Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6085cf986f52df5f448b45ae/80
Foto: D.N.

Samo u Splitu: Grad od neznatnog računa sada mora platiti čak 10 puta veći iznos - i to svojoj firmi!

Grad Split je Vodovodu račun vratio jer 'u proračunu nisu imali sredstva za plaćanje tog računa'. Točno 4.811,25 kuna.
Već smo pisali o muljaži s blagdanskim bonovima za zaposlenike Banovine, a zamislite onda tek situaciju u kojoj tvrtka u većinskom vlasništvu grada tuži taj isti grad pa nakon šest godina Trgovački sud presudi u njezinu korist i tako pokaže gorku istinu nebrige i rasipanja novca svih nas, poreznih obveznika.
I to, ni manje ni više, nego za čišćenje slivnika iz 2015. godine. Teško objašnjivi detalji odvijali su se u 'vladavini' SDP-ovog gradonačelnika Ive Baldasara, a teži je, sudski dio, izvršen je za vrijeme HDZ-ovog poteštata Andre Krstulovića Opare.

No, vratimo se na početak. Grad Split i tvrtka Vodovod i kanalizacija d.o.o. u poslovnom su odnosu vezano za održavanje kišnih slivnika na prometnicama na splitskom području. U studenom 2015. godine Vodovod je tako dobio nalog za čišćenje jednog slivnika što je, tvrtka u većinskom vlasništvu grada Splita, nakon nekoliko dana i učinila.

Ovdje se stvari počinju komplicirati jer nakon izdanog računa za usluge, koji sadržava i troškove vodomjera, rada i transporta, grad Split je Vodovodu račun vratio jer 'u proračunu nisu imali sredstva za plaćanje tog računa'. Točno 4.811,25 kuna

Čudno je bilo kako taj naizgled beznačajan iznos 'na dnevni red' nije stigao naredne 2016. godine, ali činjenice kažu kako je grad Split račun ponovno zatražio 27. veljače 2017. godine i platio ga dvadesetak dana kasnije, precizno 21. ožujka.  

Tada priča postaje još bolja, unosnija. Svi kosturi iz ormara izašli su prošlog tjedna kada je Trgovački sud u Splitu, u predmetu kojeg je vodila sutkinja Rajana Buljan, presudio u korist Vodovoda i kanalizacije pa će grad Split, potvrdi li Visoki trgovački sud pravorijek iz Splita, biti tvrtki u većinskom vlasništvu grada Splita dužan platiti više od 50 tisuća kuna. Zašto? 

Vodovod je tužio grad Split koji je opetovano odbijao naplatu zateznih kamata koje su tekle po sili zakona. Od dana kada je grad Split pao u novčano zakašnjenje. Grad Split nije osporavao učinjeno i neplaćeno nego tek obvezu plaćanja kamata. 

- Slučaj je vodio Odjel za pravne poslove koji je samo odradio svoj posao - potraživanja koja nisu bila naplaćena i, sukladno zakonu, zateznu kamatu zbog kašnjenja - naša saznanja potvrdio je Tomislav Šuta, direktor splitske tvrtke.


Zanimalo nas je i je li cijeli slučaj mogao proći bez sudske pozadine, možebitnim dogovorom obiju strana, bez da se dodatno mora trošiti plaćanjem parničkih troškova. Šuta je odgovorio:
- Naš interes je sigurno bio zaštita onoga koga zastupamo. Sve ono što je moglo biti učinjeno je učinjeno.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kojemu je mandat na izmaku, na objavi presude se, iako je bio pozvan, nije pojavio, a u sličnom tonu prošlo je i naše nastojanje da slučaj komentira Mirna Veža, pročelnica službe pravnih poslova zaštite i zastupanja. Telefonske pozive uporno je odbijala iako je znala za traženi slučaj jer smo je o temi razgovora upoznali SMS porukom. 

To je Hrvatska - članica Europske unije. Mala zemlja za veliko prosipanje novca. Uzalud.
hr Sun Apr 25 2021 22:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

Vrijeme danas: Stižu prve ovogodišnje vrućine, temperature će rasti i do 35

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 24 do 29 °C.

Pretežno vedro je jutros u većem dijelu Hrvatske, uz umjerenu naoblaku u dijelovima unutrašnjosti.

Sunčane će biti prilike u nastavku dana, zahvaljujući grebenu anticiklone koji se pruža sa sjeverozapada. Stabilne će biti prilike i u nastavku tjedna i bit će sve toplije, vruće u mnogim područjima. Na samom kraju tjedna temperature bi u dijelovima zemlje mogle rasti i do 35.

Čini se da je na pomolu prvi ovogodišnji toplinski val, prognoza je Tee Blažević za N1.

hr Tue Jun 15 2021 07:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Rast cijena: Od ponoći poskupljuje gorivo

Najmanje će poskupiti autoplin
Novi utorak nam donosi nove skuplje cijene goriva.

Prema portalu cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 2,5 kuna. Isto toliko i prosječni spremnik dizela.

Prosječni spremnik LPG-a mogao bi poskupiti 1 kunu! 

hr Mon Jun 14 2021 21:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavljeno hrvatsko rješenje EU digitalne covid potvrde

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj

Predstavnici Ministarstva zdravstva i Agencije za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) predstavili su na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) članicama WHO-a hrvatsko nacionalno rješenje za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda.

Predstavljanje je održano u ponedjeljak na virtualnom radnom sastanku službene radne grupe WHO-a, a uz Hrvatsku, svoje rješenje predstavila je i Danska. Hrvatska i Danska dvije su države članice Europske unije čiji su sustavi u punoj produkciji, priopćio je AKD.

Navedeno je da je WHO inicirao regionalni sastanak s predstavnicima Europske komisije i europskih država kako bi dobili uvid u implementaciju sustava digitalnih COVID potvrda radi prikupljanja korisnih znanja i iskustava.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno je u postupku izrade specifikacije Pametne potvrde o cijepljenu (Smart Vaccination Certificates), kako bi se ujednačila pravila izdavanja na svjetskoj razini i osigurala interoperabilnost potvrda.

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj s posebnim fokusom na arhitekturu sigurnosti sustava te na rezultate ostvarene od stupanja sustava u rad.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada RH imenovala Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti (EU digitalne COVID potvrde), a tvrtka AKD zadužena je za izradu tehničkog rješenja.

Istaknuto je da je AKD uspješno proveo pilot testiranja s Europskim pristupnikom te je Republika Hrvatska postala prva država članica u kojoj je još 1. lipnja ove godine počeo raditi nacionalni sustav.

hr Mon Jun 14 2021 21:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c0a3aa6f52df9fa28b45bb/80
Foto: grad Split

Europska židovska udruga: "Ivoševićevo i Puljkovo ponašanje zabrinjava"

Za grijehe iz prošlosti već su se obojica ispričali

Čini se da se još uvijek nije stišala bura oko antisemitske izjave Bojana Ivoševića koja je nastala prije nekoliko godina, a 'isplivala' tijekom izborne kampanje. 

Naime, iz Europske židovske udruge poslali su priopćenje u kojem oštro osuđuju Ivoševićevu izjavu, ali i pjevanje ustaških pjesama u mladosti od strane Ivice Puljka

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

- Dragi prijatelji,

pratili smo događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora s velikom zabrinutošću. U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pro-nacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije.

Ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano. Incident novoizabranog gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava. 

Činjenica da taj isti gradonačelnik tada nastoji braniti svog zamjenika koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju te opravdava njegov čin, duboko je zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta.

Pozdravljamo hrabru i brzu osudu takvog ponašanja od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića, kao i osudu obojice u izbornoj noći od strane potpredsjednika Vlade, g. Davora Božinovića.

Ipak, ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita jest neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takvog ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja. U mnogim slučajevima, takvo bi ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenje te osobe iz javnog života. Također, nužan je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pro-nacističkih stajališta, stavova i ideja.

Stoga pozivamo gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika grada Splita da odigraju pozitivnu ulogu u osudi antisemitizma na način da njihov grad usvoji IHRA definiciju antisemitizma. Takav čin bio bi prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident. - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Rabbi Menachem Margolin, osnivač i predsjednik Europske židovske udruge.

hr Mon Jun 14 2021 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .