Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f362a15daf72d57678b4625/80
Foto: HRT

Cijepljeno 443 zdravstvena djelatnika i 1711 korisnika domova za starije

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je u ponedjeljak kako je tijekom jučerašnjeg, prvog dana cijepljenja cijepljeno 443 zdravstvenih djelatnika te 1711 korisnika domova za starije.

- Tijekom jučerašnjeg dana do 19 sati ukupno je cijepljeno 443 zdravstvena djelatnika i 1711 stanovnika domova za starije", rekao je novinarima Capak na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Kazao je kako cjepivo neće biti dostupno liječnicima obiteljske medicine prije druge polovice siječnja.

- Što se tiče Pfizerovog cjepiva, očekujemo da će do druge polovice siječnja, kada će se početi cijepiti starije osobe, doći Modernino cjepivo koje može stajati u običnom frižideru 30 dana, dok Pfizerovo može stajati svega pet dana. Smatramo da će to značajno olakšati rad liječnicima obiteljske medicine", objasnio je Capak. Dodao je da su ih htjeli poštedjeti u ovoj prvoj fazi cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

Bude li Hrvatskoj dostupno više cjepiva i bude li potrebe za tim, izvijestio je kako razmišljaju o planu da se organiziraju cjepna mjesta, odnosno cjepni punktovi, kao ii mobilni timovi specijalizanata.

Capak je dodao kako su jučer telefonom prikupljali podatke o tome koliko se ljudi cijepilo te su pitali i imaju li nuspojave. "S terena smo dobili informaciju da nuspojava nije bilo. U sustavu prijava nuspojava HZJZ-a i HALMED-a trenutno nema niti jedna prijava nuspojava", kazao je Capak.

Dva slučaja nuspojava su se pojavila u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, o čemu je izvijestila ravnateljica Alemka Markotić.

- Bila su dva blaža osipa bez ikakvih posljedica u dvoje djelatnika. Jedan je bio unutar 15-ak minuta, a drugi nešto kasnije tako da još pokušavamo vidjeli je li nešto drugo utjecalo na pojavu osipa", naglasila je Markotić dodavši da nije bilo drugih reakcija.

Capak je izvijestio da će nove doze cjepiva doći tijekom ovoga tjedna, no ne zna precizno koji dan ili sat. Tada će doći osam kutija cjepiva sa 975 doza, ukupno oko 7800 doza.

Dodao je kako će i sljedećei tjedan doći 18 kutija s dozama cjepiva.

Govoreći o kampanji za cijepljenje, Capak je istaknuo da nemaju namjeru nikoga uvjeravati na cijepljenje, nego da će pravovremenim, preciznim, točnim i stručnim informacijama informirati građane o njegovim prednostima.

- Kampanja je počela medijskim istupima stručnjaka koji se bave cijepljenjem, i nekoliko stručnih skupova. Medijska kampanja nije još počela, upravo se priprema. Pretpostavljamo da će početkom siječnja početi jača medijska kampanja", najavio je Capak.

O najavama da će se članovi stožera cijepiti pred kamerama kazao je kako su se odlučili da toga neće biti jer su prve količine cjepiva bile simbolične te su ih ostavili za najpotrebitije.

- Čim dobijemo veće količine cjepiva mi ćemo organizirati cijepljenje", kazao je Capak.

Capak je izvijestio i o tjednim incidencijama zaraze, gdje u Hrvatskoj od 22. do 28. prosinca imamo 48 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije.

- Jučerašnja incidencija, 14-dnevna na 100.000 stanovnika je 710,5 za Hrvatsku, najvišu incidenciju ima Međimurska županija 1112, a najnižu Dubrovačko-neretvanska s 235", objasnio je Capak.

Prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije trenutna 14-dnevna incidencija Hrvatsku stavlja na 23. mjesto od 27 zemalja članica EU-a.

Prema sedmodnevnoj incidenciji smo nešto bolji, na 18. mjestu od 27 zemalja EU-a.

- Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika nas stavlja na 19. mjesto od 27 zemalja EU-a, sa stopom od 874,8", zaključio je Capak.

hr Mon Dec 28 2020 14:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e553f6b29111c93518b45b9/80

Zekanović vikao na Plenkovića: "Kako vas nije sram? Vi ste notorni lažljivac!"

Zekanović se javio za riječ i opleo po Plenkoviću

Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrvatskih suverenista, danas je u Saboru vikao na premijera Andreja Plenkovića kazavši mu da je notorni lažljivac. 

Tijekom rasprave o izvješću premijera o održanim sastancima Vijeća Europske unije, Zekanović se javio za riječ i opleo po Plenkoviću. 

- Ljuti ste jer sam Vam ja jedini dao košaricu i otišao. Radi svjetonazora, koji je meni bitan, a vama nije. To je bila Istanbulska konvencija, tu sam vam dobro naštetio i raskrinkao vašu nevjerodostojnost. Vi možete govoriti o svojim bajkama, 'mene narod izabrao, dobio sam svojih 5500 glasova' i vi možete pjevati. Vi ste notorni lažljivac. Između vas i mene je sanitarni kordon, niti sam, niti ću vam pružiti ruku. Kako vas sram nije izmišljati ovako gnusno, vi ste notorni i patološki lažljivac! -  vikao je Zekanović Plenkoviću.

hr Tue Jan 19 2021 21:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

Karin: "Prva doza cjepiva možda mi je i pomogla da covid prebolim bez jačih simptoma

Rekla je kako će sljedećeg tjedna primiti i drugu dozu cijepljenja nakon što isteknu tri tjedna od primanja prve doze

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin izjavila je u utorak kako vjeruje da joj primanje prve doze cjepiva pod inkubacijom koronavirusa nije odmoglo nego čak možda pomoglo da preboli tu zarazu bez ikakvih jačih simptoma.

- Prvu dozu cjepiva primila sam pod inkubacijom i nakon toga sam tek dva dana imala blagu povišenu temperaturu,  a potom više nikakve simptome, što znači da mi prvo cijepljenje pod inkubacijom nije odmoglo nego mi je čak možda i pomoglo da bez ikakvih negativnih posljedica prebolim ovu zarazu. - rekla je dr. Karin za Hinu nakon isteka izolacije.

Naglasila  je kako se osjećala jako dobro cijelo vrijeme dok je bila u izolaciji nakon što je testom utvrđeno da je pozitivna na koronavirus, ali da je prije cijepljenja bila inkubirana. Dodala je kako nakon prve doze cijepljenja nije imala nikakve nuspojave.

Ona je rekla kako će sljedećeg tjedna primiti i drugu dozu cijepljenja nakon što isteknu tri tjedna od primanja prve doze.

- Primit ću i drugu dozu jer cijeljenje je jedini način da osnažimo imunitet i zaštitimo se od Covida. - poručila je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin.

hr Tue Jan 19 2021 20:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Iznenada preminuo ugledni ginekolog iz Dubrovnika: 'Ostavio je neizbrisiv trag kod svojih pacijenata i suradnika!'

Preminuo je u 51. godini života.
Iznenada je u nedjelju, u Zagrebu, preminuo Mario Kerner, ugledni ginekolog, Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom. Preminuo je u 51. godini života.

- U dubokoj boli javljamo da nas je napustio naš veliki prijatelj i suradnik, vrstan stručnjak, divan čovjek, doktor Mario Kerner.

Ljubazan, pun empatije, staložen i stručan, dr. Kerner je ostavio neizbrisiv trag kako kod svojih pacijenata tako i kod svojih suradnika. Sjećanje na dr. Kernera živjet će s nama svakodnevno kroz sve što nas je naučio i zauvijek ćemo biti zahvalni što smo ga imali - Tužnu vijest za brojne Dubrovčane objavila je Poliklinika Medifem.

hr Tue Jan 19 2021 16:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f9bf4dc6f52dfb72b8b4570/80

Zaposlenici splitskog KBC-a skupili gotovo 280 tisuća kuna za potresom pogođena područja!

Zahvalu im je uputio ravnatelj KBC-a, Julije Meštrović.

Zaposlenici splitskog KBC-a, koji su u vrijeme pandemije došli na naslovnice svih medija svojom žrtvom i predanim radom, veliko su srce pokazali i nakon što je Sisačko-moslavačka županija ostala porušena u potresu.

Prikupili su nešto manje od 280 tisuća kuna. 

Zahvalu im je uputio ravnatelj KBC-a, Julije Meštrović.

- Mnogi su naši sugrađani ostali bez vlastitih domova, radnih mjesta, škola, vrtića i zdravstvenih ustanova.

Svi smo mi u Hrvatskoj pozvani dati svoj doprinos kako bi se život na nastradalim područjima naše domovine obnovio i sačuvao. Naša bolnica redovito prima donacije zahvaljujući kojima stalno unaprjeđujemo kvalitetu našeg rada.

Osobito nam je značila pomoć za vrijeme pandemije covid-19, kad su brojne tvrtke i pojedinci prepoznali važnost naše ustanove, kao i naše potrebe. Naš poziv je briga za druge, a u posljednjih devet mjeseci koliko traje borba s pandemijom, ulažete nezapamćene napore štiteći zdravlje i živote naših sugrađana. Uza sve izazove i teškoće s kojima se svakodnevno nosimo u svom radu, ovim ste činom još jednom pokazali osjećaj solidarnosti i odgovornost za one među nama koji su u većoj potrebi.

Hvala vam na tome - napisao je Meštrović.

hr Tue Jan 19 2021 16:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .