Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63d10aa65d796520ba8b45ab/80

Intrigantna Verdijeva ljubavna i politička drama u hvaljenom glazbenom i redateljskom ruhu

Krabuljni ples vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split s dvije izvedbe u subotu i ponedjeljak, 28. i 30. siječnja s početkom u 19:30 sati

Krabuljni ples, „ljubavna priča s političkom urotom u pozadini“, jedna od najpopularnijih i najcjenjenijih opera Giuseppea Verdija, vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split s dvije izvedbe u subotu i ponedjeljak, 28. i 30. siječnja s početkom u 19:30 sati. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Gorana Golovka u ovom remek-djelu glazbene drame kao protagonisti nastupit će tenor Max Jota u ulozi Riccarda, kao Renato izmjenjivat će se baritoni Marko Lasić (28.1.) i Matija Meić (30.1.), ulogu Amelije tumačit će sopranistica Julia Radosz, Ulrica će biti Terezija Kusanović a Oscar Branka Pleština Stanić.

Pored glazbeno-scenske raskoši, karakteristične za čitav Verdijev opus, Krabuljni ples krase i nedostižna elegancija, prozračnost i istančanost cjelokupne partiture. Pored toga, u redateljskoj viziji Gorana Golovka svevremenski motivi, poput časti, ljubavi, prevare i oprosta, vješto su nijansirani u okvire našega vremena.

- U HNK Split dogodila se prava operna svečanost - zaključila je kritika nakon premijere u ožujku prošle godine. Superlative su pobrali „vrsni, sigurni i moćni“ izvođači, od dirigenta, zbora i orkestra do solista, kao i „neuobičajen i efektan“ redateljski pristup koji je „s poštovanjem slijedio Verdija, a opet scenskim metaforama i ironijskim komentarima osuvremenio djelo i olakšao ga od patetike“.

Intrigantna priča o uroti, izdaji i ljubavi prošla je trnovit put prije praizvedbe 1859. Libreto Antonija Somme izvorno se temeljio na stvarnom događaju, atentatu u kojem je 1792., na krabuljnom plesu, ubijen švedski kralj Gustav III. No, zbog cenzorskih zahtjeva više je puta mijenjano mjesto i okolnosti radnje, kao i sam naslov, koji je izvorno trebao nositi ime ubijenog kralja (Gustavo III di Svezia). Nakon više izmjena, konačno je radnja preseljena iz Europe u Sjevernu Ameriku, u Boston, ime promijenjeno u Krabuljni ples (Un ballo in maschera) a umjesto u napuljskom kazalištu San Carlo koje je djelo naručilo, praizvedba se zbila u rimskom Teatro Apollo. No, svim poteškoćama unatoč, 23. po redu od 28 Verdijevih opera polučila je izniman uspjeh već pri prvoj izvedbi.

Operni se velikan Verdi u Krabuljnom plesu fleksibilnijom i izbalansiranom strukturom riješio unaprijed utvrđenih glazbenih formi talijanske opere 19. stoljeća. Arije su relativno kratke, ansambli pretapaju suprotstavljena raspoloženja a scene ne slijede nužno konvencionalne strukturalne dizajne. Majstorstvo orkestracije koja pokreće i razvija dramu, pokazano već kod ranijeg Rigoletta, Verdi je nastavio razvijati. Neobičnije je bilo njegovo korištenje humora, kako bezbrižnog tako i sardoničnog, u tragičnom kontekstu.

Uloge tumače: Max Jota, Marko Lasić (28.1.) i Matija Meić (30.1.), Julia Radosz, Terezija Kusanović, Branka Pleština Stanić, Joško Tranfić (28.1.) i Vlatko Belas (30.1.), Mate Akrap (28.1.) i Felipe Čudina (30.1.), Božo Župić, Lovre Gujinović i Goran Velić.

Pored dirigenta Ive Lipanovića i redatelja Gorana Golovka autorski tim čine: scenograf Marin Gozze, kostimograf Mladen Radovniković, zborovođa Veton Marevci, scenski pokret oblikovao je Lev Šapošnikov, oblikovatelj svjetla je Srđan Barbarić, a autor videa Darko Škrobonja. Oglavlja je izradila Ankica Matijaš, suradnica redatelja je Jelena Bosančić, a libreto je prevela Jasna Žarić.


hr Wed Jan 25 2023 11:58:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dfa3345d796579da8b45f7/80
Foto: DN

Održane Rudske mačkare, nije ih omela ni kiša ni vjetar!

Kako je sve izgledalo, pogledajte u priloženoj fotogaleriji
Jučer, četvrti veljače održane su tradicionalne rudske mačkare, koje imaju tradiciju dugu nekoliko stoljeća.

Rudske mačkare su krenule u 9:00 sati iz Bitunjaca, te su svoj pohod nastavili kroz ostale zaseoke Općine Otok, Udovičiće, Jelašce, Priblaće, Živinić, Otok, i Rudu.

Oko 120 sudionika rudakih mačkara nije uspjela omesti ni kiša ni vjetar u njihovom ophodu.

Smijeha i veselja nije nedostajalo, a za sam kraj pokladnih običaja sela Rude upriličen je vatromet.

Kako je sve izgledalo, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

hr Sun Feb 05 2023 13:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63de47925d79652ed58b4603/80
Foto: Ivana Ivanović

Ana Zaninović u Plesu sa zvijezdama

Još nije otkriveno tko će biti partner proslavljene splitske sportašice
Proslavljena spliska sportašica Ana Zaninović, svjetska i europska prvakinja u taekwondou, bit će jedna od zvijezda showa Nove TV - Ples sa zvijezdama. Nova TV otkrila je sve kandidate treće sezone koja uskoro kreće na njihovom programu, ali ne i tko će plesati s njima.

Među 13 zvijezda koje će se upustiti u mukotrpno učenje plesnih koraka su Tara Thaller, Petra Kurtela, Emilija Kokić, Ana Zaninović, Deniss Grgić, Alen Liverić, Frano Ridjan, Daria Lorenzi Flatz, Maja Drobnjaković, Fran Lauš, Marco Cuccurin, Mario Mandarić i Dario Zurovec,


hr Sat Feb 04 2023 12:55:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5c35db3c0e493874728b4576/80
Foto: Facebook

U srijedu dokumentarni film Teta mama u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Javna tribina o udomiteljstvu i posvojenju djece, Dijete u fokusu- udomiteljstvo i/ili posvojenje?

Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Program događanja od 6. 2. do 11. 2. 2023.

AKCIJA

BESPLATAN UPIS za djecu do navršenih 14 godina

IZLOŽBE

7. 2. – 27. 2. Središnja knjižnica, atrij

Izložba Gorana Tomaševića, Dvi, tri riči

Od 25. 1. Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade 

Izložba učenika Grafičke škole posvećena Vesni Parun

Od 27. 1. Središnja knjižnica, izložbene vitrine

Izložba povodom Noći muzeja 2023., Koja je najljepša u knjižnici?

UTORAK, 7. VELJAČE 2023.

10:45 h Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade

Radionica za djecu povodom Dana sigurnijeg interneta. Voditeljica: Lana Roje 

18:00 h Središnja knjižnica, atrij

Otvorenje izložbe Gorana Tomaševića, Dvi, tri riči

18:00 h Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade

Mala čarobna čitaonica: čitamo slikovnicu Jedna snježna noć autorice Butler, M. Christine i ilustratorice Tine Macnaughton

18:00 h Knjižnica Brodarica 

Tečaj turskog jezika 


SRIJEDA, 8. VELJAČE 2023.

18:00 h Središnja knjižnica, dvorana 1

Projekcija dokumentarnog filma, Teta mama i javna tribina o udomiteljstvu i posvojenju djece, Dijete u fokusu- udomiteljstvo i/ili posvojenje?

ČETVRTAK, 9. VELJAČE 2023.

18:00 h Knjižnica Bol-Plokite

Pjesnička večer ULKU Vlaho Bukovac: Valentinovo - volimo te

PETAK, 10. VELJAČE 2023.

18:00 h Središnja knjižnica, dvorana 1

Predavanje prof. emerit. Joška Božanića, Budućnost hrvatskog čakavskog jezika povodom 50. obljetnice izlaženja i 100. broja dijalektološkog časopisa Čakavska rič

SUBOTA, 11. VELJAČE 2023.

10:00 h Središnja knjižnica, Odjel za djecu i mlade

Likovna radionica na Odjelu za djecu i mlade 

10:00 h Knjižnica Bol-Plokite

Likovna radionica za djecu u suradnji s ULKU Vlaho Bukovac


hr Sat Feb 04 2023 10:44:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dd71725d79653dd68b4584/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Splitske političarke u glamuroznim crvenim haljinama poslale snažnu poruku!

Pogledajte koje su to splitske političarke zasjale u crvenom

Večeras se u Hotelu Briig povodom svečanog obilježavanja  „Dana crvenih haljina“ održala modna revija u organizacija Splitskog SDP-a.

Reviju su nosile političarke svih političkih opcija kako bi podigle svijest o moždanom udaru kod žena. Svake godine od moždanog udara umre trostruko više žena nego od raka dojke.

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuta je zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“.

Cilj ove opsežne akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Revija je krenula u 20:00 sati, a na modnoj pisti mogle su se pronaći naše splitske političarke Sabina Glasovac (SDP), Mirela Ahmetović (SDP), Katarina Prnjak (SDP), Ivana Relata (HDZ), Jelena Burazin (HDZ), Kristina Vidan (Pametno), Ivana Ljulj (Most), Ana Dorotić Čaljkušić (Centar), Maja Čović (Centar), Vesna Alač (SDP), Suzana Piacun (SDP), Ana Gulić (Domovinski pokret) i Lidija Bekavac (HGS).

Potpredsjednica SDP Sabina Glasovac poručila je ženama da u ovom stresnom životu i ubrzanim životnim navikama ipak pomisle malo i na sebe.

- Sa zadovoljstvom smo došle podržati ovu kvalitetnu akciju s plemenitim ciljem a to je osvještavanja javnosti na važnosti promjene životnih navika kako bismo prevenirali ili po mogućnosti spriječili moždani udar koji nažalost pogađa najviše nas žene. Posebno mi je drago što su nam se večeras produžile žene koje su imale moždani udar. Drage žene nemoj te nikad zaboraviti na sebe ja znam da svaka od nas drži tri ili četiri kantina kuće ali trebamo paziti jedna na drugu i cijeniti svoje zdravlje - poručila je Glasovac. hr Fri Feb 03 2023 21:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .