Mladi Bračani okušali su se u subotu pripremi gregade,
brudeta i ribe u škartocu s profesionalcima udruge Šefovi kuhinja mediteranskih
i europskih regija (ŠKMER) na supetarskoj rivi u sklopu projekta "S ribom
mogu sve", a i kako bi se najavio predstojeći 18. Biser mora. Riječ je o
događanju u sklopu navedenog projekta kojeg provode Srednja škola Brač iz
Supetra i OŠ Vladimira Nazora iz Postira s ciljem poticanja konzumacije ribe i
ribljih proizvoda kod djece i mladih. Bili su izloženi i razni proizvodi
bračkih srednjoškolaca s autohtonim namirnicama koji nastaju pod okriljem
zadruge Lumbrela; od nagrađivane šalše "Ka nonina", marmelade i
sokova do prirodne kozmetike, a u skuhanim morskim delicijama guštali su i
mještani i supetarski gosti. Sanja Nejašmić, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor iz
Postira, istaknula je da je projekt njezine škole i jedan od značajnih koraka
kako bi se mladi zadržali na otoku promoviranjem struke i
autohtonih proizvoda.
-Ovim smo uspjeli, ono što smo željeli, da se Biser
mora vrati i na supetarsku rivu, a važno je svima poručiti da ovaj festival
koji se održava u Svpetrvs hotelima, ima slobodan ulaz za sve – bilo da su
natjecanja kuhara i konobara, brojne radionice i cooking showovi. Ponosni smo
da su s nama danas učenici srednjih škola Supetra i Bola, te osmoškolci iz
Postira, koji su uz profesionalne kuhare pokazali važnost projekta "S
ribom mogu sve", kazala je Martina Rendić, direktorica Turističke
zajednice grada Supetra.
Biser mora, najveći je kulinarski festival i natjecanje u
ovom dijelu Europe, a svečano će se otvoriti u utorak u 20.30 sati u Svpetrvs
hotelima. Od srijede do petka, 29. - 31. ožujka, održat će se do sada najveći
broj radionica i popratnih događanja u povijesti festivala kao što su razni
cooking showovi, degustacije i stručne radionice za zaposlene u HoReCa sektoru,
ali i za znatiželjnike koji žele kušati specijalitete Mauricijusa, Ukrajine,
Italije, Slovenije, Austrije, zemalja regije ili, pak, kuhati domaći makedonski
ajvar, kušati a la carte slastice, vrhunska hrvatska vina, koktele od travarice
i craft džinove.
U središtu svega su natjecanja kuhara, konobara, učenika i
nastavnika srednjih i visokih škola u nizu kategorija. Master classove i
edukacije vode domaća i svjetska
kuharska imena, a sudionici dolaze iz 20-ak zemalja te će manifestacija, uz
veliki broj noćenja, poslovično označiti i početak turističke sezone na Braču.
-Biser mora objedinjuje trodnevna natjecanja,
eno-gastro radionice, cooking showove, izložbe, degustacije, prezentacija
strane i domaće kuhinje te zabavni programi uz dobre zalogaje i kapljice s
velikim kuharskim svjetskim imenima. Ove godine na natjecanju imamo čak 41
međunarodnu školu, a tu je i veliki broj profesionalnih kuhara koji žele
odmjeriti svoja znaja i vještine s kolegama te osvojiti nagrade i titule. Imat
ćemo oko 200 ulaza u kuharske boksove u različitim kategorijama koje će
bodovati međunarodni kulinarski suci, a to su renomirani i iskusni kuhari sa
svih strana svijeta koji promiči struku i zajedništvo, poručila je Nives
Delić, voditeljica natjecanja Bisera mora.
Suorganizatori XVIII. Bisera mora su Grad Supetar,
Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička
zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Svpetrvs hoteli. Manifestacija se
organizira se u sklopu provedbe EU projekta "Uspostava regionalnog centra
kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split" kojem je nositelj
Turističko - ugostiteljska škola Split, pa će na Braču biti predstavljeni novi
obrazovni programi usklađeni sa stvarnim potrebama poslodavaca.