Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61c41dab6f52df01bb8b459d/80

Nekad utvrde HDZ-a zakoračile pred nove izbore, u Trilju i Solinu prijedlozi Proračuna bez većine

U srijedu navečer u gradovima Trilju i Solinu održane su sjednice tamošnjih lokalnih parlamenata.
Nekad HDZ-ove utvrde, s prvim uplivom nekoliko stranaka u Gradsko vijeće, naišle su na probleme. U srijedu navečer u gradovima Trilju i Solinu održane su sjednice tamošnjih lokalnih parlamenata na kojima najvažniji gradski dokument nije dobio potrebnu većinu.

U Trilju su predstavnici Nezavisne liste Ivan Šipić i MOST-a bili suzdržani na prijedlog gradonačelnika Ivana Bugarina, iz redova HDZ-a, a nije za rukom pošlo ni glasovanje o prijedlogu Proračuna za narednu godinu HDZ-ovom Daliboru Ninčeviću. Ujedinjena solinska oporba u sastavu Nezavisna lista mladih, Bolji Solin, Domovinski pokret, MOST i SDP "srušila je" Ninčevićev prijedlog.

Po Zakonu o proračunu, ako predstavničko tijelo prije početka proračunske godine ne donese proračun, financiranje se nastavlja na osnovi odluke o privremenom financiranju. Najduže za prva tri mjeseca proračunske godine. Ako i takav prijedlog "ne osvoji" potrebnu većinu, do novih izbora gradove će voditi povjernici Vlade.


Bugarin: "Gradu Trilju i građanima su rekli NE!"

Triljski gradonačelnik Bugarin ustvrdio je kako je ovakav ishod splet "nebrige i nemara vijećnika koji su Gradu Trilju i građanima rekli NE!"

- Nažalost, uz neiscrpnu raspravu nije bilo dovoljno da priznaju da nestručnim amandmanima nisu u mogućnosti iskreirati Proračun.
Proračun je bio na javnom savjetovanju puni mjesec dana, od njih nitko ni "a"....

Od silnih odbora i stručnjaka koje su imenovali u svoje odbore i komisije dobili smo amandmane koji ne zadovoljavaju ni zakonske ni nomotehničke ni gramatičke osnove - napisao je.


Šipić: "Nismo protiv razvoja i realnih projekata!"

Razloge što nisu podržali prijedlog Proračuna, s druge strane, vijećnici Nezavisne liste Ivana Šipića vidjeli su u tezi kako je Proračun temeljen na "željama i fiktivnim promišljanjima izvršne vlasti".

Utvrdilo se da gradonačelnik nije donio pred gradske vijećnike ni IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU PRORAČUNA ZA 2020., a kamo li da je uputio vijeće u tekuće stanje Proračuna za 2021.

Ogolile su se činjenice da s Razvojnom strategijom kasnimo godinu i pol dana, da nismo niti krenuli s izradom Prostornoga plana, da je nemoguće u ovoj godini pričati o projektu gradskoga trga iako to gradonačelnik ne želi priznati!

Gradonačelnik nije objasnio nerealno planirane prihode kao što je pomoć od države u nikad većemu iznosu.

Nismo dobili odgovor kolike će nas kamate dočekati od izvođača radova za vrtić čija je situacija okončana prije 14 mjeseci i još puno toga.

Također, nije nam objašnjeno zašto se najprije ne uvede komunalni red, odredi način upravljanja zgradom Centar prije obnove vanjske ovojnice niti kolika je dobit Grada od toga ulaganja.

Na kraju prilikom glasanja o amandmanima, da, dogodile su se tehničke greške, lako ispravljive, i iako smo usmeno objasnili o čemu se radi, gradonačelnik nije pokazao ni malo dobre volje i nije prihvatio ništa.

Nismo mogli pristati na predloženi Proračun, u svojim amandmanima se zalažemo za socijalnu skrb, potpore poljoprivrednicima, povećanje naknade za novorođenčad, transparentnost, pokretanje izrade prostornoga plana i urbanističkih planova...

Do kraja godine imat ćemo, valjda, pokušaj broj 2. Ispraviti navedene tehničke greške i izglasati Proračun.

I ne, Nezavisna lista i vijećnici Mosta nisu protiv razvoja grada i realnih projekata, niti će ikada biti! - stoji u objavi.


Ninčević: "Nisu osjetili potrebu za uključivanje u planiranje budućnosti razvoja..."


Društvene mreže iskoristio je i Dalibor Ninčević za obraćanje nakon službenog zasjedanja.

- Iako sam pravovremeno, sukladno Zakonu dostavio prijedlog Proračuna u iznosu od 186,8 milijuna kuna i pozvao vladajuću većinu u Gradskom vijeću na dostavu prijedloga, isti nisu više od mjesec i po dana osjetili potrebu za uključivanjem u planiranju budućnosti razvoja našeg grada. 

Bez sudjelovanja u raspravi, vladajući na upravo završenoj sjednici, nisu usvojili prijedlog Proračuna za 2022. godinu. Ovom odlukom, trenutno vladajući u Gradskom vijeću (NLM Solin, Bolji Solin, MOST, Domovinski pokret, SDP) zaustavljaju isplate prema našim najpotrebitijim građanima - napisao je Ninčević.

Zanimljivo, prijedlog Proračuna samo je stavljen na glasovanje, bez da se ranije o njemu raspravljalo jer, očito, nitko nije imao potrebu diskutirati o tom dokumentu.


hr Thu Dec 23 2021 07:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e728ec6f52dffce08b4568/80
Foto: HRT

Ravnatelj KB Dubrava: "Omikron je promijenio tijek pandemije"

Upitan je li omikron početak kraja, Lukšić je rekao kako je on u svakom slučaju ubrzao neke stvari
Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novih slučajeva zaraze, no ima naznaka da se u epidemiji ipak nešto mijenja.

- Zadnjih dana imamo kontinuiran broj bolesnika. Nemamo znatan rast, ali nemamo ni nastavak pada. U KB-u Dubrava imamo 70-80 bolesnika i oko 20 je u jedinici intenzivnog liječenja, rekao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako se očito nešto u pandemiji mijenja.

- Imamo enorman porast broja novozaraženih, ali, srećom, ne prati ga i porast broja bolesnika. Očigledno je omikron promijenio tijek pandemije i mi se paralelno prilagođavamo organizacijski što se tiče bolničkog sustava na nove okolnosti, rekao je. 

Kad je riječ o dobnoj strukturi, ravnatelj KB-a Dubrava izjavio je da su bolesnici koji se hospitaliziraju pretežno stariji i necijepljeni.

- U četvrtom valu bio je porast broja mlađih bolesnika, necijepljenih, a sad se opet vraćamo na starije, rekao je Lukšić. 

Na upit može li potvrditi da se omikron uglavnom zadržava u gornjim dišnim putevima, a ne spušta se na pluća, Lukšić je rekao kako je još rano za ozbiljnije zaključke, ali da se, prema prvim kliničkim slikama hospitaliziranih, radi o blažim upalama pluća nego prije.

- Mogli bismo reći da ide u smjeru da je češće zahvaćen gornji dio respiratornog sustava, rekao je.

Upitan je li omikron početak kraja, Lukšić je rekao kako je on u svakom slučaju ubrzao neke stvari.

- Nadamo se da je možda ubrzao dolazak završetka ili smiraja pandemije i prelaska u neku endemsku fazu bolesti, zaključio je Lukšić, naglasivši važnost cijepljenja odnosno stjecanja imuniteta preboljenjem u borbi protiv pandemije.

- I sada među primljenim bolesnicima u bolnicama nema onih koji su dobili dvije doze ili primili "booster", rekao je.
hr Tue Jan 18 2022 21:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61c609d16f52df73bd8b45c0/80
Foto: Facebook

Liječenje malene Kiare u Americi napreduje: "Hvala vam što nismo zaboravljeni"

Već je prošlo mjesec dana otkako je Kiara Goršić s obitelji otputovala u Ameriku na eksperimentalnu terapiju koja joj može jedina pomoći u borbi sa zloćudnim tumorom na mozgu
Hvala vam što nismo zaboravljeni, rekao je za 24sata Valentino Goršić iz Šibenika misleći pri tome na sve ljude u Hrvatskoj i izvan nje koji su mislima i svakim načinom podrške uz njihovu Kiaru (7).

Već je prošlo mjesec dana otkako je Kiara Goršić s obitelji otputovala u Ameriku na eksperimentalnu terapiju koja joj može jedina pomoći u borbi sa zloćudnim tumorom na mozgu.

- Sad smo opet svi dobro. Uglavnom predobro nam je krenulo da bi to kod nas bilo dugoročno. To je nemoguće - dodaje Valentino. Opisuje i kako je izgledao njihov početak u San Franciscu.

- Prva dva tjedna sve je bilo super, božićno i novogodišnje vrijeme, Kiara je bila na terapiji koju je super prihvatila i doktori su bili jako zadovoljni. Svaki tjedan se rade svi mogući pregledi pa su čak rekli da se vidi i neurološki pomak ka boljemu. I mi smo primijetili da su neki simptomi nestali. Na primjer, dosta je lučila sline na desnu stranu. Sad toga više nema! No kako to inače biva s nama, moralo je nešto krenuti u ne tako dobrom smjeru - priča tata Valentino.

Naime, drugi dan nove godine Kiara je dobila osip po cijelom tijelu.

- Sličan osip je imala seka dva dana, međutim Kiari je potrajao 12 dana popraćen temperaturom i do 40 stupnjeva. Bila je hospitalizirana šest dana i nisu znali što joj je. Provjeravali su sve varijante od toga je li alergična na terapiju, da joj se nije upalio centralni port koji joj je ugrađen još u ljeti, je li to neka bakterijska ili virusna reakcija... Opet su radili tisuću nalaza i zaključak je na kraju bio da je bila virusna reakcija kao i kod seke, samo s obzirom na to da je Kiari narušen imunološki sustav, imala je puno jaču reakciju nego što je imaju inače zdrava djeca. Potom su joj davali neke lijekove i infuziju pa je jadna cijela natekla, no sad se sve polako opet normalizira - opisuje Valentino dodatne strahove koje su prolazili s njihovom hrabrom djevojčicom.

Cijela ta situacija obitelj je nakratko i razdvojila, što im je dodatno teško palo s obzirom na to da su ionako u tuđini.

- Eto, nama su tih šest dana bili grozni, barem meni i seki bez Jaje i mame - dodao je Kiarin otac.

- Svaki slobodni trenutak idemo negdje jer bi cure poludjele u sobi od dosade. Ima zaista toliko toga za vidjeti. No najgori su kišni dani. Smješteni smo u sklopu bolnice pa posjeti nisu dozvoljeni, a sve one radionice i igraonice u sklopu kompleksa su također zatvorene, tako da se tih dana igramo u sobi, cure crtaju, gledaju crtiće i slično - priča  tata. Vikendom odlaze u San Jose, kod prijatelja na druženja, jer imaju djecu godišta njihovih kćeri. Dodaje kako su ih posjetili brojni Hrvati.

- Kiara je dobila nebrojeno poklona i paketa te je teško povjerovati koliko su ti ljudi povezani s nama samo zato što smo Hrvati. Jedna obitelj je potegnula s avionom šest sati iz Clevelanda. Imaju curicu s istom dijagnozom kao Kiara i željeli su nas upoznati, tako da je to predivno - kaže za 24sata Valentino.

U utorak je Kiara trebala ponovno dobivati lijekove od kojih je bila na pauzi dva tjedna. Pravi učinak lijeka trebao bi biti vidljiv za tri mjeseca kako bi se znalo djeluje li kod nje ONC. Uzima još jednu terapiju, no radi se o prvoj fazi istraživanja pa se o njoj ništa ne zna.

- Kiara se bori i dalje, ništa joj nije teško. Uhvati je dan nostalgije kao i nas, ali znamo zašto smo ovdje. Nije lako nikome, no moramo to zajedno izdržati - zaključio je Valentino. 

hr Tue Jan 18 2022 20:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e714536f52dfb5de8b461a/80
Foto: SDŽ

Župan sa suradnicima u Imotskoj krajini: "Ulaganja u zdravstvo i cestovnu infrastrukturu"

Župan je sa suradnicima obišao i županijsku ispostavu u Imotskom te gradsku upravu. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s gradonačelnikom i načelnicima općina Imotske krajine
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić te ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić obišli su danas Imotsku krajinu, gdje su posjetili radove na prometnicama te novoopremljene i obnovljene prostore radiologije u Domu zdravlja kao i ispostavu Hitne medicine.

Župan je sa suradnicima obišao i županijsku ispostavu u Imotskom te gradsku upravu. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s gradonačelnikom i načelnicima općina Imotske krajine.

- Bez te suradnje ne bismo mogli realizirati ove projekte. Obišli smo danas i prometnicu u Rakama u Općini Zagvozd, koja bi trebala biti gotova kroz dvadesetak dana. Bili smo i u Lokvičićima na projektu ceste od glavne prometnice za Imotski do zgrade Općine. Uz tu prometnicu ide i optički kabel. To je jako važno jer Županija ide s projektom širokopojasnoga interneta. Moram naglasiti i kako cesta Zmijavci-Podosoje čeka uporabnu dozvolu i puštanje u promet. - izjavio je Boban. 

Podsjetio je i kako je županijski Zavod za hitnu medicinu u suradnji sa Županijom uredio prostorije imotske hitne pomoći.

- Projekt je to koji je s opremom vrijedan milijun i 900 tisuća kuna. Moram istaknuti i imotsku ispostavu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, gdje je postavljen cijeli jedan lanac radioloških uređaja - od RTG-a, mamografa do ultrazvuka. Takvih uređaja nema na području cijele Hrvatske. Sustav je digitaliziran i centraliziran pa liječnici preko toga sustava mogu očitati nalaze. - rekao je župan te zahvalio Gradu i općinama Imotske krajine jer su osigurali još jedan radiološki tim, tako da su svi novi uređaji 24 sata dnevno dostupni građanima Imotske krajine.

Doktorica Nikolina Grabovac objasnila je kako su novi uređaji, instalirani na radiologiji u Imotskom, posljednja riječ tehnike.

- Građani su ovim zahvatom dobili kvalitetnu radiološku skrb. Povratkom inženjera dobili smo novu smjenu, a imamo i novi RTG aparat te mamograf i ultrazvuk. Sve ono što bi građani dobili na drugim mjestima, sada mogu dobiti u Imotskom. - izjavila je Grabovac.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić podsjetio je kako ta uprava skrbi o 1700 kilometara prometnica diljem županije. "Pored toga godišnje rekonstruiramo 50-ak kilometara postojećih prometnica, nastojeći ulagati u sve naše općine i gradove te na taj način poboljšavati uvjete života ljudima. Svaka nova prometnica otvara brojne perspektive, a razvojem turizma rastu i drugi kapaciteti, posebice na imotskom području", izjavo je Škorić. 

Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić rekao je kako su sva ova ulaganja dokaz dobre suradnje između Grada i Splitsko-dalmatinske županije.

- Zdravstvena skrb na području Imotskoga i naših općina je na zavidnoj razini. Splitsko-dalmatinska županija u sinergiji s nama je kroz prethodno razdoblje je osigurala kvalitetnu razinu zdravstvene skrbi za naše sugrađane. - rekao je Budalić.

Zadovoljstvo suradnjom sa Županijom izrazio je i načelnik Općine Zagvozd Miroslav Gaće.

- Posebno sam zadovoljan završetkom izgradnje ceste Zagvozd - Slivno. Drago mi je i da se župan uvjerio u tijek radova te samim time dokazuje da vodi računa i o ovom dijelu naše županije, posebice zbog toga što se nalazimo u naselju naše općine koji ima najveći broj djece. - rekao je Gaće.

Načelnik Lokvičića Branko Knezović rekao je kako će realizacijom ceste od zgrade Općine do glavne ceste prema Imotskom stanovništvo biti spojeno na važan prometni pravac.

- Bit ćemo spojeni jednom modernom prometnicom, koja sadrži sve odvodnju, nogostup i javnu rasvjetu. - izjavio je Knezović.

Načelnik Općine Zmijavci Mijo Šuto istaknuo je kako će ova Općina uskoro krenuti i u nove projekte.

- Nakon realizacije ceste Zmijavci-Podosoje krećemo i u nove projekte. Uistinu imamo dobru suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom i kad god smo nešto tražili, vrlo brzo smo krenuli u realizaciju. - rekao je Šuto.

Njegov kolega načelnik iz susjedne Općine Runovići posebno je apostrofirao razvoj turizma na ovome području.

- Ova cesta je jako važna i za razvoj Općine Runovići i našega turizma. Svjedoci smo da se jako puno kuća za odmor gradi na našem području, pa mogu slobodno kazati da smo zajedno puno napravili na području turizma. - izjavio je Repušić.

hr Tue Jan 18 2022 20:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60e7f3ec6f52dff3cf8b4641/80
Foto: Unsplash

"Uistinu smo razočarani": U Splitsko-dalmatinskoj županiji interesa za cijepljenje gotovo da nema

Brze antigenske testove od jučer obavlja 20 pedijatara i 331 liječnik opće medicine u 40-ak domova zdravlja
Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih, no ima naznaka da se u epidemiji ipak nešto mijenja. Danas imamo 7548 novih slučajeva, što je 400-tinjak manje u odnosu na prošli utorak. Udio pozitivnih u broju testiranih PCR testovima i dalje je vrlo visokih 45%. Istodobno, na malo više od 40 tisuća testiranih brzim antigenim testovima, pozitivnih je zabilježeno šest tisuća.

U bolnicama je 1800 pacijenata, što je, u odnosu na jučer, blagi porast. Broj oboljelih na respiratoru posljednjih se dana zadržava na približno istoj razini, oko 220. Nažalost, ponovno imamo rast broja preminulih. U posljednja 24 sata s COVID-om ili od njega umrlo je čak 55 osoba.

Brze antigenske testove od jučer obavlja 20 pedijatara i 331 liječnik opće medicine u 40-ak domova zdravlja. U osječku COVID ambulantu pacijenti dolaze jedan za drugim. - piše HRT.

- Od ujutro telefoni zvone, stižu mailovi, pacijenti se naručuju, stvarno je velika gužva, znate da se na PCR čeka po tjedan dana i više pa sve što se ne može tako odraditi pacijenti zovu nas i dolaze ovdje, kaže Ana Adžić, medicinska sestra u COVID-ambulanti.

- Nekih 40% liječnika obiteljske medicine se odazvalo i pokupili su testove i testirat će u svojim ordinacijama. Danas kako je krenulo testiranje, termin je pun, a rekli su mi da je i termin sutra za Osijek pun, kaže Justinija Steiner, ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

Brzo se širi zaraza i među djecom. U Varaždinu dvije osnovne škole prelaze na on-line nastavu, a preporuka je da se od sutra takav oblik nastave organizira i za učenike od 5. do 8. razreda Osječko-baranjske županije.

- Na području OBŽ na koronavirus je pozitivno 734 učenika, a u samoizolaciji je 2527 učenika, rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera CZ Osječko-baranjske županije.

Iako se o omikron-varijanti ne zna dovoljno i mnogi se nadaju da zaraza prolazi uz blaže simptome, struka upozorava - ništa ne treba prepustiti slučaju.

- Preporučujemo itekako primarno cijepljenje koje je po nekakvim najnovijim istraživanjima ako ste i primili 2 doze cjepiva imate zaštitu do nekakvih 70%, a ako primite još booster onda ta zaštita od hospitalizacije znači i do 90%, rekla je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a.

No, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj je procijepljenost ionako loša, interesa za cijepljenje gotovo da i nema.

- Uistinu smo razočarani s tom situacijom, da ne kažem da prvih doza ima 5-8% što je vrlo mala brojka. Neka se ljudi ne oslanjanju na to da će preboljeti omikron i da neće biti posljedica, upozorila je Željka Karin, ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

Jer su posljedice necijepljenja itekako vidljive.

- Mi smo svjedoci da tako kažem rijeke starih, kronično bolesnih, koji su na izdisaju došli na naša vrata tražit pomoć, a nisu se cijepili. To je generacija inače ljudi koja se u nekim vremenima redovno cijepila bez ikakvog problema i nije postavljala nikakva pitanja, rekao je Ivo Ivić, šef Klinke za infektologiju KBC-a Split.

U Primorsko-goranskoj županiji cijepljenih je 64%, pa se i u riječkom KBC-u malo lakše radi.

- 120 COVID bolesnika, od toga je u respiratornom centru njih devet. Mi se nadamo da neće biti značajnog povećanja pacijenata, bolnica je spremna, rekao je Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka.

Spremni su i oprezni jer omikron se brzo širi.
hr Tue Jan 18 2022 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .