Split: Vanjski vezovi u Gradskoj luci bit će izgrađeni za dvije godine?

Za dvije godine bi u splitskoj Gradskoj luci trebala bi biti završena dva vanjska veza za kruzere. Ugovor o izvođenju radova vrijednih više od 23,3 milijuna eura bez PDV-a potpisali su u utorak ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ravnatelj Lučke uprave Split, Milan Blaževski. Projekt će se financirati sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj, Lučke uprave te iz državnog proračuna, a za mjesec dana bi izvođači radova trebali biti uvedeni u posao. Na natječaju su za izvođače izabrani Pomgrad inženjering i Viadukt, a Siniša Hajdaš Dončić uvjeren je da su te tvrtke garancija da će svi radovi biti završeni u propisanim rokovima.

– Projekt počeo pregovorima s EBRD-om prije dvije godine, ali to je prosjek. Tako je svugdje, nismo niti brži niti sporiji, toliko traje procedura u svim zemljama koje rade s EBRD-om. Ova investicija otvara mogućnost privlačenja najvećih kruzera, brodova koji imaju preko 4000 putnika. Kruzing turizam i zračni promet su u porastu, sve je više ljudi koji se odlučuju za kružna putovanja, a ovaj projekt stavlja Split kao destinaciju na listu najvećih kruzing kompanija – rekao je Hajdaš Dončić.

Prošli put kad je bio u Splitu na njegov je ručak potrošeno skoro 10 tisuća kuna, a ovoga puta će, tvrdi ministar, ručak preskočiti.

Prva faza koja bi trebala biti završena u roku od 18 mjeseci obuhvaća zapadni vez s centralnom rampom i malom utvrdom na lukobranu, a u idućih bi se šest mjeseci trebala dovršiti i druga faza, odnosno izgraditi istočni vez.

– Ovo je najveća investicija u povijesti splitske Gradske luke. Kao i svi vezovi tako i ovi imaju određenih tehničkih ograničenja, ali će biti u uporabi veliki dio godine. Računamo da će se moći koristiti devet do deset mjeseci godišnje – kazao je Milan Blaževski.

Dodao je i kako u planu imaju još tri velika projekta i nekoliko manjih, te da su za pripremu svih potrebnih studija za gradnju novog terminala dobili sredstva iz EU fondova. 

– Krećemo i u privođenje svrsi Dalmacijavina koje se nalazi na lučkom području, a treća velika stvar je priča o Istočnoj obali i Kopilici, odnosno nova luka na Stinicama. Split izlazi na svoje drugo more i za to smo dobili sredstva za pripremu dokumentacije. Tu se dobiva dodatna vrijednost, tamo je infrastruktura u odličnom stanju i to pruža mogućnost održivog razvoja – istaknuo je Blaževski.

Od manjih projekata u splitskoj Gradskoj luci najavio je obnovu kanalizacije i vodovodnih instalacija od zgrade Lučke uprave do lukobrana. Radovi bi trebali početi iza rujna, a trebali bi biti završeni u roku od pet mjeseci.

– Tu je i prometna regulacija bazena Gradske luke, a bit ćemo i prva hrvatska luka koja će imati spremnik za prihvat voda, preradu i otpremu. Tu je i uspostava graničkih inspekcijskih službi, koje je Split odlukom iz 2008. godine izgubio, što će nam omogućiti da budemo konkurentni u teretnom prometu. Dobili smo i sredstva za obnovu cestovne i željezničke infrastrukture u samoj luci tako da možemo povećati kapacitet željeznice na tom području – zaključio je Blaževski.

POSLJEDNJE DODANO: