Jacenjuk: Rusija potkopava međunarodnu stabilnost

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u razgovoru objavljenom u nedjelju optužio Rusiju da potkopava međunarodnu stabilnost i zatražio je gospodarsku podršku zapadnih saveznika u moderniziranju ukrajinske vojske.

– Svijet opravdano zabrinjavaju Putinove namjere – rekao je za postaju NBC Jacenjuk, te dodao da je Ruska Federacija potkopala međunarodnu stabilnost. – Rusija je okončala sve programe nuklearnog neširenja – rekao je Jacenjuk, govoreći o Memorandumu iz Budimpešte iz 1994. na temelju kojeg se Ukrajina pristala riješiti svog nuklearnog arsenala u zamjenu za jamstvo teritorijalne cjelovitosti.

– Danas je očito da je Rusija prijetnja za svijet, za Europsku uniju i za Ukrajinu – dodao je ukrajinski čelnik.

Američki potpredsjednik Joe Biden treba u ponedjeljak otputovati u Ukrajinu, a Jacenjuk je pozvao u pomoć zapadne sile.

– Trebamo biti u punoj formi da bismo zaustavili Rusiju i zato trebamo pravu podršku naših zapadnih partnera – ocijenio je i dodao da trebaju gospodarsku i financijsku podršku, modernizirati ukrajinsku vojsku i revidirati sve strukture ukrajinske obrane.

– Predsjednik Putin sanja o ponovnoj uspostavi Sovjetskog Saveza, svakog dana ide dalje i samo bog zna gdje će se zaustaviti – rekao je ukrajinski premijer.

U razgovoru koji je u nedjelju objavio Fox News, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Sergej Kisliak je odbacio tu ideju. Rekao da je pogrešna svaka izjava o tome da Rusija želi obnoviti Sovjetski Savez.

U nedjelju je samoproglašeni gradonačelnik Slavjaska pozvao Rusiju da im isporuči oružje i tražio od Putina da pošalje postrojbe radi “zaštite lokalnog stanovništva”.

POSLJEDNJE DODANO: