Article

//www.dalmacijanews.hr/files/636261b518d1cb48608b45bc/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Veliki prosvjed radnika Galeba u Omišu zbog gubitka koncesije na kamp Galeb

Zahtijeva se poništenje natječaja na kojem je pobijedila tvrtka Rudan iz Istre

Stotinjak radnika omiške tvornice trikotaže Galeb izašlo je u srijedu na prosvjed, organiziran od strane vodstva same tvrtke, kojim se zahtijeva poništenje natječaja za zakup velikog kampa kojim je ova tvrtka upravljala u prethodne 22 godine. Okupili su se ispred ureda gradonačelnika Ive Tomasovića...

Po prijedlogu gradske komisije upućenom na adresu Gradskog vijeća Omiša, kampom bi u idućih dvadeset godina upravljala istarska tvrtka Rudan, koja je poslala financijski najpovoljniju ponudu, dok iz Galeba uzvraćaju da im je time ugrožena egzistencija te da prijete otkazi za njihovih 360 zaposlenih. Tvrdi se da je u procesu bilo niz nepravilnosti, te da tvrtka koja je pobijedila ne zadovoljava postavljene uvjete.

Božidar Borovac, predsjednik Radničkog vijeća Galeba i sindikalni povjerenik:

- Za nas radnike postoje 3 aspekta natječaja – moralni, materijalni i pravni. S dva smo jako nezadovoljni, a treći je jako upitan. Smatramo da se nisu poštovali uvjeti natječaja, to je što se prava tiče. Mislimo da ne zadovoljavaju bonitet, složili smo dopis Gradu i želimo da Komisija još jednom pregleda.

- Danas smo trebali slaviti 71 godinu postojanja, ostali smo jedini veliki subjekt u Omišu, svi ostali su propali ili otišli u stečaj. Ne postoji obitelj koja nije imala ili ima zaposlenog u Galebu. Prije 22 godine smo od Omiša dobili ledinu, kroz godine smo je podigli na značajnu razinu. Mi smo dobit od turizma ulagali u šivačice, ta dobit je osiguravala radna mjesta, makar minimalne plaće.

- Našim radnicima Galeb daje uvijek deset posto više od minimalca.

Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša govorio je nakon Borovca:

- Sukladno zakonu smo raspisali natječaj, bilo je osam ponuditelja. Povjerenstvo je sve razmotrilo i dalo prijedlog tko je od njih najbolji. Galeb je jedini uložio žalbu, razmotrit će se i nakon toga će na Gradsko vijeće ići prijedlog.

- Želje naše su jedno, a zakonski propisi nešto drugo.

Tvrtka Rudan na natječaju je ponudila godišnju zakupninu od 711 tisuća eura, Adriatic kampovi 504.346 eura, Galeb 464.824 eura, Hadria s otoka Paga 421.210 eura, stobrečki Excelsus 316 tisuća eura…
hr Wed Nov 02 2022 14:12:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .