Article

//www.dalmacijanews.hr/files/605081946f52df9c048b4604/80
Foto: DalmacijaNews

Predstavljen dio programa koalicije ZA, Pranić: 'Županiju ćemo razvijati ravnomjerno i u skladu sa strateškim dokumentima razvoja'

Pranić je iznio kako sa svojim timom planira uvesti prostorni red u županiji.

U utorak (16.3.) na Prvoj vidilici na Marjanu održana je konferencija za novinare koalicije ZA. Bila je to prva od tri konferencije na kojima će koalicija ZA predstaviti temeljne vrijednosti i područja svoga programa.

Daša Dragnić, kandidatkinja za zamjenicu župana, predstavila je viziju i temeljne vrijednosti programa: „Splitsko-dalmatinska županija može i treba biti poželjan zavičaj, životno okruženje koje njeni stanovnici izabiru za ostanak, oni koji su otišli za povratak, a gosti za boravak. Okruženje koje omogućava i potiče razvoj svih potencijala – gospodarskih, prirodnih, društvenih, ljudskih. Razvoj koji u fokusu ima „skladno i bolje za sve, za zajednicu““, istaknuvši da održivost mora biti polazište svih planova, odluka, projekata, aktivnosti u svim područjima življenja. Navela je kako će se to osigurati kroz ravnomjeran razvoj cijelog područja, uz poštivanje specifičnih konkurentskih prednosti, kulture, duha i načina življenja, uz zaštitu okoliša, bioraznolikosti i ublažavanje klimatskih promjena, te transparentnim i uključivim upravljanjem, uz svrsihodno i učinkovito korištenje financijskih sredstava. „S obzirom da je izrada Plana razvoja SDŽ 2021.-2030. u tijeku, te da se očekuje izmjena Zakona o otocima, imamo priliku svi zajedno definirati ciljeve, prioritete, mjere i akcijski plan za održivi i cjeloviti razvoj naše županije.“ poručila je.

Ante Renić, kandidat za zamjenika župana i potpredsjednik Pametno za Split i Dalmaciju, kao osnovni preduvjet za provođenje reformi i održivo upravljanje županijom ističe učinkovitu, transparentnu i uključivu županijsku upravu i njene službe. Pojasnio je na koji način zajedno sa suradnicima planira osigurati transparentnost i učinkovitost unutar županijske uprave: „Provest ćemo reformu kroz četiri mjerljiva cilja. Povećanje kvalitete i transparentnosti rada županijske uprave osjetit će se u povećanju brzine i jednostavnosti usluga. Depolitizaciju i učinkovito upravljanje ljudskim resursima postići ćemo postavljanjem najviših stručnih standarda, edukacijama, jasnim okvirima kompetencija i ocjenjivanjem zaposlenika. Provest ćemo informatizaciju javnih usluga te ih tako učiniti bržima i dostupnijima. Financijama ćemo upravljati optimalno, planski i transparentno. Radi se o sredstvima svih žitelja županije i njima treba upravljati najracionalnije i najefikasnije moguće bez odstupanja.“


Ante Pranić, kandidat za župana i predsjednik Nezavisne liste mladih, istaknuo je kako je prostor jedan od najvećih potencijala Splitsko-dalmatinske županije, a njime se ne upravlja strateški niti održivo. O trenutnom stanju rekao je:„Na djelu je trajna devastacija obalnog pojasa, pomorskog dobra, zelenih površina, javnog prostora i područja posebnih obilježja. I to bez sankcija! Stvara se slika potpune prostorne anarhije.“ Pranić je iznio kako sa svojim timom planira uvesti prostorni red u županiji: „Županiju ćemo razvijati ravnomjerno i u skladu sa strateškim dokumentima razvoja. Uvijek ćemo sagledati, prije svega, prostornu održivost u odnosu na racionalno korištenje i očuvanje cjelokupnog prostora od devastacije. Nove izmjene prostornog plana temeljit će se na reviziji i organizaciji svih građevinskih područja te definiranju planskih područja (otočna, obalna, splitsko urbano i ruralna). Uključit ćemo lokalne zajednice, a raditi ćemo po znanstveno-stručnim smjernicama. Prema građenju u područjima posebnih obilježja i eksploataciji ugljikovodika na području županije imat ćemo nultu toleranciju.“

Program koalicije ZA energetsku tranziciju predstavila je Maja Jurišić, koja se kao nezavisna priključila timu kako bi iskustvom pokretanja energetske tranzicije na otocima doprinijela daljnjem strateškom regionalnom razvoju otoka i ruralnih područja županije. „Programom ZA energetsku tranziciju omogućit će se bolje iskorištenje velikog potencijala obnovljivih resursa Splitsko-dalmatinske županije, odnosno, čista i dostupna energija za svih i veća neovisnost. Ublažit će se utjecaj klimatskih promjena i dugoročno smanjiti troškovi“ rekla je, naglasivši da će se poticati i sufinancirati aktivno uključivanje građana u energetsku tranziciju. „Razvoj obnovljivih izvora energije velika je prilika i za povećanje konkurentnosti gospodarstva, razvoj poduzetništva, poticanje razvoja inovacija kod mladih i kreiranje novih “zelenih” radnih mjesta.“ dodala je, istaknuvši da je za uspješnost programa potrebno sustavno uvođenje dobre prakse gospodarenja energijom te realizacija projekata financiranih iz EU fondova. Na kraju je poručila: „Izdvajamo otoke Brač, Hvar i Vis, kao predvodnike i primjer energetske tranzicije, koja aktivnim zajedničkim djelovanjem može potaknuti ravnomjerni održivi razvoj i povećati standard svih stanovnika naše županije.“ 

hr Tue Mar 16 2021 11:02:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Oporba pokreće postupak opoziva ministra Beroša

Na procjene da se ministru zdravstva bliži politički kraj, u Banskim dvorima odgovaraju da se o tome nije niti razmišljalo.
Ministar zdravstva Vili Beroš prolazi kroz jedno zaista neugodno razdoblje. Borba protiv epidemije promovirala ga je u pravu političku zvijezdu, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima dobio je na HDZ-ovoj listi čak više preferencijskih glasova nego premijer Andrej Plenković, a ovih dana mediji spekuliraju hoće li i kada Beroš biti – smijenjen. Premijer je svojom izjavom u petak, kada nije baš odlučno stao u obranu svog ministra, dao materijal za ovakva nagađanja, ali u Vladi tvrde da Berošev status uopće nije tema.

Na procjene da se ministru zdravstva bliži politički kraj, u Banskim dvorima odgovaraju da se o tome nije niti razmišljalo, a kamoli razgovaralo te da su problemi u sustavu kojim upravlja Beroš prisutni bili i prije njega, pa, kao ni COVID-19, neće nestati ni poslije lokalnih izbora, piše Novi list.

Uskoro će, međutim, Plenković i na sasvim djelatan način trebati pokazati da i dalje računa s Berošem i da njegova pozicija u Vladi, unatoč svemu s čime je suočen, nije ugrožena. Naime, oporba se sprema pokrenuti u Saboru postupak izglasavanja nepovjerenja ministru zdravstva, a ta procedura ima strogo propisane rokove. Plenković će, po svemu sudeći, moći tek izabrati hoće li se o Berošu u Saboru odlučivati prije lokalnih izbora ili, pak, između dva izborna kruga. Inicijativa za to dolazi iz SDP-a, koji i sam može skupiti najmanje 31 zastupnički potpis, koliko je potrebno za zahtjev za opoziv, ali će se početkom tjedna konzultirati o tome s ostatkom opozicije.

- Sve što se događalo proteklih nekoliko tjedana, od obustave isporuke lijekova bolnicama, pa do skandala s informatičkom platformom Cijepise.hr, pokazuje da ministar Beroš jednostavno mora otići. Potpuno je neprihvatljivo da sustav cijepljenja ne funkcionira, a da onda saznamo da je prijateljima i podržavateljima HDZ-a dodijeljen posao vezan za to.

Potpuno je neprihvatljivo da se zarađuje na životima i zdravlju ljudi. Zato Beroš definitivno više ne može biti ministar zdravstva i SDP će idućih dana započeti konzultacije s drugim oporbenim strankama o pokretanju postupka njegovog opoziva. To nema nikakve veze s lokalnim izborima, nego isključivo s činjenicom da su skandali unutar Ministarstva zdravstva toliki da bi u svakoj normalnoj državi ministar i sam ponudio ostavku - rekao je jučer predsjednik SDP-a Peđa Grbin.
hr Mon Apr 19 2021 09:10:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607d20286f52dfcc398b458a/80
Foto: Screenshot HRT

Epidemiolog Kolarić: 'Pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva'

Razgovor se prvo poveo o poziciji Vilija Beroša zbog afere Cijepise, ali i izostanka reforme zdravstva.

HRT-ovoj emisiji U mreži prvog situaciju u zdravstvu komentiraju komentiraju državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić, epidemiolog Branko Kolarić i Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine iz Primorsko-goranske županije.

Razgovor se prvo poveo o poziciji Vilija Beroša zbog afere Cijepise, ali i izostanka reforme zdravstva.

- Pozicija ministra zdravsva je najnesigurnija pozicija ne samo u Hrvatskoj, nego i šire u Europi, ali mi se ne bavimo time u ministarstvu nego se fokusiramo na svoj posao - rekao je Bašić.

Kolarić: Ovo da se s reformama čeka na stolu, to je nedopustivo

- O reformi govorimo već dugo, ali nitko ju nije vidio ni čuo. Sanacije nisu način na koji se može sanirati zdravstveni sustav. Svakako najveći zalogaj je poslovanje bolnica, imamo i problem ljudskih resursa, zdravstvenih djelatnika o kojima ne brinemo, nije se napravila ni informatizacija i digitalizacija. Ovo da se s reformom čeka na stolu, to je nedopustivo, da je reforma kod premijera na stolu, postavlja se pitanje što radi ministar - rekao je Kolarić.

Berošev državni tajnik: S reformama se ne čeka

- S reformama se ne čeka, a to da nitko nije vidio reforme, ne znam kako komentirati. Ali te reforme su nešto što čeka od nastanka RH i moramo biti svjesni da je zdravstveni sustav jedan od malog broja sustava koji je zapeo od socijalizma, a mi živimo u kapitalizmu. Naš zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu djelatnika, pružamo jako dobru uslugu obzirom na uvjete koje imamo - rekao je Bašić. 

- Reforme nisu ono što je napisano, nego ih treba provesti, a za to treba jaka politička volja - rekao je Kolarić.

- Mi testiramo više od ikog u Hrvatskoj i logično je da ćemo uhvatiti najviše zaraženih, ali imamo najmanje hospitaliziranih u odnosu na broj zaraženih, to je rezultat vrhunske primarne zdravstvene skrbi. U PGŽ imamo najmanju stopu smrtnosti među zaprimljenima od covida u bolnicama, nekako se iskrististalizirao neki riječki model uspješnosti kontrole štete. Postoji samo jedan razlog zašto to funkcionira bolje kod nas nego drugdje, pogotovo nego u Zagrebu, a to je zato što se sluša struku, prvenstveno savjete obiteljske medicine. Slušamo jedni druge i ne gledamo se preko nišana, i zato imamo rezultate - rekao je Bressan.

"Pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva"

- Mi pozivamo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva. Onda nam se dogodi platforma na koju se trebate prijaviti ako imate 65+ godina i kronične bolesti, pa se zove mlađe. Ako pogledamo kako je izgledao sprovod princa Philipa, a kod nas imamo 2000 ljudi na sprovodima, onda to stvara konfuziju. Imamo 6.3 milijardi kuna duga prema veledrogerijama, dakle situacija je zabrinjavajuća i ovo je trenutak kad moramo krenuti prema promjenama - rekao je Kolarić.

"Ovo je rat"

- Mi moramo shvatiti da smo u ratu protiv koronavirusa. Ne može nitko tu bitku iznijeti osim zdravstvenih djelatnika. Čini mi se da ovdje netko muti vodi, da se stvara sukob kojeg nema. To nije istina. Nitko u Ministarstvu nije generalizirao, velika većina radi dobro svoj posao, ali oni koji to ne rade, njih moramo na neki način prisiliti da bolje rade - rekao je Berošev državni tajnik Bašić, pa dodao za kraj: 

- Ovo je rat, moramo stisnuti zube i liječiti ljude.


hr Mon Apr 19 2021 08:16:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nadzor HPK: Nije bilo propusta u radu psihologica Centra za socijalnu skrb

Još se čekaju rezultati stručnog nadzora Komore socijalnih radnika koji bi Ministarstvu socijalne politike trebali biti predani u utorak.

Dovršen je stručni nadzor Hrvatske psihološke komore u slučaju malene 2,5-godišnje curice koja je umrla od posljedica majčinog premlaćivanja dok je obitelj bila pod nadzorom centra za socijalnu skrb. Prema njemu, u radu psihologinja Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški nije bilo propusta. Zaključak Komore socijalnih radnika još se čeka.

- Psihologinje nad čijim je radom proveden izvanredni stručni nadzor su tijekom nadzora surađivale i otvoreno govorile o slučaju i dale na uvid svu dokumentaciju vezanu uz slučaj predmetne obitelji. Uvidom u brojnu dokumentaciju i razgovorom tijekom stručnog nadzora utvrđeno je kako su psihologinje obavljale poslove psihologa u Centru za socijalnu skrb u skladu sa Standardima rada psihologa u socijalnoj skrbi i donesenim mjerama Centra za socijalnu skrb - navodi se između ostalog u priopćenju Hrvatske psihološke komore, piše Index.

Još se čekaju rezultati stručnog nadzora Komore socijalnih radnika koji bi Ministarstvu socijalne politike trebali biti predani u utorak.

- Naše je mišljenje i to smo priopćili i rekli osobno ministru da je trebalo pričekati nadzore i strukovnih komora prije nego što se izađe u javnost s karakteriziranjem rada centra, osobno mislim da je to bilo preuranjeno i da je zapravo naštetilo sustavu socijalne skrbi - rekla je 13. travnja predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Nakon analize rezultata svih nadzora, i upravnog, i psihološke komore, kao i komore socijalnih radnika – Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dat će konačan sud je li bilo propusta u vođenju cijelog slučaja.

- Mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali se mogu isto tako i obvezati da ćemo te probleme ukloniti -  rekao je 3. travnja ministar rada, mirovinskoga sustava i socijalne skrbi Josip Aladrović.

Socijalna radnica koja je bila zadužena za preminulu djevojčicu raspoređena je na drugo radno mjesto.

hr Mon Apr 19 2021 08:03:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/601a4b386f52df10bb8b45eb/80
Foto: DalmacijaNews

Vremenska prognoza: Umjereno oblačno uz temperaturu do 17 °C

Na Jadranu slaba i još ujutro umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.
Danas će biti umjereno, u unutrašnjosti i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, vjerojatnijom u središnjim kopnenim predjelima te na jugu zemlje.

Vjetar na kopnu slab, popodne u središnjim krajevima i umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu slaba i još ujutro umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 8 do 13, na Jadranu od 13 do 17 °C.

Sutra se pak očekuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno uz kišu, osobito popodne.

Lokalno je moguć i poneki pljusak praćen grmljavinom, ponajprije na Jadranu.

U najvišem gorju bit će slabe susnježice i snijega. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, u noći i ujutro burin.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, na Jadranu između 6 i 9, a najviša dnevna uglavnom između 12 i 16 °C, javlja DHMZ.
hr Mon Apr 19 2021 07:48:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .