Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61753cda6f52dff55e8b45ea/80
Foto: Pixabay

HNB i banke ponovno poslale važno upozorenje: "Pripremite gotovinu!"

Građanima je upućena važna zamolba - da pripreme nešto gotovine za prve dane i da imaju razumijevanja jer je riječ o kompleksnom procesu
Održana je posljednja sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, a glavne poruke bile su da su pripreme pri samom kraju i sve ide prema planu.

Građanima je upućena važna zamolba - da pripreme nešto gotovine za prve dane i da imaju razumijevanja jer je riječ o kompleksnom procesu.

- Došli smo nadomak velikog strateškog cilja, uz Schengen, uvođenje eura je konačni korak Hrvatske s obje noge u najdublju integraciju Europske unije čime ostvarujemo strateški program Vlade i ispunjujemo preuzetu obvezu kada smo pregovarali članstvo u Uniji. - istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku 19. i ujedno i posljednje sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, kojom je predsjedavao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Ide li sve prema planu, bila je ključna tema, a Plenković je naglasio: Trebalo nam je pet godina intenzivnog rada. Želim svima zahvaliti koji su doprinijeli ovom procesu. Mislim da možemo biti itekako zadovoljni, ostvarili smo cilj brže nego neke druge zemlje koje su krenule prije nas. Postajemo 20. članica europodručja. Mi ćemo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo'.

Simbolično će prelazak s kune na euro biti obilježen kada će iza ponoći ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić na bankomatu blizu HNB-a podići prve eure, najavio je Plenković.

Podsjetio je i da 1. siječnja povodom ulaska Hrvatske u eurozonu i u Schengen u Zagreb stiže predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen s kojom će predstavnici Vlade posjetiti  Breganu. Dočekat će ih ondje slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar s kojom će razgovarati o novom režimu bezgraničnih kontrola, a potom će s Uvon der Leyen na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu popiti kavu koju će platiti eurokovanicama.

- Simbolično i bez velikih fešti i troškova. Ovo je opipljiva promjena za sve građane. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primjeren način obilježavanja. - poručio je Plenković i poručio: ''Ulazimo potpuno spremni u euro''.

Zadnje pripreme u tijeku

Primorac je podsjetio da je zbog uvođenja eura izmijenjeno 70 zakona, a usklađivanje zakonodavstva nastavlja se i u 2023. godini te da će poseban naglasak i dalje biti na zaštiti potrošača.

Obvezno dvojno iskazivanje cijena s ciljem informiranja kupaca stupilo je na snagu 5. rujna, a predstavljen je prvi put i proračun u eurima, kazao je te dodao: Iako se najveća bojazan odnosila na potencijalne inflatorne pritiske, oni su u Hrvatskoj minimalni, kao što su bili i u drugim državama koje su uvodile eure. Naravno da je razina općeg porasta cijena nešto veća i to je u skladu s očekivanjima.

U ovom tjednu je i finalna faza opskrbe gotovim novcem eura: Ukupno 1,2 milijuna komada početnih paketa eurokovanica je distribuirano institucijama.

Od 1. siječnja počinje razdoblje dvojnog optjecaja, gdje se uz kune koristi i euro. Građani će moći plaćati proizvode i usluge u kunama, a povrat će dobivati u eurima.

Do 31. prosinca 1300 bankomata će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja će 2700 bankomata biti spremno za isplatu eura.

Građani će imati godinu dana za zamjenu kuna u eure, a nakon toga će to moći obaviti neograničeno u HNB-u zamjenu novčanica dok će se kovanice moći mijenjati još iduće dvije godine.

Primorac je istaknuo da će dobrobiti od eura biti vidljive, značajne i trajne: Sigurno je da eurom stječemo instrument koji će Hrvatskoj omogućiti da bude ekonomski jača i otpornija na ovu i na sve buduće krize.

- Svi subjekti koji su uključeni u ovaj proces iskazali su spremnost, nitko nije iskazao poteškoće. - kazao je Primorac u izjavi za medije nakon sjednice Vijeća upitan očekuje li probleme na mjestima gdje se dominantno plaća gotovinom poput tržnica.

- Pojedine poslovne banke su već najavile da u određenom razdoblju neće možda raditi koji bankomat ili koja debitna kartica pa i ovom prilikom apeliramo na građane da imaju razumijevanja, radi se o kompleksnom procesu, i da to ne uzimaju za zlo te da naprave opskrbu gotovinom na vrijeme. - apelirao je Primorac.

- I u uobičajenim okolnostima zna se dogoditi da neki bankomat nije u funkciji pa nitko zbog toga ne pravi probleme. Molim građane da razumiju da se radi o složenom procesu i da ako dođe do zastoja, nije riječ o sistemskom propustu ili grešci, nego je nemoguće istovremeno opskrbiti sve te bankomate. upozorio je ministar financija.

Građani su poslušali, poduzetnici imaju još posla

Sve novčanice eura su nabavljene i distribuiraju se prema gotovinskim centrima i bankama, kao što će kasnije i prema poduzećima, kazao je Vujčić i dodao da se uspješno kraju privodi i kovanje eurokovanica: Uspjeli smo iskovati 400 milijuna komada hrvatskih kovanica, a ovaj tjedan očekujemo da će otkovati još pet milijuna komada, što će biti ukupno 96,4 posto od ukupne planirane količine kovanica.

Istaknuo je da je predopskrba banaka počela u listopadu i uspješno je realizirana: Predopskrba poduzeća koja je započela u prosincu dosad se odvijala sporom dinamikom. Nadam se da će se u idućim danima intenzivirati. Pozivam poduzetnike da pripreme potrebne količine eura za poslovanje na vrijeme.

Podsjetio je da se početni paketi eura za građane mogu kupiti u bankama, Pošti i Fini. Do sada je prodano 682.000 početnih paketa, odnosno gotovo60 posto od ukupnog broja paketa.

- Od sredine kolovoza do sada vrijednost kuna u opticaju je smanjena za više od 16 milijardi kuna, s 35,2 milijarde kuna na 18,9 milijardi kuna. Građani su nas poslušali. To će olakšati pritisak na konverziju gotovine u siječnju. - naglasio je guverner HNB-a.

hr Wed Dec 28 2022 13:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63be77015d79657f958b45aa/80

Policija traži očevice sinoćnje nesreće u kojoj je smrtno stradao vozač teretnog vozila

Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192
Sinoć oko 20.00 sati u Splitu na kolniku Ulice ZNG-a kod nadvožnjaka ispod Vukovarske ulice dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji vozač teretnog vozila. Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192.
hr Thu Feb 02 2023 09:12:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63cce7a85d796589b18b4583/80

U Hrvatsku stiže osjetno zahlađenje sa snijegom!

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice
Vedro je jutros u većini predjela, no tmurnije na jugu Jadrana, osobito prema otvorenom moru i otocima, gdje ima slabe kiše. Na istoku zemlje isto tako jutros kiši. U nastavku dana, osobito prema večeri, može biti i slabe susnježice lokalno u unutrašnjosti. U većini predjela zemlje bit će ipak barem dijelom sunčano, piše meteorologinja Tea Blažević za N1 Info.

Petak isto neće biti posve stabilan, treba računati na mogućnost prolazne slabe kiše u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti pretežno sunčano. Jutro će biti manje hladno u odnosu na jučer i jutros.

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice.

Nedjelja slična, uz slabu oborinu u unutrašnjosti izgledniju na zapadu, no isto tako treba računati na kišu na sjevernom Jadranu, osobito poslijepodne i navečer.

Novi tjedan donosi prave zimske prilike, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, piše nam se tako jače zahlađenje.
Prevrtljiva veljača ubrzo će pokazati svoju ćud.hr Thu Feb 02 2023 08:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6333343d18d1cbaef18b461d/80
Foto: Facebook

Novi pothodnik za sigurniji Trstenik!

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata
Damir Barbir, gradski vijećnik Splita i predsjednik Gradskog kotara Trstenik poslao je priopćenje u kojem ima dobru vijest za stanovnike kotara.

Nakon što smo se izborili da stavka izgradnje pothodnika u Ulici Moliških Hrvata uđe u Proračun Grada Splita, ostvaren je još jedan važan korak pri realizaciji za Trstenik ovog važnog pitanja; naime provedena je javna nabava i usvojena je najpovoljnija ponuda za izvođenje projekta s cijenom ponude od 2.380.707,25 kn s PDV-om. 

S ovim činom su se stekle sve pretpostavke za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta! 

U komunikaciji sa gradskim službama sam dobio informaciju da je planirani rok izvođenja radova 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. 

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata.

Moram istaknuti da je ovo zajednički projekt svih građana Trstenika koji su inzistirali na realizaciji od arhitekata Višnje Kukoč i Duje Štambuka, preko zajedničkog pisma gdje su podršku realizaciji projekta dali i predstavnici Osnovne škole Trstenik, Gradske knjižnice Marka Marulića Trstenik pa sve do pisma predstavnika Župe Sv. Ivana Krstitelja čija sam pisma podrške inicirao, prikupio i poslao službama kao pokazatelj jasne sinergije i volje građana i institucija Trstenika za realizaciju ovog vrijednog projekta.

Sigurnost naše djece i naših građana je na prvom mjestu, a mi ćemo učiniti sve da Trstenik svakim danom bude što bolje mjesto za život.

hr Thu Feb 02 2023 08:00:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63db4b595d7965becf8b45f0/80

U slijetanju vozila jedna osoba smrtno stradala na nadvožnjaku Visoka

Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde
Iz PU Splitsko-dalmatinske izvjestili su kako se večeras oko 20.10 sati na D8 u smjeru Stobreča na nadvožnjaku Visoka dogodila prometna nesreća, izlijetanje vozila van kolnika.

Od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći jedna osoba je preminula na mjestu događaja.

U tijeku vršenje očevida. Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde.
hr Wed Feb 01 2023 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .