Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5c053d5e0e493816378b456f/80

Europski dan neovisnoga življenja - „Ponosni, snažni i vidljivi“

Ove godine donesen je najvažniji dokument kojim se osigurava neovisno življenje osoba s invaliditetom – Zakon o osobnoj asistenciji

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH obilježavajući 5. svibnja kao Europski dan neovisnoga življenja izražava posebno zadovoljstvo postignućem da je 2023. upravo godina donošenja gotovo najvažnijeg dokumenta kojim se osigurava neovisno življenje osoba s invaliditetom – Zakona o osobnoj asistenciji.

Time se Republika Hrvatska uvrštava među zemlje koje nakon ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom (KPOSI) sve više prihvaćaju socijalni model invaliditeta oplemenjujući ga modelom ljudskih prava na što smo ponosni jer je upravo 3. svibnja bila 15. godišnjica stupanja na snagu KPOSI.

Naime, članak 19. KPOSI – Neovisno življenje i uključenost u zajednicu upravo zahtijeva da se u širok spektar usluga koje se pružaju osobama s invaliditetom uključi i osobna asistencija potrebna za svakodnevno življenje i za uključivanje u zajednicu, kao i za sprečavanje izolacije ili segregacije u zajednici, a u konačnici i sprječavanje institucionalizacije.

Nacrt Zakona o osobnoj asistenciji nalazi se pred drugim čitanjem u Hrvatskom saboru, a prijedlog koji je bio na e-savjetovanju kroz brojne rasprave, Okrugli stol i konzultacije dobio je još snažniji sadržaj.

Pokret osoba s invaliditetom izražava zadovoljstvo zbog učinjenog napora Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je, uz široku raspravu putem e-savjetovanja, provelo i raspravu po pojedinim županijama predstavljajući direktno Nacrt Zakona udrugama osoba s invaliditetom, lokalnoj i regionalnoj samoupravi te područnim uredima Zavoda za socijalni rad. Time je široka javnost imala priliku upoznati se sa sadržajem i obvezama koje proizlaze iz Zakona te dati komentare i prijedloge. Nije manje značajno uputiti i pohvale pregovaračkom timu koji je za osobnu asistenciju kao i u prethodnom ESF-u ponovno dobio financijsku podršku kroz projekt ESF+.

To je veliki uspjeh sustava socijalne skrbi koji već nekoliko desetljeća jača pokret neovisnoga življenja, promovira socijalni model invaliditeta i uspostavlja inovativne socijalne usluge u cilju s jedne strane sprječavanja institucionalizacije, a s druge strane provođenja deinstitucionalizacije. Važno je napomenuti da to čini na respektabilan način. Primjer toga je deinstitucionalizacija šest institucija koje su se transformirale iz tradicionalnog sustava skrbi za osobe s invaliditetom u sustav podrške za život u zajednici.

Obilježavanje Europskog dana neovisnoga življenja pokrenula je Europska mreža za neovisno življenje (ENIL) 2014. godine pod sloganom „Ponosni, snažni i vidljivi“. Prilika je to da osobe s invaliditetom zagovaraju pravo na neovisno življenje, podižu svijest o svakodnevnim preprekama s kojima se susreću i solidariziraju se s osobama s invaliditetom u institucijama i onima čiji se glas ne čuje.

Povodom 5. svibnja 2023. Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske kao krovna organizacija pokreće inicijativu za uspostavu pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom kojom zahtijeva ne samo uvođenje prilagođenih vozila, nego i uspostavu redovnih linija javnoga prijevoza u cijeloj Republici Hrvatskoj. Prijevoz predstavlja urgentno pitanje jer bez njega bit će dovedeno u pitanje provođenje usluge osobne asistencije kako za prijevoz osoba s invaliditetom, tako i za prijevoz osobnih asistenata. Veliku teškoću nedostatak usluge prijevoza, a u nekim područjima Republike Hrvatske i nemogućnost, predstavljat će za provođenje još jednog iznimno značajnog i vrijednog projekta koji je Republika Hrvatska ugovorila kroz ESF+, a to je projekt „Zaželi“.

Naglašavaju čak i da nema ovih vrsta usluga, prijevoz je danas kočnica provođenju svakodnevnih aktivnosti osoba s invaliditetom vezanih za očuvanje zdravlja, obrazovanje, rad, kulturne i sportske aktivnosti i drugo. Navedeno vrijedi i za građane bez invaliditeta jer ne postoje veze ili nisu dovoljno frekventne između velikih gradova, kao i između pojedinih mjesta i regionalnih centara.

Danas kad Europska unija djeluje pod sintagmom „Mobilnost za sve“ da se omogući putovanje unutar cijele Europe, SOIH zahtjeva „Mobilnost svima na području cijele Republike Hrvatske“.

hr Fri May 05 2023 10:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62e18c7c18d1cbbc2e8b4571/80
Foto: Ivana Ivanović

Niz vatrogasnih intervencija: Požari, skidanje drona s kuće, uklanjanje stabla...

Evo detaljnog izvještaja od Županijskog vatrogasnog operativnog centara Split
Vatrogasci su zadnja 24 sata proveli na terenu tako što su skidali dron s kuće, gasili požare, otvarali stan, ukladnjali stabla...

Evo detaljnog izvještaja od Županijskog vatrogasnog operativnog centara Split. 

INTERVENCIJE DVD-a GRADA SPLITA:

Split - 10:35 sati, tehnička intervencija skidanja drona sa krova obiteljske kuće u ulici Josipa Jovića.  DVD Split sa 1 vozilom i 3 vatrogasca na intervenciji.

Žrnovnica (Korešnica) - 11:49 sati, požar pomoćnog betonskog objekta u polju pored plastenika, Starčevićeva ulica. Požar su u 12:04 lokalizirali te u potpunosti ugasili u 12:20 sati pripadnici DVD-a Žrnovnica sa 1 vozilom i 3 vatrogasca. 

Kamen - 17:36 sati, požar otvorenog prostora na adresi Stari put u kojem je opožareno 100m2  trave . Požar su pogasili pripadnici DVD-a Žrnovnica sa 1 vozilom i 2 vatrogasca.

DOJAVLJENI - PROSLIJEĐENI  DOGAĐAJI SA PODRUČJA ŽUPANIJE: 

Zadvarje - 07:40- Prometna nesreća, sudar dva automobila, na intervenciji DVD Zadvarje 1/3.

Trogir - 13:32- Tehnička intervencija otvaranje vrata stana na intervenciji JVP Trogir 1/3.

Jelsa - 19:00 – Uklanjanje grane sa prometnice, na intervenciji sudjelovali DVD Jelsa 1/2.

Divulje - 19:19 – Uklanjanje stabla koje je palo na stup od električne mreže, na intervenciji JVP Trogir 1/3.

Kaštel Gomilica - 20:35 – Požar sušilice rublja u staračkom domu „Palma“, požar je lokaliziran u 20:45 a ugašen u 20:55. Na intervenciji su sudjelovali DVD Kaštel Gomilica sa 2 vozila i 6 vatrogasaca te DVD Kaštela sa 1 vozilom i 5 vatrogasaca.

Supetar - 22:01 – Požar kontejnera, na intervenciji DVD Supetar 1/2.

hr Sun Jun 04 2023 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61c8d12e6f52df4bbe8b46de/80
Foto: Pixabay

Vatrogasci se opraštaju od svog kolege: “Otišao je naš dobri Martin”

Dirljivom objavom oprostili su se od njega
Tužnu vijesti objavili su vatrogasci DVD-a Žrnovnica - preminuo je njihov član. 

Dirljivom objavom oprostili su se od njega.

- Otišao je naš dobri Martin. Bio je član DVD Žrnovnica od 1979 godine, obnašao je dužnosti predsjednika društva te je bio dugogodišnji član upravnog odbora.

Kroz svoj vatrogasni staž  dobitnik je više vatrogasnih spomenica i priznanja. Počivaj u miru naš dobri Martine tvoji vatrogasci Žrnovnica. - stoji u objavi.
hr Sun Jun 04 2023 08:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5a6624c9b9e03e8c548b4645/80

Poduzetnici koji duguju novac državi više neće moći osnivati nove tvrtke

I dosad su građani kod registracije tvrtki morali davati izjave da nemaju porezne dugove, ali te su se izjave nikako ili slabo provjeravale

Poduzetnici koji državi duguju novac za javna davanja, poput poreza ili doprinosa, ali i oni koji radnicima ne isplaćuju plaće ubuduće neće moći osnivati nove tvrtke – velike su to novosti koje donose izmjene dva zakona, o trgovačkim društvima i sudskom registru, što ih je Vlada jučer poslala u Sabor. Time bi se konačno trebalo stati na kraj praksi u kojoj netko može osnovati i više desetaka tvrtki, ostavljati iza njih dugove državi ili radnicima te osnovati nove tvrtke. I dosad je država nastojala spriječiti takvu praksu pa su građani kod registracije tvrtki morali davati izjave da nemaju porezne dugove, ali te su se izjave nikako ili slabo provjeravale, a u stvarnosti to nikoga nije spriječilo da osnuje novu tvrtku, a staru ostavi u dugovima, piše Novi list. 

Brzo po stupanju na dužnost ministra financija Marko Primorac je najavio da će se promjenom zakonodavstva stati na kraj megadirektorima među kojima je bilo i onih koji su osnovali po nekoliko stotina tvrtki, unatoč tome što su im u postojećima bili blokirani računi i imali su ovršne postupke.

Njegovo ministarstvo i Ministarstvo pravosuđa, koje je i formalni predlagatelj oba zakona, uspjeli su očito dogovoriti verzije zakona s kojima Vlada ide u parlament, a Zakon o trgovačkim društvima dobiva potpuno novi set odredbi s naslovom »Zabrana osnivanja društva te zabrana imenovanja za članove uprave i izvršne direktore u društvima za osobe s nepodmirenim dugovanjima«. Tako novo društvo ne može osnovati ni tvrtka ni fizička osoba koja ako je osnivač, vlasnik 25 posto udjela ili jedini dioničar u tvrtki koja ima nepodmirenih dugovanja po osnovi javnih davanja ili je objavljena na popisu poreznih obveznika/poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće. Lista tih poduzetnika objavljuje se na mrežnim stranicama Porezne uprave temeljem propisa o porezu na dohodak.

Sve to znači da novu tvrtku ne može osnovati nitko tko ima najmanje 25 posto vlasništva u poduzeću koje ima dugove državi na ime poreza i doprinosa ili dugove radnicima za plaće, ali ni onaj tko se dugova riješio tako što je tvrtka koju je osnovao li u kojoj vlasnik najmanje 25 posto udjela, u posljednjih godinu dana završila u stečaju koji je zatvoren brisanjem. Ljudi koji su osnivači ili suvlasnici 25 posto poduzeća koje ima dugove državi neće moći postati direktori, članovi uprave ni izvršni direktori u nekom drugom društvu.

Kako bi se sve ovo doista i primjenjivalo u praksi, u povijest odlaze izjave o podmirenim poreznim dugovima, jer one zapravo i nisu imale nikakvu težinu iako su se davale pod moralnom i materijalnom odgovornošću, a je li netko u postojećim tvrtkama podmirio sve dugove, provjeravat će se sudski registar te podatke tražiti od Porezne uprave. Uz to će Ministarstvu uprave i pravosuđa Porezna uprava dostavljati podatke o poslodavcima koji nisu uredni u isplati plaća. Kad se uspostavi informatičko rješenje, sudski registri će te podatke sami povlačiti iz sustava Porezne uprave.

Iako je takvih poslodavaca u Hrvatskoj sve manje, lista koju je krajem svibnja objavila Porezna uprava pokazuje da se tom sramotnom praksom, koja se smatra i kaznenim djelom, u Hrvatskoj služe 1.354 poslodavca, a da svoju plaću nisu dobila 1.874 radnika.

Uz to Vlada će, najavio je to jučer ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, tijekom ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim će se u potpunosti regulirati djelatnost agencija za naplatu potraživanja. Vlada je Saboru predložila da odbije prijedlog 18 saborskih zastupnika da se osnuje Istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za otkrivanje osobnih podataka građana koji su iscurili iz agencije za naplatu potraživanja, a Malenica je objasnio da je »Vlada svjesna važnosti i osjetljivosti ove teme i da će radi toga ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim bi se u potpunosti regulirala djelatnost agencija za naplatu potraživanja, sukladno zajedničkom pristupu odnosno zakonodavstvu na razini EU-a«. Ministar kaže i da će se revidirati odredbe Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i Zakona o potrošačkom kreditiranju »kako bi se na adekvatan način adresirala potreba primjene učinkovitih mjera restrukturiranja prije pokretanja ovršnih postupaka, odnosno prije kupoprodaje potraživanja«. To bi značilo da će banke pokušati dogovoriti naplatu kredita s dužnicima prije nego pokrenu ovrhu ili prodaju dug, piše Novi list. 

 

hr Sat Jun 03 2023 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c86b94829111ce1018b45ba/80

Jaka tuča i grmljavinsko nevrijeme pogodilo dolinu Neretve

Moguća su oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura na otvorenom području

Grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom danas poslijepodne pogodilo je dolinu Neretve.

Jaka tuča zahvatila je područje Metkovića gdje zasada nije zabilježena veća šteta.

Moguća su oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura na otvorenom području, što će se utvrđivati tek za nekoliko dana, piše HRT

hr Sat Jun 03 2023 20:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .