Article

//www.dalmacijanews.hr/files/56afee2bdcbadd73048b4c7f/80
Foto: Arhiva CROPIX, Ante Juroš

Nakon gotovo 20 godina, Imoćani će imati kontinuirane kino projekcije u obnovljenoj dvorani

Glavninu financijskog dijela projekta omogućilo je samo Miniistarstvo kulture, a Pučko otvoreno učilište Imotski će osigurati potrebnu razliku do punog iznosa

Počeli su radovi na obnovi i digitalizaciji Gradskog kina u Imotskom. Svojedobno je kino "Sloboda", posebno osamdesetih godina prošlog stoljeća, održavalo i nekoliko projekcija tjedno, u uvijek prepunom ambijentu gradske kino dvorane. Nakon niza godina neaktivnosti, a nakon što budu obavljeni svi potrebni radovi, u samom početku planira se jedna projekcija tjedno. Pojačani intenzitet prikazivanja prvenstveno će ovisiti o interesu javnosti. Svojedobno je Ministarstvo kulture RH predočilo projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača diljem države. To su prepoznali i u Pučkom otvorenom učilištu u Imotskom, koji su na vrijeme reagirali i ispunili sve potrebne preduvjete. Tako je i Gradsko kino u Imotskom ušlu u projekt digitalizacije 28 kina diljem države. Glavninu financijskog dijela projekta omogućilo je samo Miniistarstvo kulture, a Pučko otvoreno učilište Imotski će osigurati potrebnu razliku do punog iznosa vrijednosti čitavog projekta. 

Ravnatelj POU Imotski Grgo Nikolić, za naš je portal iznio dojmove čitavog projekta:

- Nakon višegodišnjih pokušaja te truda u ispunjavanju preduvjeta zadanih od Ministarstva kulture RH, uspjeli smo realizirati projekt digitalizacije postojeće gradske kino dvorane. Niame, grad Imotski ima respektabilnu multifunkcionalnu dvoranu. Dvorana izgrađena prije pedesetak godina, kapaciteta 408 sjedala, koristila se kao kino, ali i kao koncertna, kazališna i kongresna dvorana. Nažalost, kontinuirano korištenje dvorane za kino projekcije, prestaje prije skoro dvadeset godina. Bilo je pokušaja oživljavanja vraćanja kina u naš Imotski, no bez velikog uspjeha.

Ministarstvo kulture RH prije četiri godine počelo je sa projektom digitalizacije postojećih kino dvorana i stimuliranjem sa značajnim sredstvima. To je ponukalo i nas da se interesiramo pod kakvim bi uvjetima i mi mogli dobiti ta sredstva. Između ostalih uvjeta bilo je i to da dvije godine, u kontinuitetu, imamo prikazivanje filmova. Tada smo uspostavili suradnju sa mladim ljudima, organizatorima Festivala Mediteranskog filma Split. Povremeno smo imali projekcije u njihovoj organizaciji što je bilo dovoljno za ispunjavanje uvjeta zadanih od Ministarstva kulture. Digital sinema package oprema je koja ispunjava visoke standarde u kino projekcijama. Osim projektora, instalirana je i nova zvučna oprema. Predstoji nam još promijeniti platno te u bližoj perspektivi nadograditi i sam projektor za prikazivanje 3D filmova. U pregovorima smo i sa Splitsko – dalmatinskom županijom i gradom Imotskim, vezano uz pomoć oko instaliranja sustava grijanja i hlađenja dvorane i sanitarnih čvorova. Bilo kako bilo, od mjeseca ožujka započet ćemo sa redovitim kino projekcijama, na veliko zadovoljstvo naših sumještana i naravno nas djelatnika iz Pučkog otvorenog učilišta – istaknuo je Nikolić.

Vjerujemo kako će Gradsko kino u Imotskom ubrzo zasjati punim sjajem, na radost mnogobrojnih poklonika filmske umjetnosti.

hr Tue Feb 02 2016 07:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .