Tribunj dobio najmlađeg pobjednika utrke magaraca, Bandić spektakl dovodi u Zagreb

U subotu je u Tribunju održana tradicionalna utrka tovara gdje je gost večeri bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a slavodobitnik 48. “Magarećih trka” postao je najmlađi sudionik, 16-godišnji Roko Popov na tovaru Štefu.

– Došao sam u Tribunj sa svojim bliskim prijateljima da po prvi puta uživo pogledam ovaj magareći spektakl. Slobodno napišite da ćemo već ove jeseni u Zagrebu na Jelačić placu organizirati utrku tovara. U Zagrebu živi mnogo Dalmatinaca i Hercegovaca koji su ostali privrženi tovarima, a i Purgerima to su omiljene životinje. Danas sam na ručku s općinskim načelnikom Damirom Pilipcem dogovorio prijateljsku suradnju između Tribunja i Zagreba. U organizaciji zagrebačke utrke tovara od velike pomoći bit će nam tribunjska iskustva – kazao je Bandić je za Jutarnji list, a prenosi ŠibenikIN.

Inače, pred oko sedam tisuća gledatelja, među kojima su bili brojni strani turisti, slavodobitnik tradicionalnih 48. “Magarećih trka” postao je najmlađi sudionik, 16-godišnji Roko Popov na tovaru Štefu. On je na prijestolju naslijedio svog starijeg brata Šimuna Popova, koji je slavio posljednje dvije godine. Slavodobitniku Popovu, pobjednički trofej, a riječ je o statui tovara akademskog kipara Kažimira Hraste, uručio je u ime organizatora Marko Grubelić, predsjednik Udruge ‘Tribunj’ Nagrada za drugo mjesto pripalo je Mikuli Štampaliji na ‘keli’ Šankerici, dok je u finalnoj utrci treći dojahao Luka Cvitan na magarcu Hrid.

– Presretan sam, ispunio se moj dječački san. Zahvalio bih se mom treneru i vlasniku tovara Rokici Ferara koji nas je dobro uvježbao zadnja tri mjeseca. Tovaru sam dao ime Štef, a po jednom očevom prijatelju iz Zagorja koji je upravo to i želio. Inače, pošto se bliži obljetnica Oluje, ovu pobjedu posvećujem svim hrvatskim braniteljima – kazao je Roko Popov za Jutarnji.

Utrka magaraca održava se već tradicionalno prve nedjelje u kolovozu čime se odaje počast toj vrijednoj i autohtonoj životinji koja je zadužila ovaj kraj u povijesti svojom koristi za lokalne stanovnike.

POSLJEDNJE DODANO: