Od sinjskih uštipaka i
pršuta, preko trogirskih rafijola i korčulanskog kozjeg sira, do tradicionalnih
splitskih kolača, najboljih dalmatinskih vina i maslinovog ulja, Splićani će
ovog i sljedećeg vikenda, na Peškariji i Voćnom trgu, uživati u najukusnijim
dalmatinskim delicijama.
U sklopu Mjeseca
gastronomije, koji organizira Turistička zajednica grada Splita, brojne
dalmatinske Turističke zajednice prezentirati će vrhunsko iće i piće svoga
kraja, uz nastupe vrsnih glazbenika i umjetnika.
-Veliko mi je
zadovoljstvo pozvati sve Splićanke i Splićane, kao i naše goste, na Štorije
o’ spize i vina ovog petka i subote na Peškariji, kao i na Štorije o’
slatkega koje će se održati ove subote i nedjelje na Voćnom trgu. Želimo okupiti
i počastiti naše ljude te im se na taj način zahvaliti na još jednoj iznimno
uspješnoj turističkoj sezoni, koja, bez njih, ne bi bila moguća, poručila je
direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.
Zabavni dio programa će,
kao i onaj gastronomski, biti posvećen dalmatinskoj baštini pa će posjetitelji
uživati u klapskoj pjesmi, sinjskoj reri, virtuoznim gitarskim izvedbama te
nastupu svjetski poznatih Sinjskih mažoretkinja.
-Posebno nas veseli što
su od ove godine i Štorije o’ slatkega dio našeg Mjeseca gastronomije, jer će
svi, koji dođu na Voćni trg, moći probati tradicionalne slastice koje su
obilježile djetinjstvo generacija Splićana što će posebno, sigurna sam,
razveseliti naše najmlađe, poručila je Vukšić, dodavši kako je namjera
sačuvati našu tradiciju i mediteranski način života:
-Voćni trg i Peškarija
oduvijek su bili mjesto okupljanja i važno nam je nastaviti tu tradiciju, zbog
nas, ali i zbog naših gostiju, koji neće doživjeti pravu dušu ovoga grada, ako
ne kušaju našu spizu, čuju našu pismu i dožive nadaleko poznati splitski
šušur.
Dodajmo kako će, u sklopu
Mjeseca gastronomije, u splitskom hotelu Briig, enolog međunarodnog ugleda, Saša
Špiranec, održati Vinske edukacije, kroz koje će predstaviti važne tipove
pjenušaca i voditi ih kroz kušanje ključnih dalmatinskih sorti vina.
Svi putevi, dakle,
sljedećih dana vode u centar grada, gdje se, sudeći po velikom interesu
najavljenih posjetitelja, sprema fešta za pamćenje i pravi festival okusa.
Štorije o’ spize se na
Peškariji, ovog petka i subote, održavaju od 18 – 21 sat, a Štorije
o’ slatkega, ove subote i nedjelje, na Voćnom trgu, od 9 do 12
sati.
Sve detalje bogatog
programa Mjeseca gastronomije možete pronaći ovdje.