Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602e94996f52df56d88b4586/80

Makarska rivijera za Petrinju: Gradi se kuća šesteročlanoj obitelji, evo kako se uključiti

Inicijativi "Srcem za Petrinju" odazvali su se brojni građani i poduzetnici, a od početka prikupljanja novčanih donacija pa sve do srijede, prikupljeno je 116.974,95 kuna.
Inicijativa "Srcem za Petrinju", u kojoj su se ujedinili građani i poduzetnici Makarske kako bi obitelji Boltužić u Jabukovcu i izgradili kuću, punom parom ide naprijed. 

Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi uz pomoć koje će Makarani šesteročlanoj obitelji, na mjestu njihovog starog i potresom razrušenog doma, napraviti novu dvoetažnu kuću vrijednu 750 tisuća kuna. 

Inicijativi "Srcem za Petrinju" odazvali su se brojni građani i poduzetnici, a od početka prikupljanja novčanih donacija pa sve do srijede, prikupljeno je 116.974,95 kuna. 

Pregledom nadležnih službi, kuća obitelji Boltužić je nakon razornog potresa dobila crvenu naljepnicu te je kao takva opasna za život. Makarski su poduzetnici sudjelovali u prijavi štete na nastaloj kući, prikupljanju dokumentacije te izradi projekta rušenja. Istaknuli su i kako je izrađeno idejno rješenje nove kuće.

- S izradom glavnog projekta, temeljem kojeg će se graditi zamjenska građevina, nastavlja se čim se dobiju rezultati geomehaničkog ispitivanja tla, koja će definirati način temeljenja nove građevine. Geomehaničari su na terenu, te bi elaborat s rezultatima istraživanja trebao biti gotov do kraja tjedna, kazao je koordinator inicijative Jovica Šegan dodajući kako je u međuvremenu pokrenut postupak upisa postojeće građevine u katastar i zemljišne knjige s obzirom na to da veliki dio stanovništva, nakon legalizacije, nije uknjižio ozakonjeno stanje te je dokumentacija u katastru i zemljišnim knjigama kao takva nepotpuna.

- Geodeti su snimili visinske kote predmetne katastarske čestice što je također nužno za izradu glavnog projekta zamjenske građevine. Kako bi se obitelji Boltužić mogla graditi zamjenska građevina prema pojednostavljenom, odnosno ubrzanom postupku sukladno izmjenama “Zakona o obnovi“, moraju se službeno prijaviti za rušenje i obnovu tj. gradnju zamjenske građevine neovisno o donaciji, kazao je Šegan dodajući kako su vlasnici kuće prijavili postojeću kuću za rušenje preko “mobilnog stručnog tima“ koji je na terenu pojednostavio i pomogao ispuniti obrasce stanovništvu na ugroženom području.

- Za daljnje korake čekamo „provedbeni akt Zakona-izmjena Programa mjera obnove oštećenih zgrada“, kojeg donosi Vlada, a koji će cijelu proceduru pojednostaviti i ubrzati. Kako je provedbeni akt u visokoj fazi izrade, očekuje se brzi daljnji proceduralni nastavak tijekom koga se planira završiti i glavni projekt zamjenske građevine, koji je osnova za početak gradnje nove kuće za obitelj Boltužić iz Jabukovca, istaknuo je Šegan dodajući kako je u međuvremenu održan donatorski skup u Makarskoj na kojem je prezentiran cilj akcije za izgradnju objekta za obitelj Boltužić.

- Izabran je izvođač za rušenje objekta te izvođenje zemljanih i armirano betonskih radova i to tvrtka „Stanić gradnja „ iz Petrinje, rekao je Šegan dodajući kako je javno objavljena i lista svih onih koji su donirali sredstva za izgradnju kuće, kako tvrtki tako fizičkih osoba.

Tijek izvedbe projekta, imena donatora i prikupljena novčana svota objavljeni su na Instagram profilu

Izgradnja nove kuće obitelji Boltužić stajat će, kako je procijenjeno, oko 750 tisuća kuna pa inicijatori pozivaju sve koji mogu da se pridruže donacijom na žiroračun otvoren isključivo za tu plemenitu akciju u Zagrebačkoj banci IBAN: HR9423600001502859351, donacijom građevinskih i obrtničkih materijala i usluga te donacijom stvari za opremanje kuće. hr Thu Feb 18 2021 17:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fb2804b6f52dfa4418b4568/80
Foto: Pexels

SPALADIUM ARENA Sutra započinje veće cijepljenje građana u Splitu

Cijepljenje će započeti u 9 sati, a prvenstveno će se odnositi za pacijente s punkta na Mertojaku.
Sutra započinje cijepljenje građana na novom punktu u Splitu, točnije u Spaladium areni.

Cijepljenje će započeti u 9 sati, a prvenstveno će se odnositi za pacijente s punkta na Mertojaku.

Otvaranju novog punkta prisustvovat će zamjenik župana i predsjednik Stožera civilne zaštite SDŽ Luka Brčić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prim.dr.sc. Željka Karin, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ Marko Rađa i ravnatelj Zajednice društava crvenog križa SDŽ Joško Metličić.
hr Mon Mar 01 2021 14:33:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603ce7616f52dfdfec8b4646/80

Zaželi sretniju starost 2: Raspisan natječaj za 57 teže zapošljivih žena koje će skrbiti o starijim i potrebitim sugrađanima

Projekt je na korak do realizacije.

Uoči početka provedbe projekta „Zaželi sretniju starost 2“ koji se u cjelokupnom iznosu od 4.999.999,80 kuna financira iz Europskog socijalnog fonda, danas su na konferenciji za medije pročelnica UO za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo i predstojnica Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jelena Gogić govorile o postavljenim ciljevima koji se u narednom razdoblju nalaze ispred Grada Splita, splitskog Zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrb Split kao projektnih partnera.

Nakon što je u veljači proveden Javni poziv za iskaz interesa za korištenje potpore i podrške osobama starije životne dobi i osobama u nepovoljnom položaju, danas je raspisan natječaj za 60 zaposlenja – 57 žena i projektni tim koji će brinuti o korisnicima, njih ukupno 342.

Pročelnica Vrvilo zahvalila je Službi za međunarodne i EU projekte na čelu s Radojkom Tomašević koja je napravila projektnu prijavu, kao i svim kolegama uključenima u pripremu, razvoj i provedbu projekta te projektnim partnerima.

Podsjetimo, u ovom projektu o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaj, osobama s invaliditetom, kroničnim bolesnicima i slično, brinut će teže zapošljive žene u vidu pomoći u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pružanju pomoći u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.) i pružanju podrške kroz razgovore i druženje.

Centar za socijalnu skrb Split i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Split kao projektni partneri sudjeluju u odabiru krajnjih korisnika, odnosno odabiru žena koje će biti zaposlene u sklopu projekta. Inače, Grad Split je drugi po visini povučenih bespovratnih sredstava (4.999.999,80 kuna) u ovom projektu u Hrvatskoj i među četiri projekta koji su veći od četiri milijuna kuna, a sveukupno je riječ o 84 projekta.

Predstojnica Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jelena Gogić, koji je obavezni partner zajedno sa Centrom za socijalnu skrb, najavila je današnju objavu natječaja za zapošljavanje te rekla kako HZZ sudjeluje u odabiru teže zapošljivih žena u svojoj evidenciji. Dodala je kako je kroz fazu jedan na razini čitave Splitsko-dalmatinske županije povučeno ukupno 107 milijuna kuna za 30 projekata i zaposlene su 643 žene.

Iskustvo iz prvog provedenog projekta „Zaželi sretniju starost“ kojeg je Grad Split s partnerima provodio od svibnja 2018. do listopada 2020. godine, u kojem je o 229 korisnika brinulo 50 žena, a ukupna vrijednost projekta bila je 8,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava poslužit će za još uspješniju realizaciju ove socijalne usluge.


hr Mon Mar 01 2021 14:09:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Splitsko-dalmatinska županija: 10 novooboljelih, 88 testiranih

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 88 obrađenih  testova danas je 10 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 1, Kaštela 1, Omiša 1, Sinja 1, Solina 2, Supetra 1, Trilja 1, Muća  i Sućurja 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. 
Ukupno 1388 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.    
 
hr Mon Mar 01 2021 13:47:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603cdd2b6f52df91ec8b4651/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro zaboravio ime svog kandidata: Stigao u Solin pa Šimundića preimenovao u Šimičevića!

Kasnije ga je zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.
Miroslav Škoro danas je stigao u Solin kako bi dao podršku Mati Šimundiću koji će, u ime Domovinskog pokreta, ići u utrku za splitsko-dalmatinskog župana. Ipak, nije sve išlo za rukom pjevaču pa je, na otvaranju konferencije za medije, promašio prezime svog kandidata.

- Cijenjeni pripadnici medija i svi okupljeni, dobar vam dan i hvala vam lijepa što ste došli. Na ovaj sunčani dan u Solinu Domovinski pokret s ponosom okreće jednu novu stranicu u politici ovog dijela Hrvatske i s ponosom predstavlja budućeg župana splitsko-dalmatinske županije, čovjeka profesora, intelektrualca, vrijednog supruga i oca petero djece. Mislim da Splitsko-dalmatinska županija, svi birači i svi građani mogu biti ponosni da će gospodin Mate Šimičević biti njihov novi župan - rekao je Miroslav Škoro.

Iako je riječ o Šimundiću, kasnije ga je Škoro zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.


hr Mon Mar 01 2021 13:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .