Article

//www.dalmacijanews.hr/files/645df22d5d79650a598b457d/80

Danas se u Salonu Galić otvara izložba "5500 dana" trogirskog autora Vilima Halbartha

Temelj Vilimovog stvaralaštva je kiparstvo, ali sve više ga zaokupljaju instalacijske forme većih dimenzija

Izložba ''5500 dana'' trogirskog autora Vilima Halbartha u organizaciji HULU-a otvara se u Salonu Galić u petak 12. svibnja u 20:00 sati.  

Ulaz je slobodan,  a izložba se može pogledati do 1. lipnja 2023.  Temelj Vilimovog stvaralaštva je  kiparstvo, ali sve više ga zaokupljaju instalacijske forme većih dimenzija. Upotrebljava predmete koji se koriste u metalnoj industriji, konkretno u brodogradnji (limovi,cijevi...).  Umjetnički interes proširio je i na medije kao što su u video i fotografija.

Kustosica izložbe je Dora Derado Giljanović.

- Boraveći u škveru godinama (konkretno, 5500 dana kako jedan od videa predstavljenih na ovoj izložbi ukazuje), izučavao je tehnike i vještine koje su potrebne za obradu sirovine u nešto veličanstveno poput broda.

Premda je njegova fascinacija ovim metalnim monstrumima proizašla iz interesa za „pukim“, materijalom od kojeg su napravljeni, prerasla je u interes za tehnikom i, potom, u vizije budućnosti koje su pretočene u umjetnička djela.

iz predgovora, Dora Derado Giljanović 

Što dijeli tehnički crtež od umjetničkog crteža? Što je, pak, važnije u procesu umjetničkog stvaranja – inspiracija ili promišljanje, tehničko umijeće ili ideja koja stoji iza djela? Ovo su neka od velikih pitanja umjetnosti na koja nije moguće odgovoriti u jednom tekstu niti jednom izložbom, ali je moguće na njih podsjetiti i pomalo provocirati.

Vilim Halbarth čini upravo to svojim instalacijama koje su inspirirane nimalo glamuroznom, ali ipak impresivnom praksom, odnosno umijećem brodogradnje. Boraveći u škveru godinama (konkretno, 5,500 dana kako jedan od videa predstavljenih na ovoj izložbi ukazuje), izučavao je tehnike i vještine koje su potrebne za obradu sirovine u nešto veličanstveno poput broda.

Premda je njegova fascinacija ovim metalnim monstrumima proizašla iz interesa za „pukim“, materijalom od kojeg su napravljeni, prerasla je u interes za tehnikom i, potom, u vizije budućnosti koje su pretočene u umjetnička djela.

Materijal je neupitan – u umjetnosti nije neobično propitivanje medija. No, osvrnimo se na trenutak na druge dvije razvojne faze predstavljenih djela – na tehniku i na viziju.

Referirajući se na umijeće, Rimljani su koristili pojam ars, a Grci techne (τέχνη). No, ovi su pojmovi podjednako obuhvaćali područja arhitekture, kiparstva, lončarstva, krojačkog zanata, strategije (prvenstveno vojne), geometrije i govorništva. Zajedničko im je svima bila utemeljenost u pravilima. U renesansi je, pak, korišten pojam crtaćih umjetnosti (arti del disegno) jer im je zajednička bila utemeljenost u crtežu. A u 17. stoljeću, kada je François Blondel popularizirao pojam lijepih umjetnosti, obuhvatio je arhitekturu, poeziju, govorništvo, slikarstvo, kiparstvo, glazbu i igru. Ta, ako se arhitektura mogla smatrati umjetnošću prema ovim kriterijima, zašto ne bi brodogradnja?

Vilim je u tehničkim nacrtima brodova i podmornica prepoznao ono što su brojni umjetnici prije njega također vrednovali – pravilnosti i red; pravilnosti koje postoje u prirodi, ali i one stvorene ljudskom rukom.

Ako je Paul Cézanne temeljio svoje slike na trima glavnim geometrijskim tijelima (kugli, valjku i stošcu) kao temeljnim oblicima u prirodi, Halbarth se koristi trima glavnim elementima tehničkog crteža broda – pravcem, krugom i elipsom.

Usporedba ovih dvaju umjetnika je ilustrativna, ali i kontrastna; dok je Cézanne fasciniran oblicima u prirodi, Vilima interesiraju nimalo manje zapanjujuća djela čovjek. (Stanite pred tanker u brodogradilištu i pokušajte ostati ravnodušni. Zapravo, pokušajte ga ne sagledati kao vrstu skulpture.)

Spajanjem triju temeljnih oblika može se stvoriti cijela plejada geometrijskih oblika, a potom tijela, što Vilim i čini.

Počevši od tehničkog crteža na običnom komadu papira, rađa se ideja broda, podmornice ili pak nebodera budućnosti u raznoraznim varijacijama. Te vizije pretočene su iz medija crteža u medij skulpture ili pak instalacije, a dalje i u video koji ih smješta u utopijski (ili pak pomalo distopijski?) kontekst. Mašta ne poznaje granice – samoodrživi neboderi na solarnom pogonu, samoupravljajuće podmornice koje dograđuju viziju Jules Verneovog (tj. Fultonovog) Nautilusa iz 1800. godine, ali i najnovijeg Teslinog Modela Y iz 2020. godine.

Podmornice, brodovi i plutajući neboderi budućnosti koje Vilim konstruira idu dalje od tehničkog crteža i propituju maštu, ali i dosege čovjeka.

Ako smo uspjeli napredovati od brvnare i splavi do fantastičkih djela arhitekture i čudesnih metalnih konstrukcija kakve viđamo u brodogradilištima, gdje je granica? Ne samo umjetnosti (ili pak umijeća), već i čovjekovih mogućnosti.

Dora Derado Giljanović


Vilim Halbarth

(1970.,Trogir, Hrvatska)

Bavi se suvremenom umjetnošću kroz različite medije.Završio je srednju školu matematičkog smjera tako da mu je u radu temeljna baza geometrijska. Nakon matematike upisuje kameno-klesarsku školu u Pučišćima na otoku Braču te je njegova prva ljubav u kiparstvu bio kamen. Diplomirao je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Temelj mu je kiparstvo, ali sve više ga zaokupljaju instalacijske forme većih dimenzija.Upotrebljava predmete koji se koriste u metalnoj industriji,konkretno u brodogradnji (limovi,cijevi...)  Umjetnički interes proširio je i na medije kao što su u video i fotografija.U svom radu proučava svjetlo, zvuk, miris i zrak te njihovu primjenu kroz skulpturalne forme. Proučava socijalne aspekte života i rada, te međuljudske odnose unutar društva u kojem živi i radi. Naglasak stavlja na posebnosti koje su karakteristične za društvo u prelasku iz socijalističkog(komunističkog) u kapitalističko uređenje.

Iza sebe ima 14 samostalnih izložbi te više skupnih.


hr Fri May 12 2023 10:01:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5c0254f70e4938862e8b460a/80
Foto: PIXABAY

Google uvodi promjene u Gmail, možda vam se neće svidjeti

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad

Ako paralelno koristite Googleov servis za elektroničku poštu, Gmail i još neki e-mail servis, vjerojatno ste primijetili da je pretraživanje kod Googlea puno brže i preciznije nego kod drugih servisa. - prenosi zimo.

No, to će se uskoro promijenit. I ako je suditi po najavama i Googlea, nismo sigurni kako će korisnici reagirati na te promjene. 

Naime, iz Googlea su najavili kako će promijeniti način na koj funkcionira tražilica unutar Gmail. Tako rezultati više neće biti poredani kronološki, od posljednjeg primljenog e-maila s ključnom riječi koja se traži, prema onim starijima. Ne, Google uvodi "top rezultate" odnosno na samo će vrhu stranice rezultata pretraživanja biti e-mailovi za koje Google misli da korisnik želi vidjeti tj. traži. 

Kako su pojasnili iz Googlea, koristit će strojno učenje kako bi analizirali e-mailove koji su stigli posljednji u kombinaciji s pojmom koji korisnik traži te "nekim drugim relevantni faktorima" kako bi dali najbolji rezultat pretraživanja. Najbolji za koga, mogli bismo pitati. 

Ostali rezultati, kažu u Googleu, pojavit će se u donjem dijelu ekrana, posloženi kronološki. Onako kako se to pojavljivalo do sad.

U Googleu tvrde da je ova promjena došla od samih korisnika koji su željeli "bolje rezultate pretraživanja". 

Kako bilo, promjene su neizbježne, pa će tako prvi u novim rezultatima pretraživanja Inboxa moći uživati korisnici koji koriste Gmail putem mobilne aplikacije. Promjene bi trebale biti implemenirane diljem svijeta u sljedeća dva tjedna. 

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad. 


hr Sun Jun 04 2023 14:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647c32a45d796577c68b4586/80

Splitski gimnazijalci sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta!

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!"
Pod mentorstvom prof. Dijane Ledić Begonja i prof. Maje Kralj, učenici Prirodoslovne škole Split i 1. gimnazije Split su sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta koja se održala u virtualnom okruženju.

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!“.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley obratile su se učenicima prigodnim riječima. Nakon edukativnih i interaktivnih predavanja na temu: „Kako vaš izbor oblikuje zakonodavstvo EU u budućnosti?“, učenici su sudjelovali u raspravama, postavljali pitanja te predlagali nova rješenja čime su pokazali izniman interes za konstruktivnu raspravu.

Kroz suradnju s EU parlamentom u Strasbourgu, prof. Dijana Ledić Begonja i prof. Maja Kralj su omogućile učenicima da se upoznaju sa zakonodavnom procedurom donošenja zakona najvišeg predstavničkog i demokratskog zakonodavnog tijela Europske unije, ulozi EU parlamenta u životu građana, promicanju europskih i demokratskih vrijednosti te demokratske i europske političke kulture medu mladima. 

- Na mladima svijet ostaje ali i participativna odgovornost u izgradnji zajedničke budućnosti Europske unije. – kratko je rekla prof. Dijana Ledić Begonja.

hr Sun Jun 04 2023 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b801c5d796577c68b4568/80

Nezaboravna večer "Solinska za Mašu" oduševila posjetitelje!

Svi prihodi od večeri bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu

Nevjerojatna večer pod nazivom "Solinska za Mašu" održana je s velikim uspjehom, okupivši raznoliki miks žive glazbe i suradnju DJ-eva u partnerstvu s Adriatic Social Clubom, The Flag Pubom, Caffe barom Basket Pub, RED BARON - Beer And Whiskey Barom i Cool Garden Pubom. Ovaj događaj nije samo bio proslava glazbe i zabave, već je također imao humanitarnu svrhu.

Splićani su se okupili kako bi uživali u uzbudljivom nizu nastupa talentiranih glazbenika i DJ-eva. Suradnja između Adriatic Social Cluba, The Flag Puba, Basket Puba, RED BARON - Beer And Whiskey Bara i Cool Garden Puba osigurala je raznovrsne glazbene žanrove koji su zadovoljili svaki ukus.

Posjetitelji su uživali u energičnim ritmovima i uzbudljivim nastupima izvođača, koji su osigurali da se svi prisutni zabave i uživaju cijelu noć.

"Solinska za Mašu" je bio veliki uspjeh, s izvanrednim odazivom i podrškom lokalne zajednice. Organizatori zahvaljuju svim sudionicima, izvođačima, sponzorima i volonterima koji su doprinijeli uspjehu ovog događaja.

Svi prihodi od večeri "Solinska za Mašu" bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu, pružajući joj podršku u njenim izazovima i borbi.

Ova večer je samo jedan korak u širem nizu aktivnosti! Detalje i datume svih događaja možete pronaći na Svi za Mašu web stranici, Instagram profilu ili  Svi za Mašu Facebook profilu.

 

hr Sat Jun 03 2023 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b6dd35d79656ebf8b46c2/80

Predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu

U Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati
Gradska knjižnica Solin poziva na predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu koje će se održati u Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati. 
Nakon putopisa - ''Euroazijske priče i jedna afrička'' (2017.) te ''Priče iz daljina – motorom od Zagreba do Vladivostoka'' (2019.), autor predstavlja knjigu ''Island – Himalaja u pet moto priča'' u kojoj Ksenija i Boris Rukavina opisuju pet putovanja motorom od 2019. do 2022. kroz dvadeset i tri države.

Na svim putovanjima Borisa Rukavinu prati supruga Ksenija, također iskusna suvozačica, koja u svim putopisima sudjeluje i fotografskom kamerom, dijeleći na taj način posebna iskustva s njihovih putovanja.
Osim putopisa, Rukavina je i autor knjige ''Putovati motorom'', jedinstvenog priručnika za sigurniju vožnju motorkotača, svojevrsnih praktično-filozofskih uputa i savjeta stečenih kroz gotovo pola stoljeća vožnje.
hr Sat Jun 03 2023 14:01:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .