Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Stiže velika promjena vremena: Hladna fronta zahvatit će cijelu Hrvatsku

Jedan ozbiljniji val hladnoće moguć je sredinom idućeg tjedna, tako da znate da ćete ponovno zatrebati i deblje jakne na koji dan

Dolazi nam promjena vremena, i to prvo u kopnene krajeve, a onda će se proširiti i na jug zemlje. Ne očekuju se neke velike količine oborina, lokalno može biti jačeg pljuska i grmljavine, no uglavnom ne dugotrajno. - piše Dnevnik Nove TV.

Brzo će se razvedravati, ali iza ovog sustava ostat će prilično svježe. Jedan ozbiljniji val hladnoće moguć je sredinom idućeg tjedna, tako da znate da ćete ponovno zatrebati i deblje jakne na koji dan.

Zima doista zna ošinuti i u travnju, ponekad i u svibnju, no takvi prodori uglavnom nisu dugotrajni. Vrijeme kod nas već je polako pod utjecajem doline sa sjeveroistoka, idućih sati bit će nestabilno, no iza će odmah malo ojačati greben pa će se brzo i razvedravati. Al će biti hladnije.

Umjereno i pretežno oblačno zadržat će se i u prvom dijelu dana. I dalje će biti i kiše i pljuskova, prijepodne ipak češće na jugu. U najvišem gorju moguće je i malo snijega. Sredinom dana u središnjim predjelima i na sjevernom Jadranu prestanak oborine i djelomično razvedravanje.

Zapuhat će vjetar sa sjevera, na sjevernom Jadranu jaka bura s olujnim udarima, dok će u većem dijelu Dalmacije prijepodne još puhati jugo. Temperatura na kopnu od tri do osam, a na moru od devet do 13 stupnjeva.

Poslijepodne već sunčanije, uglavnom bez oborine, ali vjetrovito i prohladno. Nakon današnjih 20-ak, sutra svega 12 ili 13 stupnjeva.

Razvedravat će se od sredine dana i na sjevernom Jadranu, a poslijepodne i u gorskoj Hrvatskoj. U gorju sjeveroistočnjak, na moru jaka bura s olujnim udarima, širit će se prema jugu. Do 10 stupnjeva u planinskom dijelu i oko 15 na sjevernom Jadranu u najtoplijem dijelu dana.

Dalmaciji je pokoji pljusak moguć i poslijepodne, osobito južnije, no i ovdje će se postupno razvedravati. S vedrinom, do kraja dana okrenut će na buru. Temperatura, ovdje većinom između 14 i 17 stupnjeva. S burom će kasnije ipak malo osvježiti.

U nedjelju je moguće još malo kiše, rijetko, no uz sjeverac bit će prohladno, oko 10 stupnjeva. Ponedjeljak je sunčaniji i topliji, južina, u zraku oko 15 stupnjeva, no to je opet i najava nove promjene vremena koja će po svemu sudeći biti još jača i intenzivnija.

U utorak moguć je snijeg, i to ne samo u gorju. Ipak, kad je riječ o snijegu, doista treba pričekati još koji dan sigurnije prognoze.

Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak pretežno sunčano, ali drugačije. U nedjelju po buri, u ponedjeljak po jugu. U utorak promjenjivo, s mjestimičnim oborinama, uglavnom kišom, no na sjevernom Jadranu može biti i snijega nošenog burom. - piše Dnevnik.

Zvuči kao rečenica iz zimskih prognoza, ali nije. Mada je po kalendaru proljeće, sredinom sljedećeg tjedna posvuda će biti prilično zima.

hr Sat Apr 03 2021 12:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d549d6f52dffe6e8b457b/80

Miro Bulj: "Promjene u našem Sinju više ništa ne može zaustaviti"

Bulj je zahvalio na podršci i poručio da ide po pobjedu
Sinjanke i Sinjani, hvala vam na ovoj ogromnoj podršci, napisao je Miro Bulj, kandidat za gradonačelnika Sinja.

Promjenu u našem Sinju više ništa ne može zaustaviti. Narod je usta i poslao jasnu poruku svima onima koji su jedino i isključivo Sinj koristili za osobnu korist. Od sada pa dovika u Sinju će se pitati narod i jedino narodu polagati račune, nikakve političke elite i interesne skupine više neće stavljati šapu na ovaj grad.

Idemo po pobjedu, za naš Sinj, zaključio je
hr Thu May 13 2021 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f61410adaf72d4a988b45e9/80
Foto: DalmacijaNews

MUP: Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Ako navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.
Iz Ministarstva unutarnjih poslova za N1 su potvrdili da će se "na dan izbora omogućiti ulazak u Republiku Hrvatsku hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim izborima bez obzira iz koje države dolaze".

Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19. Ovom prilikom podsjećamo da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, poručili su iz MUP-a.

Ako navedene osobe u navedenom roku od 12 sati ne napuste RH, na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke.

Prilikom boravka u Republici Hrvatskoj svi putnici, neovisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni su pridržavati se općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Skrećemo pozornost kako se opisano izuzeće odnosi na dolaske hrvatskih državljana iz bilo koje treće zemlje, a ne samo Srbije ili Bosne i Hercegovine, javlja N1.
hr Thu May 13 2021 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d3e0a6f52dffe6e8b456b/80

Studenti Umjetničke akademije u Splitu dobili novi prostor za rad

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split
U novobnovljenom Hrvatskom domu Split,  jednom od najraskošnijih interijera splitske, ali i hrvatske kulturne scene, rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić ispred Sveučilišta u Splitu, dekan izv.prof.art. Edvin Dragičević ispred Umjetničke akademije u Splitu te v.d. ravnatelj Marin Kaporelo, spec.admin.publ. ispred Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split sklopili su danas, 13.5.2021. tripartitni Ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Sastavnice i Nastavne baze.

Ugovorom se uspostavlja poslovna suradnja u djelatnosti znanosti i visokog obrazovanja na način da Nastavna baza (Javna ustanova u Kulturi Hrvatski dom Split) povezivanjem prakse, znanosti, umjetnosti i istraživačkog rada, za studente Sveučilišta u Splitu organizira izvođenje nastave odnosno stručne prakse, a u svrhu stjecanja konkretnih praktičnih znanja i vještina.

Rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragan Ljutić zahvalio se dekanu Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvinu Dragičeviću na angažiranosti oko ovog projekta te otvorenosti za suradnju s druge strane, v.d. ravnatelju Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marinu Kaporelu, spec.admin.publ. Povezivanje je neophodno, a ova naša suradnja omogućiti će studentima Sveučilišta u Splitu rad u najboljim mogućim uvjetima, zaključio je rektor, prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

V.d. ravnatelj Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marin Kaporelo, spec.admin.publ. izrazio je zadovoljstvo što ovu poslovnu suradnju započinje s ljudima koji imaju viziju, ali i poduzetničkog duha, jer ideju je na kraju važno i implementirati odnosno realizirati.

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split jer su ne samo profesori, već i studenti bili angažirani na veličanstvenoj obnovi zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici u Splitu, a mnogi aktivno rade na projektima koje ova, već sada uspješna i ugledna  ustanova u kulturi grada Splita prezentira javnosti.

hr Thu May 13 2021 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d368c6f52df9c6b8b461c/80

Nansi Ivanišević: "Mi moramo držati do sebe, naučiti našu djecu poštovati grad, a onda ga prezentirati svijetu!"

Nansi Ivanišević, nezavisna kandidatkinja za splitsku gradonačelnicu, koju podržava Domovinski pokret na Prokurativama je održala konferenciju za medije, posljednju pred festival demokracije u nedjelju.
- Split je nadasve kulturni grad, Split je kulturna meka, ali to ne znači da ga trebamo uređivati jer smo vidjeli kako izgleda Barcelona ili Bilbao. Treba znati kako su ljudi uredili Barcelonu i Bilbao. To je pokušaj da u svoje ime, i u ime Domovinskog pokreta, da kažemo kako postoje javne politike i politička kultura. Mi moramo držati do sebe, naučiti našu djecu kako poštovati grad, a onda i kako ga prezentirati svijetu - kazala je Nansi Ivanišević.

Ivo Pervan, kandidat za zamjenika gradonačelnice kazao je kako Nansi, za razliku od drugih kandidata, ima drugačiji pristup, razmišljanje i nastup te kako njezini nastupi su kulturniji i civiliziraniji.

- Nitko ne primjećuje da svi kandidati koji žele doći na mjesto gradonačelnika prenose stare navike iz onih vrimena. On je sam, igra se Boga, a kroz povijest je bio kažnjen koji se igra Boga. Oni sve znaju, oni gadu, oni o svemu govore - kazao je Pernar koji je istaknuo turizam od kojeg 'životarimo' u Dalmaciji.

- Turizam nije kopanje tunela i zgrada nego promidžba. Promidžbom ovog grada i Dalmacije trebamo poslati sliku u svijet. Oni toga nisu svjesni. Tu treba biti preokret, a mi smo taj preokret - dodao je poznati splitski fotograf.

Marin Volarević, drugi kandidat za splitskog dogradonačelnika ispred Domovinskog pokreta podvukao je kako nije pobornik megalomanskih projekata nego razvijanje i unaprjeđenje onoga što već postoji.
hr Thu May 13 2021 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .