Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6380ae125d796530088b4640/80
Foto: Ivana Ivanović

Vicko Bilandžić novi je intendant kazališta, Markotić Lipanovića i Bučevića prozvao za kokošarenje

On zna kako institucija radi, u programu je visoko na listi prioriteta stavio digitalizaciju poslovanja i uređenje poslovanja kuće koji su nam trenutno najveći problemi, rekla je Magdalena Nigoević
Vicko Bilandžić najkasnije do 1. srpnja 2023. godine postat će intendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, odluka je to većine od 19 vijećnika kojoj se, uz onaj standardni postav Centar - SDP, pridružio dvojac iz Mosta. Očekivano, reklo bi se, jer Josip Markotić iz Mosta kao da se specijalizirao za pitanja kulture - upozoravao je, u prvi plan stavljao nepravilnosti, kritizirao i žestoko se usprotivio problemima. Najviše ugovorima o radu.

- Nepotističko klijentelistički koruptivni narativ se nastavlja. Kazalište ima izmišljeno mjesto šefa dirigenta, koji uz svoju odličnu plaću po Zagrebu kupi honorare, a u isto vrijeme ravnatelj opere za honorare dirigira u Splitu! Ovo je toliko jadno i bezobrazno, da je to najobičnije kokošarenje i umjesto da se ministrica tako blesavo sramoti braneći intendanta, bilo bi bolje da je vidjela članak u ugovoru kako se intendanta može razriješiti prijevremeno ukoliko mu se ne usvoji financijsko izvješće. Ovako se mrcvarenje nastavlja do ljeta - rekao je Markotić opisujući tako dirigenta Ivu Lipanovića i šefa Opere Juru Bučevića pa poručio i Bilandžiću.

- Samo se nadam da Bilandžić neće ovu časnu funkciju shvatiti kao neki prije njega - za bildanje vlastitoga ega i kao crticu u životopisu.

Inače, pred vijećnicima je izbor Kazališnog vijeća elaborirala njegova predsjednica Magdalena Nigoević govoreći da je od šest prijavljenih Bilandžić imao "ono nešto". Ma ne ono nešto nego visoki stupanj informiranosti i motiviranosti. Ili informatičke informiranosti za prekrižiti dvije godine na vrhu dokumenta jer je, naime, program za budućnost kazališta napisao još 2018. godine. I tada se natjecao, Šestan je izabran, a ovaj ogorčen nije htio mijenjati tada napisano.

- On zna kako institucija radi, u programu je visoko na listi prioriteta stavio digitalizaciju poslovanja i uređenje poslovanja kuće koji su nam trenutno najveći problemi, a onda i druge scene kazališta. Svi kandidati su se na određeni način dotakli pitanja druge scene, kompliciran je proces proba i odvijanja predstava ako se sve odvija na velikoj sceni, jasno je svima, ali on je detaljno opisao i rješenje za taj problem - rekla je Nigoević.

Istaknula je i da je potrebno privući publiku jer posjećenost kazališta, kazala je, i nije baš velika nakon vremena pandemije koronavirusa.

- On inzistira o izlasku kazališta na teren što nam je bilo iznimno bitno, a iz njegova je prijedloga jasno da je namjera stvoriti zanimljiv repertoar koji će poštovati umjetničke standarde, a u isto će se vrijeme baviti aktualnim temama u društvu - podvukla je predsjednica Kazališnog vijeća.

Da zna predviđati budućnost, na tren se pohvalio Igor Stanišić iz HGS-a, govoreći da je znao da će baš Bilandžić postati intendant - još od 2018. godine. Predviđa i kako će Maja Đerek biti pročelnica Službe za gradsku imovinu, a Antonija Eremut Erceg pročelnica Službe za razvoj...

- Zapisnik je temeljni dokument za donošenje odluke, ovjerava se pečatom kazališta. Sporno je to što je dnevni red sjednice usvojen na prvom dijelu, međutim, i dalje ste radili nadopunu. To nije u skladu sa zakonom - prigovarala je HGS-ovka Lidija Bekavac.

I baš su Stanišić i Bekavac bili protiv imenovanja Bilandžića, "ni tamo ni ovamo" glasovali su HDZ-ovci, a "crveni karton" sada je i konačno udijeljen Srećku Šestanu od strane Centra, SDP-a i Most-a. Samo još nije izvjesno koliko će trajati njegov put do svlačionice...
hr Fri Nov 25 2022 12:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Sever o inflaciji: "Jedino pravo rješenje je snažan rast plaća i mirovina"

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto

Građani se sve teže snalaze i žive, a jedino pravo rješenje je snažan rast mirovina i plaća, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o inflaciji i blagdanskoj potrošnji.

Osvrćući se na poskupljenje hrane od gotovo 20 posto, koja je realno i veća od same inflacije koja je službeno na 13 posto, Sever je rekao da upravo cijene hrane i pumpaju stopu inflacije.

- To je ono što je najveći udar na kućanstva zbog toga što, što je zemlja siromašnija, to je veći udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji kućanstva, rekao je Sever.

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto, a i znatno više za one koji imaju vrlo niska primanja.

Građani se sve teže snalaze i žive, a na drugoj strani ništa drugo ne pojeftinjuje - dapače, već su prenapregnuti što se tiče stanovanja i energije, upozorio je Sever.

Poručio je da, koliko god to bilo teško, još uvijek treba upravo za najsiromašniji sloj pokušati održati niže cijene prehrambenih artikala.

- Na kraju krajeva, jedino pravo rješenje u svemu tome je jedan snažan rast plaća i mirovina, jer sve mjere bez povećanja plaća i mirovina neće pomoći do te mjere da se lovi taj korak s inflacijom, a neizvjesnost je vrlo velika, bez obzira na lagane optimistične prognoze za sljedeću godinu, zaključio je Sever.

hr Sun Nov 27 2022 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Studenti u Hrvatskoj na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše u nedjelju Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67,8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80,9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87,3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4,8 posto studenata, u Kanadi njih 6,4 posto, a u Švedskoj svega 1,1 posto studenata. Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje - provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat – donosi Večernji list.

hr Sun Nov 27 2022 17:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6383984b5d7965bc148b45ce/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Split u kockicama, na Prokurativama se navijalo i uz hajdukove šalove

Pogledajte slike u galeriji.
Nešto kasniji termin druge utakmice Hrvatske ispunio je i Split kockicama iako nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama.

Neumorna Ivana Ivanović donosi fotogaleriju iz centra Dioklecijanova grada...
hr Sun Nov 27 2022 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

"Nestašica lijekova u RH je stalno stanje, ali nema razloga za paniku"

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore se osvrnula i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.
Nakon što je potvrđena nestašica nekoliko važnih lijekova u hrvatskim ljekarnama, građani se s pravom pitaju mogu li se pronaći alternativni lijekovi. Istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na 5 i pol milijardi kuna. Kako izići iz začaranog kruga, HRT je pitao Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore.

- Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje. Možda ćemo zbog COVID-a, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje, rekla je Ana Soldo.

- Cijelu godinu u Njemačkoj je veliki problem nestašice lijekova. Nijemci su izjavili da imaju 100.000 registriranih lijekova, a nestašica je za nekih 300-tinjak. U Hrvatskoj imamo 15.000 registriranih lijekova, a oko 200-300 lijekova je na neki način nedostupno pacijentima, istaknula je.

Smatra kako bi Hrvatska trebala presložiti pravila oko propisivanja i izdavanja lijekova, kako bi ljekarnici mogli reagirati jednostavnije i brže i pacijentima po prvom dolasku u ljekarnu dati potreban lijek.

- Trenutno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je da ponekad pacijenti moraju prvo otići kod specijaliste, pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapiju, rekla je Soldo istaknuvši da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

- Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti i način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

hr Sun Nov 27 2022 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .