ideju da uz pomoć poznatog kuhara Ivana Pažanina spojimo ugodno sa korisnim i organiziramo večer humanitarnog karaktera, a skupljeni prilozi donirali bi se Zavodu za intenzivnu pedijatriju i postintenzivnu skrb KBC Split. Želja nam je da pomognemo djeci koja svoje dane provode neizvjesno u bolnici umjesto bezbrižno u školi, vrtiću ili vlastitom domu.

Zašto baš Ivan Pažanin? Ni to nije slučajno jer on sa toliko ljubavi priča o svom kuharskom zvanju, a ono što nas oduševljava je i što kroz ljubav prema jelima naglašava i dalmatinske riči! Sve mu je puno šuga, prožeto maslinovim uljem u teći, na penjuru pa sa pomidoron na pjatu, flekon od konzerve na kanavaci i traversi… Čim smo mu iznijeli našu ideju bez imalo promišljanja pristao je da bude dio ove priče!

I, tako je nas nekolicina entuzijasta iz Lokve Rogoznice, odlučilo bez puno mudrijanja učiniti dobro djelo za spomenutu djecu, a i pokazati  da Lokva Rogoznica nije samo malo mjesto pokraj Omiša koje se u medijima spominje samo po požarima i čestim odronima na cesti!

Uz pomoć MO Lokva Rogoznica, udruge Zvir kuk, kuhara Ivana Pažanina, lokalnih  ugostitelja, Županije splitsko-dalmatinske, dramske umjetnice Ivane Giove Župa, ravnateljica Osnovne i Srednje škole Omiš, profesorica i učenika ugostiteljske kuharske škole Jure Kaštelan uz potporu grada Omiša i gradonačelnika Ivu Tomasovića, te privatnih poduzetnika i ljudi dobre volje koji su ušli u ovu priču, a ne žele da ih se posebno ističe organiziramo večer koja je zamišljena tako da djeca odigraju predstavu „Lipa moja dalmatinska rič“, a kuhar Ivan Pažanin probavao i ocjenjivao stara jela iz našeg mjesta. Sve će klapskom pjesmom popratila dječja klapa“ BEPO“iz O.Š. Josip Pupačić i klapa PASIKA.

Večer će se održati u dvorani O.Š. Josip Pupačić, u subotu 11.02. sa početkom u 17h. Napominjemo da će cijena ulaznica za predstavu biti simbolična i iznosi 5 eura, a na svakome od posjetitelja je da odluče koji će iznos dati kao humanitaran prilog za kušana jela. Iskreno se nadamo da ćete i vi prepoznati ovu akciju kao hvale vrijednu i doći do Omiša te pokloniti mali dar od srca jer samo oni ljudi koji nesebično daju ljubav, ljubav znaju i primiti!

NE PROPUSTITE  U MJESECU LJUBAVI POKAZATI SVOJE VELIKO SRCE , biti dio ove divne KULTURNO-KULINARSKE ČAROLIJE , povesti i mlado i staro u dvoranu, od 0-100god, zabaviti se i pomoći najmlađima kojima naša pomoć treba!

KD „Lapiš“ i MO Lokva Rogoznica

 


hr Mon Feb 06 2023 12:33:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0cdd55d7965e4dd8b4601/80

GASTRO RIVIJERA Učenici učili o slastičarstvu i pekarstvu od poznatih makarskih obrtnica

Mislila sam da će biti dosadno, ali je stvarno bilo zanimljivo - zadovoljna je radionicom učenica Leticia Sušac
Nova u nizu edukativnih radionica u okviru projekta 'Gastro Rivijera' u organizaciji makarskog Udruženja obrtnika održana je u kabinetu Srednje strukovne škole u Makarskoj. Radionici na temu slastičarstva i 'sourdough' pekarstva prisustvovalo je ukupno 20 učenika iz smjera turističko hotelski komercijalist. Da je u životu pa tako i u kulinarstvu važno raditi ono što voliš glavna je poruka koju su učenicima prenijele dvije mentorice, ujedno i poznate makarske obrtnice Ana Skender i Suzana Mustapić.  

Skender je vlasnica obrta 'Zrno Cukra', a znajući da je slatko ono čime bi se htjela baviti, prošla je prekvalifikaciju za zanimanje slastičarka i 2019. pokrenula vlastiti posao. Učenicima je prezentirala izradu školjkica od prhkog tijesta u varijanti punjenja kremom od vanilije i čokolade sa dodatkom šlaga. Marljive ruke učenika bile su zadužene za modeliranje tijesta u kalup od školjkica te pripremu krema i ukrašavanje deserta. 

Za edukaciju iz područja pekarstva pobrinula se Suzana Mustapić koja zajedno sa suprugom već 25 godina vodi obiteljski restoran 'Il Golfo'. Suzana je učenicima objasnila postupak pripreme 'foccacie' i  kruha od kiselog tijesta uz prezentaciju tehnika rezanja do željenog oblika. Učenici su naučili kako koristiti kvas, prepoznati njegove faze te u konačnici kako zamijesiti ukusan kruh. 

- Mislila sam da će biti dosadno, ali je stvarno bilo zanimljivo. Naučila sam kako kiselo tijesto doprinosi kruhu, a dojmile su me se i školjkice – zadovoljna je radionicom učenica Leticia Sušac, a njen kolega Lovre Beroš istaknuo je da mu je edukacija bila jako zanimljiva.

- Imamo novi pogled na pripremu kruha i kolača koji nam je dobra lekcija za daljnje školovanje - kazao je Lovre. 

Koordinator projekta Ante Matić, zahvalio je mentoricama ispred Ceha za ugostiteljstvo i turizam makarskog Udruženja obrtnika.

- Radionica je još jednom potvrdila da je praktičan rad najbolji način za učenje i najbolja motivacija mladih naraštaja. Ani i Suzani zahvaljujem na dolasku, održanoj edukaciji, a mi uskoro nastavljamo s novim radionicama u okviru projekta. 

hr Mon Feb 06 2023 10:53:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .