Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62233e27e8e9bad84a8b4592/80
Foto: Pixabay

Europske igre u Splitu 2027. godine? Ideja je u začetku, ali puno je pitanja... Di su pare?

U Krakovu i Malopoljskom Europske su igre iduće godine, a za koje je budžet 80 milijuna eura
Prijedlog zaključka o pokretanju postupka kandidature Grada Splita za organizaciju četvrtih Europskih igara 2027. godine donijeli su splitski gradski vijećnici, i to nakon iscprnog izlaganja Mie Bačić, direktorice Ureda za komunikacije u Hrvatskom olimpijskom odboru.

Odluka je većinom glasova usvojena, tek je Davor Matijević iz SDP-a bio protiv.

- Prošle godine pripremni sastanak bio je u Rimu, tamo smo iskazali interes za organizaciju Europskih igara i ovo je sad logičan put kojim smjerom bi igre trebale ići. Prvi korak je da mi iskažemo želju za kandidaturom na vijeću - uvodno je kratak bio zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić.

- Održavanje ovakvog natjecanja ima niz benefita. Potiče se gospodarski rast i povećava razina zaposlenost, a na ovaj se način turistički najbolje promova grad. Društveno se povećava popularnost sporta i inspirira mlade ljude na zdrav način života - među ostalim je istaknula Bačić.

- U Splitskom klubu olimpijaca ovo tinja šestu godinu i sazrijeli su svi uvjeti da idemo s ovime u javnost. S Mediteranskim igrama u Splitu znamo što ovakva manifestacija može učiniti za grad. Onime što se tada uredilo, napravili smo korak naprijed. S ovim igrama dogodit će se još jedan korak naprijed, objektni koji su izgrađeni tada trebaju novu šminku, a ovo je prava prigoda. Sve je to hrvatski projekt koji će se dogoditi u Splitu. Nije to investicija grada nego moraju biti svi uključeni. Bez garancije Vlade nema prolaz - rekao je Željko Jerkov, predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca.

Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Blanka Vlašić, dite Splita, ustvrdila je kako su sportaši najjači ambasadori ovog grada i države, ali i kako "nije važno poslati sportaše u svijet, nego dovesti svijet k nama".
- Organizacija ovakvog velikog sportskog događaja ne da ima benefite na gospodarstvo i turizam nego ulog u buduće generacije - podvukla je, ponovila već rečeno.

No, nije bilo sve tako krasno i euforično opisano. 

- Koja su dva modela financiranja, premalo je ovdje konkretnih podataka. Nizozemska je odustala od kandidature zbog financija, za ovakve igre vlada vrlo slab interes sponzora i jasno i zašto ako pogledate popis sportova poput streljaštva, atletike, nogometa i rukometa na pijesku i drugih. Nikoga ne omalovažavam. Što je s postojećom infrastrukturom, hoće li biti adekvatna - niste nam ništa rekli. Što će biti sa Spaladium Arenom 2027. godine - redao je pitanja Davor Matijević iz SDP-a. 

- Neozbiljno je pričati da će ovo pokrenuti Split i suludo je uspoređivati ove i Mediteranske igre. Kad je Split pokušao ponoviti igre, bilo je to 2009. godine u rukometnom prvenstvu, i znamo kako je to završilo - rezolutan je bio socijaldemokrat.

- Ostat ćemo velika provincija ako ovo ne napravimo. Možda vi to ne razumijete jer niste bili u sportu, ali puno je benefita - odgovorio je i Jerkov.


"Nema jasnog plana ni okvira"

Toni Tomas iz redova HDZ-a je podržao organizaciju baš kao i Aris Zlodre iz Domovinskog pokreta. Sumnjičava je bila Ivana Ljulj Cvitanić. Opravdano.

- Prezentirali ste da je budžet 80 milijuna eura s dvije mogućnosti financiranja, to je bez troškova infrastrukture, zanima me čime bi se definirao taj „jedan dio“ kao obveza Grada Splita, kakve točno obveze Grad Split preuzima današnjom odlukom? - pitala je pa naglasila.

- Realnost je, nažalost, takva da pola godine nisam dobila odgovor na vijećničko pitanje o stanju postojeće sportske infrastrukture, a da godinu dana nismo u stanju održati tematsku sjednicu o stanju splitskog sporta. Mi kad ukazujemo na probleme nismo protiv, sasvim suprotno, mi smo za to da se problemi uzmu u obzir, prevladaju i da dođemo na kraju do pozitivnog ishoda. Jasno je da nedostaju dvorane i sportska borilišta i da to limitira razvoj dosta sportova, nema termina za odbojku, košarku, rukomet, gimnastika improvizira, atletika zaostaje jer nema uvjete za zimski rad. Ja se iskreno nadam da će Europske olimpijske igre Splitu donijeti upravo to: dom odbojke, dom rukometa, košarke, gimnastički dom, atletsku dvoranu, ne megalomanski već funkcionalno. Za sada ipak nema jasnog plana niti financijskog okvira - konkretna je bila.

U Krakovu i Malopoljskom Europske su igre iduće godine, a za koje je budžet 80 milijuna eura. Mogućnosti su jedno, snovi drugo. 
hr Thu Sep 15 2022 11:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633bc38718d1cb500b8b45ae/80
Foto: fb: HPD Mosor

[FOTO] Više od stotoinu Mosoraša proslavilo popravak krova i otvorilo novu planinarsku sezonu

Planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje

U Hrvatskom planinarskom društvu Mosor listopad je počeo jako veselo. Održani su Dani Mosoraša koji predstavljaju tradicionalno njihovo okupljanje  nakon ljetnih radosti i početak planinarske sezone na Mosoru.

Ovaj put Mosoraši su imali dupli razlog za slavlje budući da su nakon 2 godine planiranja te više mjeseci rada, truda i mnogo odrađenih volonterskih sati napokon završili sa svim planiranim radovima kako bi  planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje.

U subotu se održala tradicionalna misa te blagoslov novog krovišta, a nedjelja je bila rezervirana za feštu. Vremenska prognoza ih  je počastila sa predivnim sunčanim danom te se na Mosoru okupilo više stotina Mosoraša, prijatelja iz raznih pl. društava i sugrađana. Program je otvoren pozdravnim govorom predsjednice HPD-a Mosor Ivane Radonić, a nazočnima su se obratili pročelnik Gospodarske sekcije HPD-a Mosor Goran Bratim, domaćin u planinarskom domu Špiro Gruica, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dogradonačelnik grada Splita Bojan Ivošević.

Podijeljene su zahvalnice glavnim donatorima, te je odrađena simbolična šetnja oko pl. doma, a nakon službenog dijela je uslijedila pjesma, veselje i druženje do dugo u noć.

Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora.

 - Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome.  Hvala još jednom svim donatorima koji su nam pomogli financijski da ostvarimo ovaj san, ali najviše veliko hvala svim volonterima koji su mjesecima nosili potreban materijal. Bez vas ovo ne bi bilo moguće  - poručuju Mosoraši.

hr Tue Oct 04 2022 07:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .