Article

//www.dalmacijanews.hr/files/613857ef6f52dfc4238b457b/80
Foto: Borko Gunjača

Proslavljena Mala Gospa u marijanskom svetištu u Vepricu

Marijansko svetište Vepric kraj Makarske i ove je godine bilo mjestom vjerničkog okupljanja povodom proslave blagdana Male Gospe.
Po već uhodanoj praksi, središnje slavlje odvijalo se na uočnicu blagdana, u utorak 7. rujna, kada je Gospino svetište podno Biokova posjetilo više tisuća hodočasnika s Makarskog primorja, iz Neretvanske i Imotske krajine te susjednih otoka i iz Bosne i Hercegovine.

Središnje misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i ap. upravitelj Porečko-pulske biskupije mons. Dražen Kutleša uz koncelebraciju splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića, upravitelja svetišta don Miju Šurlina i šesnaest svećenika.

- Dragi vjernici danas smo u ovom Marijinom svetištu došli svatko sa svojim prošnjama i molitvama. Želimo moliti Mariju ali i učiti od nje, učiti od svoje Nebeske Majke. Većina nas je ono što je najvažnije za naš život naučila od svoje zemaljske majke“, kazao je na početku svoje propovijedi mons. Kutleša.

Tumačeći evanđeoski tekst nadbiskup je istaknuo tri bitne faze Marijina i Josipova postupanja i pronalaženja rješenja u poteškoćama. „Prva faza govori o velikoj nevolji kojoj je odgovor u vjeri, druga o Božjem vodstvu i poslušnosti a treća o odlučivanju i odlučnosti, odnosno hrabrosti. Marija je zaručena za Josipa, vole se i jedno drugom vjeruju ali Bog s Marijom ima drukčiji plan te ona kao djevojka postaje trudna. Možda čitajući to evanđelje ne razmišljamo što se sve događa u Marijinu životu“, kazao je nadbiskup Kutleša te nastavio:

- Ona čuje Božju riječ i biva joj poslušna, a to ima svoje posljedice. Pita se: kako objasniti Josipu i narodu da je začela po Duhu Svetomu? Međutim, Bog je ponovno intervenirao u njezin i Josipov život i tako spriječio strašne posljedice.“

Sveto pismo za sv. Josipa kaže da je bio muž pravedan, čovjek suosjećajan, koji je znao shvatiti i prihvatiti patnju drugoga čovjeka. Josip je znao da Marija nije u zavidnoj situaciji i da ako postupi po Zakonu bit će kamenovana. Josip nastoji naći najbolje rješenje i ne želi povrijediti ženu koju ljubi. Nalazi rješenje da će je potajno otpustiti, tako će nju spasiti a neće prekršiti Zakon. U tom je svjetlu mons. Kutleša podcrtao Josipovu i Marijinu vjeru u Boga i vjeru Bogu, kojom su odgovorili na nevolju koja ih je zahvatila. Potaknuo je vjernike da se upitaju i propitaju kome i što vjeruju te kakva im je vjera.

Budući da je anđeo kojega je Bog poslao Josipu kazao da je čedo u Marijinoj utrobi začeto po Duhu Svetome, nadbiskup je protumačio kako su Židovi shvaćali Duha Svetoga. „Bog dolazi i daje čovjeku znanje da bi mogao shvatiti prvenstveno Boga, svijet i samoga sebe. S druge strane Duh Sveti daje nam mogućnost za vidjeti ono što je Božje i što je istinski važno. Traženjem istine i Božje volje, Marija i Josip se podvrgavaju Bogu i slušaju Njegovu riječ. Čini mi se da danas vrlo često ne čujemo ni Boga ni drugoga, da smo gluhi i da su drugi gluhi, da jedni druge niti čujemo niti slušamo“, kazao je nadbiskup Kutleša.

Upozorio je da istina trpi i da se zatvara prostor Duhu Svetomu u našem životu kada ne slušamo Božji glas ni Božju volju. U tom je surječju pozvao vjernike, na poseban način roditelje i svećenike, da odgajaju primjerom, da slušaju Božji glas i Božju riječ te slijede Božju volju u svom životu. U protivnom „ne znamo što ćemo reći drugima kad nas pitaju o vjeri i moralu. Bojimo se da nam ne bi netko prigovorio da smo vjernici, da s vjerom rješavamo poteškoće oslanjajući se na Božju pomoć, dok drugi na drukčije načine prelaze preko tih poteškoća. Božji glas nam govori ali je pitanje koliko ga mi slušamo i čujemo“, istaknuo je nadbiskup.

Podsjetio je da čovjek čezne za slobodom a ona se događa onda „kada može pogledati svakoga u oči i reći ono što je bitno, kad se ne boji onih koji ubijaju tijelo a dušu ne mogu ubiti. Ovo mi se čini važnim osobito u današnje doba kad smo svi izgubili hrabrost i nitko nije odlučan učiniti velike stvari bilo u Crkvi, bilo u politici. Sami se ne usuđujemo učiniti ono što je bitno kako za obitelj tako i za društvo.“

Na kraju svoje propovijedi mons. Kutleša je kazao da blagdan Male Gospe treba potaknuti na promišljanje o onome što nam je činiti. „Kao vjernici trebamo vjerovati Bogu i kad nam se vjera ne čini jaka ona treba s Bogom napredovati i rasti kako bismo u poslušnosti Njemu mogli biti čvrsti u donošenju važnih odluka. One u prvom redu trebaju biti usklađene s Božjim zakonom. Mnogo puta u životu kad se pred nas stavi Božji i ljudski zakon biramo onaj ljudski pa i protiv Božjeg zakona. Tražimo danas od naše Majke vjere da nas pouči kako postupati u teškim situacijama i razlučiti bitno od nebitnoga“, poručio je nadbiskup podsjetivši da kao što su Isusa, Josipa i Mariju pratile brojne poteškoće tako one neće ni nas mimoići, ali će Bog za svakoga od nas naći najbolje rješenje.

Potaknuo je roditelje da budu odlučni i djecu poučavaju na pravi način ne govoreći im ono što žele čuti nego ono što je dobro za njih, da odgajaju svoju djecu po Božjim zakonima a ne po onima koji su protiv vjere i morala.

Obraćajući se svećenicima potaknuo ih je da budu pravi svećenici spremni pohvaliti ono što je dobro i upozoriti na ono što nije dobro, da budu svećenici kakvim ih Bog želi. Sve je pozvao da u ovim izazovnim, teškim vremenima imaju hrabrosti i vjere zajedno djelovati i moliti kako bi uz Božju pomoć došli do dobrih rješenja i odluka.

Na kraju euharistijskoga slavlja, za vrijeme kojega je pjevao mješoviti zbor i komorni sastav župe sv. Stjepana prvomučenika pod vodstvom mo. Jure Šabana Stanića, riječ je uputio nadbiskup Barišić.

Podsjetio je da je Svetište za ovogodišnju proslavu Male Gospe obogaćeno s nekoliko važnih sadržaja: izgrađen je most za hodočasnike, oslikana je blagovaonica te je izrađen mozaik na 14. postaji križnoga puta koji prikazuje Krista kako silazi nad pakao. Riječ zahvale predvoditelju slavlja i svima koji su sudjelovali u pripremi proslave uputio je upravitelj Svetišta don Mijo Šurlin. Potom je nadbiskup Barišić, uime Svetišta, uručio zahvalnicu velikom dobročinitelju Svetišta gosp. Pasqualu Sacco. Svečanoj koncelebraciji prethodila je molitva krunice i križni put, koji je predmolio don Pavao Banić te je blagoslovio novonaprevljene postaje križnoga puta.

Za brojne hodočasnike organizirana je sveta ispovijed. I ove je godine nakon misnoga slavlja izostala tradicionalna marijanska procesija kroz veličanstven krajobraz svetišta.
hr Wed Sep 08 2021 08:29:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .