Article

//www.dalmacijanews.hr/files/625eddcbecdbd1b7478b45b0/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Predstavljeni 32. Marulićevi dani: Splitska publika imat će priliku pogledati deset predstava

Na otvorenju će svečano biti dodijeljene nagrade Marin Držić, a prvonagrađeni tekst koncertno će izvesti studenti glume Umjetničke akademije u Splitu
U četvrtak 21. travnja započet će, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, 32. Marulićevi dani, međunarodni kazališni festival hrvatskog dramskog pisma. Tijekom osam festivalskih dana splitskoj će kazališnoj publici biti ponuđeno deset predstava u konkurenciji za festivalske nagrade u izvedbi kazalištâ iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Bit će predstavljeno nekoliko recentnih teatroloških izdanja, održat će se tradicionalna radionica dramskog pisanja. Na otvorenju će svečano biti dodijeljene nagrade Marin Držić, a prvonagrađeni tekst koncertno će izvesti studenti glume Umjetničke akademije u Splitu. Festival završava 28. travnja dodjelom nagrada i izvedbom jedanaeste predstave, izvan konkurencije. Za sudjelovanje na Festivalu prijavljen je rekordan broj od 56 predstava iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Festival otvara dramska predstava Usidrene Elvisa Bošnjaka u koprodukciji HNK Split, GDK Gavella, Zagreb i HNK Zadar. Predstava je to koja na scenu donosi lik otočke žene stijene koja usprkos očekivanjima okoline povratak svog muža nakon 37 godina na moru dočekuje osušenih emocija. Bila je izabrana za prošlogodišnji festival, no zbog objektivnih razloga nije mogla biti tada izvedena pa je uvrštena u ovogodišnji program. Prije izvedbe, u četvrtak 21. travnja u sklopu svečanosti otvorenja bit će dodijeljene nagrade Marin Držić Ministarstva kulture za dramski tekst.

U festivalskom programu slijede predstave: Una Vizek Ja od jutra nisam stao (HNK u Mostaru); Miroslav Krleža U agoniji (HNK u Zagrebu); Tituš Brezovački Matiaš, grabancijaš, dijak (HNK u Varaždinu); Josip Kozarac – Borislav Vujčić Tena – kronika raspada jedne ljepote); autorski projekt Sanje Milardović Mala čuda (Teatar Exit, Zagreb i Umjetnička organizacija Teatrum); Miran Kurspahić i Rona Žulj Krizni stožer (Kazališna družina Rebel, Zagreb); autorski projekt Olje Lozice Disanje (Kazalište PlayDrama Split i Zagrebačko kazalište mladih); Mate Matišić Ja sam ona koja nisam (Zagrebačko kazalište mladih); Tena Štivičić64 (Atelje 212, Beograd).

Posljednjeg festivalskog dana 28. travnja bit će dodjeljene festivalske nagrade Marul u šest kategorija, nagrade publike za najbolju predstavu, te nagrade lista Slobodna Dalmacija za glumačko ostvarenje. Po završetku svečanosti zatvaranja Festivala dubrovačko Kazalište Marina Držića van konkurencije izvest će predstavu Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije Tibora Hrs Pandura i Livije Pandur prema B. M. Koltèsu i W. Shakespeareu.

Na današnjoj konferenciji za medije sad već bivša ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić naglasila je (u tom trenutku još uvijek nije bila podnijela ostavku!):

- U konkurenciji imamo odličan program o kojem će više govoriti izbornica. Ja bih naglasak stavila na dramske tekstove. Ove godine imamo vrlo jaku konkurenciju od čak sedam suvremenih dramskih tekstova koji ulaze u konkurenciju za nagrade Marul za suvremeni dramski tekst. To je razlog zbog kojeg smo odlučili u žiri ovogodišnjih Marulićevih dana uključiti dva dramatičara, Tomislava Zajeca i Ivanu Vuković pored redateljice Nenni Delmestre, oblikovatelja svjetla Denija Šesnića i kostimografkinja Irena Sušac. Dvije od drama u ovogodišnjoj konkurenciji laureati su Marina Držića.

Ovogodišnje će Nagrade Marin Držić biti uručene na početku Festivala. Prvu nagradu dobila je Nikolina Rafaj za dramu Kamo se ide kad se odlazi koju će čitati studenti glume drugog festivalskog dana. Drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg i Tomislav Zajec, a treću nagradu ravnopravno dijele Anita Čeko, Hrvoje Kovačević i Ivana Sajko. U programu ovogodišnjeg festivala dvije su po tekstovima laureatima Držića pa vjerujem kako je to početak trenda češćeg postavljanja tekstova koji su dobili tu nagradu - rekla je malo prije nego što će podnijeti ostavku.

Izbornica Kim Cuculić govorila je o izabranim predstavama:

- Jako je ohrabrujući podatak da je za ovogodišnji festival bilo prijavljeno čak 56 predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije i to u pandemijskoj godini. To znači da su se predstave po tekstovima hrvatskih klasičnih i suvremenih autora, kao i autorski pojekti radili diljem regije, a mislim i šire jer sigurno ima i predstava koje nisu bile prijavljene. Lijep je to podatak a ima i domaćih kazališta koja su u jednoj sezoni izvela čak četiri teksta hrvatskih autora. Predstave će biti igrane u HNK Split, te na pozornicama Gradskog kazališta mladih i Gradskog kazališta lutaka. Pri izboru se nisam vodila unaprijed smišljenom koncepcijom, prvenstveni kriterij bila mi je kvaliteta u svim segmentima predstava. Samo od sebe se nametnulo da je većem broju izabranih predstava u središtu propitivanje ženskih tema, primjerice obiteljskog nasilja, ali ima i drugih suvremenih tema s kojima se danas suočavamo kao što su pandemija, rat, iseljavanja, kriminal, korupcija i druge.

Tako je Ja sam ona koja nisam Mate Matišića u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih i u režiji Paola Magellija primjer predstave koja tematizira ženske subine u današnjem društvu. Predstava Tena - kronika raspada jedne ljepote u dramatizaciji Borislava Vujčića prema klasičnom tekstu Josipu Kozarcu kojemu se pristupa na zanimljiv način i u čijem je središtu ponovo sudbina ženskog lika. Predstava je koprodukcija čak pet kazališta: Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, GDK-a Gavella, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. Drama 64 suvremene dramatičarke Tene Štivičić, u izvedbi beogradskog Ateljea 212 govori , tematizira problem nmogućnosti imanja djece s kojim se suočava jedan bračni par. Ja od jutra nisam stao Une Vizek, laureat nagrade Marin Držić, vrlo je popularan. Izvodi se u Zagrebu, prijavljena je bila i predstava kragujevačkog kazališta, a na Marulićevim danima izvest će je mostarski HNK koja na zanimljiv crnohumorni način pristupa središnjoj temi obrnutih rodnih uloga gdje su žene na pozicijama moći a muškarci ostaju doma obavljati kućanske poslove.

Usidrene, predstavu koja otvara festival izabrala je moja prethodnica Gordana Ostović no, kako nije mogla biti izvedena prošle godine, bit će odigrana sad. U agoniji Miroslava Krleže zagrebačkog HNK dolazi u novom režijskom pristupu ovom klasičnom djelu hrvatske dramske književnosti Ivice Buljana. Taj dobro poznati tekst uvrstila sam jer smatram da svaka generacija gledatelja zaslužuje vidjeti svoju Lauru, a to je u ovom slučaju glumica Nina Violić. Matiaž, grabancijaš, dijak u režiji Krešimira Dolenčića varaždinskog HNK  još je jedan stari tekst, primjer kajkavske književnosti, no pristupa mu se na suvremen način na koji teme iz starog teksta ponovo postaju aktualne. Uvrstila sam i vrlo zanimljivu monodramu, autorski projekt glumice Sanje Milardović Mala čuda koja dolazi u produkciji Teatra Exit. U trenutku u kojem se zbivaju događaji kojima se bavi je Krizni stožer Kazališne družine Rebel iz Zagreba Mirana Kurspahića i Rone Žulj. Autorski projekt Olje Lozice, duodrama Disanje dolazi kao koprodukcija splitskog kazališta Playdrama i Zagrebačkog kazališta mladih i progovara o temi smrti, još jednoj aktualnoj posljednjih godina.“

Producent Jasen Boko predstavio je poprtani festivalski program u kojem će biti predstavljena tri teatrološka izdanja, dramskog zbornika Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2020, knjige Grozdane Cvitan Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan, te predstavljanje knjige Bojane Denegri Svjetlo juga: Rudolf Bunk između Njemačke i Jugoslavije. Studenti 3. i 5. godine studija glume Umjetničke akademije u Splitu javno će pročitati dramu Nikoline Rafaj Kamo se ide kad se odlazi, prvonagrađenu na ovogodišnjem natječaju Marin Držić, na Šolti će se i ove godine, u sklopu Marulićevih dana, održati tradicionalna pjesnička manifestacija Ča, more, judi, a u povodu 100. obljetnice Muzičke akademije u Zagrebu i 25. obljetnice Odsjeka za solo pjevanje Umjetničke akademije u Splitu održat će se program nazvan Hrvatski operetni intermezzo.

Nažalost, sve ovo palo je (nadamo se, samo privremeno) u drugi plan zbog današnjih događanja upravo oko splitskog Teatra.

hr Tue Apr 19 2022 17:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b14e18d1cb0f388b4591/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Splitski festival koncertima će uveličati Zorica Kondža, Massimo i Neno Belan

Glazbena manifestacija koja će proslaviti 62. rođendan imat će program punih deset dana, a tri glavna dana festivala su od 1. do 3. srpnja
Splitski festival ove će godine proslaviti 62. rođendan, s programom u čak deset dana. Festivalski šušur na ulice Splita donijet će brojne koncerte, a sve će krenuti solističkim koncertom Zorice Kondže "Vrijeme ljubavi".

- Mi se trudimo da naš glazbeni izričaj opstane za uvijek, da dođe i stoti Splitski festival i da naša djeca pjevaju naše pjesme - rekao je Tomislav Mrduljaš, direktor Dalmacija koncerta, organizatora Splitskog festivala.

- Ove godine smo se maksimalno potrudili, napokon ćemo imati festival pred punim gledalište na Prokurativama, ne kao prošle dvije godine. Pripremili smo program da zadovoljimo sve ukuse budući da je pozornica festivala gdje se sretnu mladi i iskusni, i oni koji pjevaju različite stilove glazbe - podvukao je Mrduljaš koji je uz Kondžu, najavio i koncert Massima. Zorica je na Peristilu 23. lipnja, a Massimo dan kasnije.

Tri glavna dana festivala, od 1. do 3. srpnja, otvorit će koncert Nene Belana i Fiumensa, Tereza će drugog dana u Večeri retreospektive pjevati "Prokurative, moja prva ljubav", a veliko finale bit će, tradicionalno, s novim pjesmama.

hr Fri May 27 2022 13:11:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290862818d1cbe1378b456b/80
Foto: DN

[FOTO] Studenti Pomorskog fakulteta posjetili Zvjezdano selo Mosor

Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić

Nakon dvogodišnje stanke prouzročene pandemijom, suradnja Pomorskog fakulteta u Splitu i udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) nastavljena je novim posjetom skupine studenata zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Posjet je ostvaren u sklopu kolegija astronomske navigacije, a studente druge i treće godine studija pomorske nautike je vodio njihov prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Kao i ranijih godina, studenti su na početku posjeta pod vodstvom svog profesora s terase zvjezdarnice obavili vježbu rukovanja sekstantom. Po okončanju vježbe, dobili su priliku i kroz teleskop opremljen filterom promotriti Sunčev disk i na njemu uočiti nekoliko Sunčevih pjega, kao i manjim dalekozorima „baciti oko“ na okolne planine i otoke.

Uslijedilo je predavanje o Sunčevom sustavu i drugim svemirskim temama, održano u velikoj dvorani zvjezdarnice. Na koncu je s terase zvjezdarnice promatran prolazak Međunarodne svemirske postaje, a studenti su upoznati i s položajima najsjajnijih zvijezda i najupadljivijih zviježđa vidljivih ovih dana na večernjem nebu. Pokazano im je i kako najlakše pronaći Sjevernjaču, bez upotrebe mobitela.

Uz prof. Lušića, posjet studenata je organizirao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, dok je za astronomski dio programa bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez. 


hr Fri May 27 2022 10:07:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6290719618d1cbd0358b45c9/80

Josip Matkov iz OŠ Kamen-Šine pobijedio na državnom natjecanju "Sigurno u prometu"

U natjecanju su sudjelovala 84 učenika petih i šestih razreda i 65 mentora

U organizaciji Hrvatskog autokluba i Agencije za odgoj i obrazovanje odnosno Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, uz podršku Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa,  u Rovinju je od 17. do 19. svibnja održano 28. Državno natjecanje pod nazivom „Sigurno u prometu“. Domaćin i suorganizator natjecanja bio je Autoklub Pula-Rovinj. U natjecanju su sudjelovala 84 učenika petih i šestih razreda  i 65 mentora. Po dvije djevojčice i dva dječaka, koji su prethodno pobijedili na županijskim natjecanjima i natjecanju u Gradu Zagrebu, raspoređeni su u 21 ekipu.

Ekipe su se natjecale u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila te u vještinama upravljanja biciklom. Cilj natjecanja je sustavno povećavanje sigurnosti cestovnog prometa djece koja tijekom natjecanja stječu znanja i vještine iz prometnih propisa i vještinu upravljanja biciklom. 

Među  dječacima pobjednik je Josip Matkov, učenik 5. razreda Osnovne škole Kamen-Šine iz Splita koji se  svojim radom, zalaganjem i  uz stalni poticaj svoje mentorice Nele Beronje plasirao na europsku razinu natjecanja. 

Pobjednici državnih natjecanja odlaze na europsko natjecanje u organizaciji Hrvatskog autokluba koje se održava krajem rujna 2022. godine u Zadru.

Zahvaljujući ovoj prometno-edukativnoj akciji, u Republici Hrvatskoj smanjuje se broj stradale djece u prometu.
hr Fri May 27 2022 08:37:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62906e3118d1cba9368b4574/80

Svjetski dan multiple skleroze: Na 12 lokacija diljem Hrvatske tisuće ljudi hodat će za one koji ne mogu

U akciju se uključila cijela Hrvatska, pa tako i Split, pa će se od petka do ponedjeljka broji korake pod sloganom „Svaki korak se broji - Hodajmo za one koji ne mogu“.

Svjetski dan multiple skleroze i ove se godine obilježava 30. svibnja mnogobrojnim akcijama diljem svijeta. 

Hrvatska se pridružuje milijunima ljudi koji ovaj dan kreativno i glasno pričaju o životu s multiplom sklerozom, i to višednevnom akcijom naziva „Hodajmo za one koji ne mogu“ u organizaciji Udruge MS TIM Hrvatska. Naime, na čak 12 različitih lokacija diljem zemlje cijeli vikend održavat će se jedinstvena manifestacija „MS walk“ koja će osmu godinu za redom okupiti na tisuće ljudi i u kojoj mogu sudjelovati baš svi građani. 

Sve u cilju širenja svijesti o ovoj bolesti, promoviranju mogućnosti kvalitetnog življenja s njom i okupljanja dijela oboljelih ljudi, kojih je u Hrvatskoj u ovom trenutku više od 7.000, na motivacijsko druženje, edukaciju i širenje pozitivne energije.

Najmasovnije događanje – zagrebački „MS walk“ održat će se na sam Svjetski dan multiple skleroze, u ponedjeljak na jezeru Bundek s početkom u 17 sati, i to uz bogat program. 

Pod već dobro poznatim sloganom „Svaki korak se broji – Hodaj za one koji ne mogu“, na tisuće oboljelih i njihovih prijatelja obojat će Bundek u narančasto, službenu boju oboljelih od multiple skleroze te tako svojim hodom simbolično skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se susreće preko 7.000 oboljelih u Hrvatskoj i gotovo 3 milijuna ljudi diljem svijeta. 

Program započinje u 17 sati motivacijskim predavanjem Slavena Škrobota, svima poznatog avanturista i strastvenog zaljubljenika u putovanja. Unatoč invaliditetu – tetraplegiji, Slaven je odlučio živjeti punim plućima te putovanjima svijetom na najbolji način promovirati cilj udruge, a to je potaknuti, motivirati i inspirirati ljude kako bi se usudili slijediti i živjeti svoje snove. 

Baš zato sve donacije od ovogodišnjeg „MS walka“ usmjerit će se upravo Slavenu kojemu je potreban novi bicikl za nove avanture, pošto je svoj oštetio na avanturi dugoj tisuće kilometara. 

Nakon Slavena drugo vrlo zanimljivo motivacijsko predavanje „Trči(m) da bi hodao!“ održat će uspješan poduzetnik Saša Stanković, osnivač MS tima Zagreb koji multipli sklerozi unatoč, aktivno trči. 

U sklopu MS talk-a ove godine gostuje počasni član Udruge, vrsni neurolog posvećen multiploj sklerozi prof. dr.sc Mario Habek koji će govoriti o najnovijim terapijama te istraživanjima vezanim uz MS kako bi doznali koliko smo bliže konačnom i najvažnijem cilju – pronalasku lijeka za multiplu sklerozu. 

Odmor i dozu smijeha donijet će priznati hrvatski stand up komičar Vlatko Štampar, a dozu plesa DJ Dee Dee, medicinska sestra i DJ koja također boluje od multiple skleroze. 

Masovni „MS walk“ – šetnja oko jezera Bundek počinje u 18 sati kada će sudionici iz cijele Hrvatske Bundek u potpunosti obojati u narančasto.

Svi građani pozvani su priključiti se u nekom od gradova koji sudjeluju u akciji, hodati, zbrojiti svoje korake i objaviti ih na vlastitim društvenim mrežama te na društvenim mrežama Udruge MS TIM Hrvatska. Prošle godine u akciji je prikupljeno preko 10 milijuna koraka što organizatori ove godine svakako žele nadmašiti i pozivaju sve da im u tome pomognu i s njima šire svijest o multiploj sklerozi i pozitivnu energiju. 


hr Fri May 27 2022 08:23:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .